Hlavní obsah

Skandál v anglickém fotbale. Předseda se znemožnil rasistickými výroky, pak rezignoval

Londýn/Praha

Anglický fotbal zažívá náhlé zemětřesení. Dosavadní svazový předseda Greg Clarke v úterý rezignoval na svoji pozici po skandální řeči před členy parlamentu, v níž použil různá stereotypní a urážlivá tvrzení či označení. Hovořil třeba o „barevných fotbalistech“.

Foto: Carl Recine, Reuters

Greg Clarke rezignoval na pozici předsedy anglické FA.

Článek

Funkcionář mluvil k parlamentní komisi mimo jiné o potřebě přitáhnout ke sportu lidi z různých komunit. „Když půjdete do IT oddělení na svazu (FA), najdete tam víc lidí z jižní Asie než těch afrokaribského původu. Mají jiné kariérní zájmy," uvedl například Clarke.

Ve svém projevu také třeba označil homosexualitu za „životní volbu".

Labouristickému poslanci Alexi Daviesi-Jonesovi zase říkal, že špičkoví „barevní fotbalisté" (coloured footballers) jsou často uráženi na sociálních sítích.

Na předsedu se za zvolená slova prakticky ihned začala valit obří vlna kritiky. Kromě politiků a různých antidiskriminačních organizací se ozvali třeba i hráči jako Gabriel Agbonlahor, Anton Ferdinand či Stan Collymore, kteří Clarkova slova označili za „jasně rasistická".

Funkcionář se sice po palbě kritiky omluvil, ale pod tlakem nakonec rezignoval.

„Moje neakceptovatelná slova před parlamentem poškodila náš sport. Jsem hluboce zarmoucen tím, že jsem urazil různé komunity ve fotbale, které jsem se přitom svojí tvrdou prací snažil začlenit," vysvětloval své rozhodnutí.

Clarkovu rezignaci potvrdila i anglická Fotbalová asociace s tím, že svaz dočasně povede Peter McCormick.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články