Jste zde


Friedbert Becker: Hypnóza a metoda přímé komunikace s nevědomím
RenataP

 

 

Jsem v pasti, ale to je dneska každý, je to normální. Možná i vy patříte k těm, kteří si toto někdy řeknou. Ještě hůř, říkají si to stále. Co by vás čekalo, kdybyste se dali do nápravy svého myšlení psychoterapií? Jsou samozřejmě různé metody a Friedbert Becker nám ukazuje jen tu svoji, mám však pocit, že zahrnuje samý základ psychotepie obohacený o umění komunikovat s inteligentními částmi svého nevědomí. Zní to možná zvláštně, ale možná už vás to taky někdy napadlo:

„Naše duše moc dobře ví, kde a kam kráčíme špatně. A jak by to mělo být dobře.“ Jen okolnosti nás tam někdy nedovedou, jen sami sobě někdy stojíme na vedení, a také na štěstí.

Ovšem také tu je druhá strana mince. Úzkost a špatné pocity jsou do jisté míry normální, ale „dobrý“ psychoterapeut z vás umí vyrobit pacienta.

„Zajímavá je proměna, jakou prodělá člověk, když je u něj diagnostikovaná duševní porucha. Zpočátku se jednalo možná pouze o jeden negativní pocit či dva nepříjemné pocity ve vztahu k určitým věcem, což je ve většině případů zcela normální a vysvětlitelné. Narazí-li však takový člověk na terapeuta, jenž mu začne přesvědčivě vykládat, že se v jeho případě jedná kupříkladu o depresi, začnou se u klienta následně podivuhodným způsobem projevovat další symptomy typické pro diagnostikovanou depresi, které se u něho dříve nevyskytovaly…“

Autor se tohoto tématu dotýká až téměř na závěr knihy, takže máte už v tu dobu možnost posoudit, jak probíhá práce s nevědomím, s myšlenkovými vzorci i jak těžká či lehká je cesta od navyklého, nebo momentálně obtížného zpět k fungující mysli a zdravému úsudku. Pak se něco takového těžko čte, protože… takový „dobrý“ psycho terapeut nebo lékař – může velmi snadno udělat chybu. Friedbert Becker neodsuzuje tyto terapeuty a v mnohých případech je i lékové řešení na místě, ale snaží se podávat základní přehled o cestičkách v lidské duši srozumitelně nejen potenciálním klientům, ale i koučům a terapeutům. To je na celém textu nejcennější.

Je tvořen pro obě skupiny. Dává to celému tématu srozumitelnost umocněnou několika příklady z praxe, jasně daných rozhovorů a postupů, které vnikají pod různé lidské frustrace, deprese a úzkosti. Terapeut si projde knihu ve svých vlastních botách a možná se mnohému přiučí. Laik nebo člověk, který by rád takovou pomoc dostal, se rozkouká ve světě, který je jedním z těch pomáhajících.

Nekritizujme, zkoumejme…

I když nás k tomu autor vybízí, nekritizovat to, co píše, ale zkoumat, a až poté si udělat názor, myslím, že by podobný postup měl být běžný u všech knih s tématem psychologie nebo osobního rozvoje. Ostatně, i tady se dozvíme, že soud množí problémy. Soud jsou myšlenky, domněnky. Jsou vyčerpávající a mnohdy nás dovedou ke špatným závěrům.

S tímto přístupem se kniha čte nejlépe. Otvírá obzory, pravda, s mnohým nemám osobní zkušenost (bohudík), s něčím ano. S něčím souhlasím, s něčím nesouhlasím, ale rozhodně se může stát, že zkušenosti přibudou a něco na tom všem bude. Autor nás často nemilosrdně provádí traumaty, životními situacemi, které působí šrámy na duši, provádí nás vizualizací a ukazuje na moudrost našeho podvědomí.

A kdoví… snad to budete i vy, kdož v této knize naleznou sami sebe. Svou vlastní moudrost, ke které se stačí ve chvíli klidu stulit do klubíčka a povídat si s ní. Jak na to? To ukáže tento hrubý návod. Je to cvičiště…

Praxe už může být zcela na vás.

O autorovi:

Friedbert Becker (*1955) je instruktor a majitel institutu Hypnose Institut Phoenix. Jeho knihy, vzdělávací videa a audia na téma hypnóza, mentální trénink, regresní terapie, práce s energií či vědění a praktiky šamanů jsou výsledkem jeho 40 letých zkušeností na poli tréninku hypnózy a mysli. Autor žije a pracuje od roku 2002 v Brazílii a Uruguayi.

Vydalo nakladatelství Anch-Books, 2020, www.anch-books.eu




Hodnocení článku:

Hodnocení: 
0
Zatím nehodnoceno

RenataP

Zaměření: Nevyplněno

Kontakt: Nevyplněno

Web: Nevyplněno

Telefon: Nevyplněno



Další články autora
více