Omezení počtu účastníků pohřbu je podle pohřebníků nesmyslné

Pohřbů na jižní Moravě v posledních týdnech přibylo, největší komplikaci pro pohřební služby na jihu Moravy ale představuje omezení počtu účastníků pohřbu na 10 lidí kvůli pandemii koronaviru. ČTK to řekli zástupci několika pohřebních služeb z celého kraje. Někteří z nich označili vládní opatření za nesmyslné.

Většina oslovených pohřebních ústavů se shoduje na tom, že od října je více pohřbů, než je obvyklé. "Přibližně od konce října pohřbů přibylo, odhaduji tak o polovinu. Bohužel převládají pohřby bez obřadu, což je následek vládního opatření, které zakazuje účast většího počtu osob, než je deset. To je nedůstojné. Po obchodě může klidně chodit stovka lidí a nejbližší rodina se nemůže přijít rozloučit se zemřelým," poznamenal spolumajitel pohřební služby Pieta v Hodoníně Michal Štěpanovský.

Stejně argumentuje i majitelka pohřební služby Kelemen v Břeclavi. "Vnitřně se s tímto opatřením neztotožňuji. Je pro nás strašné stavět lidi do situace, kdy se nemohou přijít rozloučit se svými blízkými. Jen málokterá rodina má deset nebo méně členů a je pro ně bolestné volit, kdo na pohřeb přijít může a kdo už ne. Zejména za situace, kdy jsou supermarkety plné lidí," konstatovala Olga Kelemenová.

Problémy působí i nařízení, že zemřelé s koronavirem mají pohřební služby ukládat do rakví v uzavřeném plastovém vaku. "Z tohoto důvodu je nemůžeme dávat do kremačních rakví, které jsou levnější, ale do klasických rakví, jejichž cena je vyšší. Z toho důvodu jsem nařídil, že pozůstalým po zemřelých s covidem-19 snižujeme cenu za tuto rakev o 2000 korun," uvedl Jaroslav Musil ze znojemského Pohřebního ústavu Musil.

I když pohřbů podle zástupců služeb ze všech částí kraje přibylo, zatím nikde nemají potíže s kapacitami. Podle Pohřebních a hřbitovních služeb města Brna pouze mírně vzrostl zájem o uschování uren s tím, že rodina zorganizuje poslední rozloučení za příznivější situace.

Jsou ale také pohřební ústavy, které se rozhodly podle nich nesmyslná opatření nedodržovat. "Kdo jsem já, abych někomu zakazovala poslední rozloučení s blízkým. Já na obřadech nikoho nepočítám a počítat nebudu. Pokud chtějí, mohou je přijet spočítat policisté nebo třeba ministr. Už jsem ostatně od pozůstalých i slyšela, že pokud jim nepovolíme víc než 10 lidí na obřadu, tak půjdou pohřeb zřídit jinam," uvedla majitelka jihomoravské pohřební služby, která si nepřála uvést své jméno.

Podle platných opatření proti šíření koronaviru nesmí na pohřbu být víc než 10 lidí. Speciální opatření navíc platí také pro zacházení s těly zemřelých, kteří byli v době úmrtí covid pozitivní. Jejich těla musí být uzavřena v plastovém vaku a do rakve uložena v tomto vaku. A to bez ohledu na to, zda bude zemřelý pohřbený do země nebo žehem.

Související

Ivo Vondrák

Některá krematoria nestíhají, z Ostravy do Hustopečí bude převezeno 50 těl

Do pátku má Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu počtu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. V Česku jich funguje 27. Hamáček dnes po jednání štábu novinářům řekl, že nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz 50 těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita.

Více souvisejících

Pohřební služba pohřebnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy