Adam Nenadál
10. listopadu 2020 • 19:30

Michael Jordan vs. LeBron James. Srovnali jsme legendy, kdo je víc?

Vstoupit do diskuse
2
  • Michael Jordan vs. LeBron James. Platí stále kralování MJ23, nebo už ho "Král" přerostl?Michael Jordan vs. LeBron James. Platí stále kralování MJ23, nebo už ho "Král" přerostl?FOTO: Profimedia.cz, Reuters

    Přestože poslední titul v NBA získal v roce 1998, jeho obrovský stín se zdá stále nepřekročitelný. Basketbalovým fanouškům stačí pouhé iniciály jeho jména - MJ - aby hned rozpoznali legendárního Michaela Jordana, nejlepšího hráče všech dob. Nebo už to neplatí? Čerstvý titul si totiž hýčká hvězdný LeBron James, který bezprostředně po triumfu v „bublině" prohlásil: „Chci respekt i pro sebe!" Podle komentátorů tím narážel Jordana a na jeho neotřesitelné místo na trůnu. Obsadil ho už „Král,“ jak se Jamesovi přezdívá?

  • Argumenty pro Jordana

    • Šestkrát se dostal do finále NBA, šestkrát v něm zvítězil. A na cestě za půltuctem mistrovských prstenů nechal všechny série play off jen jedinkrát dovést k rozhodujícímu 7. zápasu. To je bezprecedentní dominance, které se James nemůže ani přiblížit: LeBron se sice do finála NBA probil hned desetkrát, ale šestkrát odešel poražen...
    • Zatímco James je pravděpodobně všestrannější hráč, Jordanovi se nevyrovná coby střelec: MJ se stal desetkrát nejlepším kanonýrem NBA (je potřeba dodávat, že jde o rekord?), zatímco LeBronovi se to podařilo jen jednou. Jordan je také z hlediska průměru nastřílených bodů na zápas nejlepším v historii slavné ligy a je takřka jisté, že už ho nikdy nikdo nepřekoná.
    • Nechme teď ofenzivu ofenzivou: ve světle báječných útočných statistik se na to zapomíná, ale Jordan byl i skvělý obránce - jednou dokonce vyhrál cenu pro Nejlepšího defenzivního hráče NBA a třikrát ovládl statistiku získaných míčů. Oproti Jamesovi hrál navíc v éře, která fandila tvrdé hře. Jordan se musel přes své soky doslova probít.

    Michael Jordan? Nejlepší ze všech, i když se choval jako pitomec. Co dokument (ne)ukázal?
    Video se připravuje ...

  • Argumenty pro Jamese

    • Jen čtyři basketbalisté dokázali vyhrát NBA se třemi různými týmy, ale pouze jediný z nich byl superhvězdou, kolem které se všechno točilo: LeBron James. Kdekoliv „Král" působil, či působí, tam jsou úspěchy. Mistrovský titul s Cavaliers v roce 2016 navíc vešel do dějin: Cleveland v čele s Jamesem otočil finále z nepříznivého stavu 1:3 proti Golden State Warriors - týmu, který v sezoně dosáhl na historicky nejlepší bilanci 73 vítězství a jen 9 porážek.
    • Zatímco v nastřílených bodech má historicky navrch Jordan, v dalších klíčových statistických ukazatelích kraluje LeBron - ať už jde o doskoky nebo o asistence. V poslední sezoně se „Král" stal dokonce nejlépe nahrávajícím hráčem NBA. Zatímco Jordan se musel dlouhé sezony učit, jak věřit spoluhráčům, James od začátku kariéry neváhá zapojit do ofenzivy parťáky.
    • Jordan dosáhl na šest titulů v jednom klubu, s jedním koučem, v jednom útočném systému (triangle offense), s podobně složenou partou spoluhráčů. NBA se během jeho kariéry zas tolik nezměnila. James si ale během kariéry musel zvykat na jiné podmínky, navíc od jeho vstupu do ligy prošla NBA radikální obměnou herního stylu - LeBron ovšem dokázal uspět i v éře důrazu na střelu z větších vzdáleností.

    LeBron James: basketbalový Thanos, který ničí vše, co mu stojí v cestě
    Video se připravuje ...

  • Statistické srovnání

    Michael Jordan

     

    LeBron James

    57 (17. února 1963) Věk 35 (30. prosince 1984)
    198 cm Výška 206 cm
    shooting guard Pozice small forvard, power forvard
    15 Sezon v NBA 17

    Průměry za kariéru

    30,1 Body 27,1
    6,3 Doskoky 7,4
    5,3 Asistence 7,4

    Průměry v nejlepších sezonách

    37,1 (1987) Body 31,4 (2006)
    8,0 (1989) Doskoky 8,6 (2018)
    8,0 (1989) Asistence 10,2 (2020)
    3,2 (1988) Zisky 2,2 (2005)
    1,6 (1988) Bloky 1,1 (2009)

    Jak (ne)změnila sporty datová revoluce? Fotbal je na půli cesty, co hokej?
    Video se připravuje ...

  • Získané trofeje

    Michael Jordan

     

    LeBron James

    6 Šampion NBA 4
    6 MVP finále NBA 4
    5 MVP NBA 4
    1 Nejlepší obránce NBA 0
    10 Nejlepší střelec NBA 1
    3 Nejvíce získaných míčů
    v NBA za sezonu
    0
    14  Účast v Utkání hvězd 16
    0 Nejvíce asistencí
    v NBA za sezonu
    1

    Basketbalisté Los Angeles Lakers získali 17. titul v NBA. Basketbalisté Los Angeles Lakers získali 17. titul v NBA.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud