Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Superb se stěhuje do Bratislavy. VW krade Česku vlajkovou loď, říká odborář

  20:00aktualizováno  11. listopadu 14:13
Odborový předák automobilky Škoda Auto Jaroslav Povšík potvrdil, že se výroba nové generace modelu Superb přesune do závodu Volkswagenu v Bratislavě. „Koncern Volkswagen Česku ukradl nejziskovější vlajkovou loď,“ komentuje rozhodnutí.
Škoda Superb se vyrábí v Kvasinách, v příští generaci se možná postěhuje do...

Škoda Superb se vyrábí v Kvasinách, v příští generaci se možná postěhuje do nové fabriky mimo Českou republiku. | foto: Škoda Auto

Po zrušení plánů na výstavbu nového závodu v Turecku plánuje Volkswagen významnou investici do svého závodu v Bratislavě. Náklady na rozšíření by mohly dosáhnout až jedné miliardy eur (26,6 miliardy Kč), uvádí časopis Automobilwoche. Součástí plánu má být právě stěhování výroby Škody Superb.

„Rozhodli jsme se zvýšit kapacitu v Bratislavě,“ řekl časopisu ředitel koncernu Herbert Diess. „Také kvůli koroně jsme přehodnotili požadavky na kapacitu a v současnosti nepotřebujeme další závod,“ dodal.

Diess ocenil umístění na Slovensku, které podle něj ve srovnání s Tureckem neznamená žádnou nevýhodu ohledně nákladů. Jedinou nevýhodou je, že Volkswagen doufal, že díky turecké továrně se mu podaří získat větší podíl na tamním trhu.

Volkswagen zrušil plán na výstavbu nového závodu v Turecku v létě kvůli koronaviru (psali jsme zde). 

Volkswagen už loni plány na výstavbu továrny v Turecku odložil kvůli mezinárodní kritice tureckých vojenských operací v Sýrii.

Stěhování superbu

V závodě se měly vyrábět hlavně modely Passat a Škoda Suberb, jejichž novou generaci vyvinou v Mladé Boleslavi (čtěte podrobnosti). To tedy podporuje neoficiální informace, že se výroba obou spřízněných modelů přestěhuje do Bratislavy. 

Loď jen změní přístav

KOMENTÁŘ

Klasické sedany (a kombi) velikosti Superbu jsou v Evropě na ústupu, vytlačují je především vozy kategorie SUV, je tedy logické, že pro ně Škoda potřebuje uvolnit kapacity, vždyť právě proto dnes vypomáhá s produkcí karoqu továrna VW v Bratislavě. Koncern VW chce takto reorganizovat výrobu, aby se technicky společné modely vyráběly pohromadě, už dnes se v Kvasinách vyrábí společně Karoq se sbrařeným Seatem Ateca. Jestli bude trend poklesu prodejů Superbu i jeho koncernového příbuzného Volkswagenu Passat pokračovat, je možné, že aktuálně v Mladé Boleslavi vyvíjená nová generace bude poslední.

V tomto ohledu to je pro Škodu v Česku z pohledu budoucnosti výroby vlastně dobrá zpráva. Superb jako vrcholový model značky má vysokou přidanou hodnotu (a marži), ovšem moderní SUV jsou na tom velmi podobně. Takže z pohledu profitability by ke změně také dojít nemělo. V tomto ohledu to vlastně pro Škodu není z praktického a ekonomického hlediska velká nebo fatální změna, jde hlavně o ten pocit Škodováků, že jim vlajková loď odplouvá z domácí fabriky.

František Dvořák, iDNES.cz

„Prosím o pochopení, ale spekulace ohledně budoucího výrobního programu nekomentujeme,“ reaguje za značku mluvčí Martina Gillichová.

Spekulace o přesunu výroby Superbu se objevují už delší dobu, zatím je nikdo nepotvrdil.

O stěhování výroby vrcholového modelu Škody z Kvasin dlouhodobě mluví také odborový předák Jaroslav Povšík.  Tvrdí, že přesun modelů je tažení proti Škodě. Chování současného vedení koncernu přirovnal k RVHP v bývalém východním bloku. Současné vedení podle něj potlačuje autonomii Škody a rozhoduje o jejím směřování.

O zaměstnanost v Kvasinách, kde se nyní Superb vyrábí, se Povšík neobává. Volná kapacita se může podle něj využít k rozšíření výroby ostatních modelů, například SUV Kodiaq.

„Kmenové zaměstnance vždycky udržím,“ řekl Povšík. Do Kvasin by se podle něj mohla částečně přesunout například výroba některých modelů, které se nyní vyrábějí v Mladé Boleslavi. V hlavním boleslavském závodě by se pak mohla zvýšit kapacita pro výrobu nového elektrického SUV Enyaq IV, který se podle Povšíka jinde vyrábět nemůže.

Představenstvo Škody Auto za zachování výroby Superbu podle něj málo bojovalo, dle jeho názoru i z obav o funkci. Firmy se nezastala ani vláda, uvedl Povšík. Vliv na rozhodnutí mohla mít i pandemie koronaviru, odborový předák kvůli vládním opatřením například nemohl svolat hromadné protesty.

„Němci se jich bojí,“ podotkl. Za běžné situace by tak například zaměstnanci mohli obklopit na protest továrnu.

Podle Povšíka se v Česku nebude vyrábět ani nová generace Seatu Ateca, ani tuto informaci zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Naopak existují náznaky, že si Kvasiny udrží SUV Kodiaq, o jehož přesunu se také spekuluje.

Jedním z důvodů přesunu Superbu do Bratislavy mohou být nižší výrobní náklady, podle Diesse jsou náklady na výrobu na Slovensku srovnatelné s Tureckem, kde původně koncern plánoval postavit novou továrnu. Výroba na Slovensku má být levnější než v Česku nebo Německu.

Podle Povšíka ale náklady nižší být nemusí, prodražit se může například logistika.

Stěhování výroby Superbu připustil v uplynulém týdnu v rozhovoru pro ČT také nový šéf značky Škoda Thomas Schäfer. „Bez ohledu na to, kde se bude vyrábět, bude další Superb vyvíjet Škodovka,“ dodal.

O přesunu Superbu se výrazně spekulovalo již v roce 2018. Volkswagen poté oznámil, že tento model škodovce zůstane, navíc se měly v České republice do roku 2023 začít vyrábět modely rodiny Passat.

Volkswagen patří na Slovensku k největším zaměstnavatelům. V zemi montuje velká SUV Audi Q7 a Q8 a Volkswagen Touareg a také malá městská auta Seat Mii a VW Up!, včetně elektrické Škody Citigo. Slovenská továrna Volkswagenu také zahájila v říjnu výrobu Škody Karoq (čtěte zde).

V Mladé Boleslavi Škoda Auto vyrábí model Fabia, Fabia kombi, Scala, Kamiq, Octavia, Enyaq a částečně Karoq. Škoda Superb a Kodiaq se vyrábí v Kvasinách na Rychnovsku, kde se produkuje také další část SUV Karoq.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 000 lidí, z toho v ČR téměř 34 000.

Superb se vyrábí od roku 2001

Historie modelu

Superb je první modelem Škody vyšší střední třídy od druhé světové války. Firma ho představila na ženevském autosalonu v září 2001 s názvem Škoda Montreux. Jméno Superb dostala podle řady luxusních škodovek vyráběných před a těsně po druhé světové válce.

V současnosti se vyrábí třetí generace superbů. Dosud jich firma vyrobila přes 1,3 milionu kusů, z toho první generace, vyráběné do roku 2008, 136 000 a druhé zhruba, která se vyráběla v letech 2008 až 2015, 619 000 kusů.

Od roku 2009 se vyrábí i ve verzi kombi. V témže roce představila Škoda druhou generaci v čínské Šanghaji pod názvem Superb Hao Rui.

V roce 2019 s faceliftem přišla verze s hybridním pohonem s označením Superb iV a Superb Combi iV. Superb iV se stal prvním modelem automobilky s hybridní technologií spalovacího motoru a elektromotoru.

Superb vyrábí Škoda Auto ve svém závodě v Kvasinách na Rychnovsku. První generace se vyráběla či montovala i v továrnách skupiny Volkswagen nebo lokálních partnerů v Číně, Indii, Kazachstánu a na Ukrajině.

V současnosti se třetí generace nejdelší škodovky nabízí s dieselovými i benzinovými motory o výkonu od 110 do 160 kW či jako hybrid s pohonem na benzín a elektřinu a výkonem 160 kW.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Vypadá jako motorka, ale motorka to není. I když se tak chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovenská superstar Kabaň namaluje auta pro Číňany. Dohlédne i na tvary MG

23. dubna 2024

Premium Na otázku, co bude s designérem Jozefem Kabaněm poté, co skončil v odkladišti stylistů Volkswagenu...

První jízda novou Dacia Duster. Odolný klasik dostal místo dieselu hybrid

25. dubna 2024

Dacia Duster prošla ve třetí generaci výraznou proměnou. I přes citelné změny v ceníku a nabídce...

KOMENTÁŘ: Do parkovací války se zapojují aktivisté, politici i městské části

25. dubna 2024

Premium Parkovací barikády mají dvě strany. Na jedné jsou ti, kteří chtějí parkovat na ulici tak, jak jsou...

Šéf inovační platformy: V Praze by mohla nad Vltavou létat dronová donáška

25. dubna 2024

Vysíláme Těžko průjezdná ucpaná města nejsou zdaleka jen českým problémem. Po celém světě se experti...

Milán auta vyhání, novinky se pokoutně představují mezi židlemi a módou

25. dubna 2024,  aktualizováno  8:43

Lombardská metropole se už dlouhé roky vehementně snaží vyhnat auta z centra. Ta se tam v době...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...