Deset říjnových videoklipů, které nás v roce 2020 zaujaly

218

Skoro to vypadá, jako by byl svět pomalu opravdu v plamenech. Protože hudební tvorba umělců začíná čím dál tím více mít naléhavý podtón a snaží se ukázat na nutné společenské změny. Přesto se ale najdou i záblesky pomoci, radosti ze života nebo snahy o změnu. Říjen přinesl mnoho československých videí, ale i upoutávek na nové skladby, která zanedlouho spatří světlo světa.

Katarzia – Hoří i voda

Jestliže nějaký klip hovoří k vážné současnosti, tak je to novinka Hoří i voda. Mezinárodní tým vytvořený kolem Katarzie si dal za cíl upozornit na problémy postavení žen ve společnosti. Přestože spíše cílí na témata obtěžování, současná situace v Polsku reprezentuje i další stránky této problematiky. Děj klipu inklinuje k seriálu Příběh služebnice včetně kostýmů a tématu úprku na druhou stranu. Hoří i voda by se dala považovat za klenot mezi klipy i díky působivému zasazení do přírody včetně prolínaní historických a současných kostýmů. 

Harry Styles – Golden 

Po pauze o sobě dává opět vědět i Harry Styles s klipem k písni Golden, které otevírá jeho nejnovější album Fine Line. Přestože měl momentálně brázdit podia napříč světem, nakonec své turné musel přesunout. Do Prahy se tak poprvé místo května 2020 podívá v únoru 2021. Čekání si alespoň můžeme zkrátit opět velmi umělecky pojatým klipem natočeným na jihu Itálie na Amalfitánském pobřeží. Přestože děj je poměrně zastřený, v podstatě vidíme Harryho buď běžet, jet v autě nebo na pobřeží, můžeme si alespoň užívat jedinečnou krajinu Itálie a vnímat pozitivní energii, která z něj i z celého klipu přímo srší. 

Mikolas Josef – Lalalalalalalalalala

Nová éra Mikolase Josefa začíná. Tak ji alespoň avizuje na svém Instagramu. Po roční odmlce o sobě dává opět vědět a předvádí zase výkon srovnatelný s americkou produkcí. Zpěvák se v posledních měsících potýkal s psychickými problémy a s důsledky slávy. Novinka Lalalalalalalalalala je vypořádáním se se vším a posunutí se o krok dál. A šel na to tedy cestou plnou krve a temna, které jsou v klipu všudypřítomné. 

David Koller – Planeta bez paměti 

David Koller vydal nový videoklip k singlu Planeta bez paměti a navazuje tak na první skladbu My se vám ozveme, která odstartovala jeho „QR“ projekt. Autorem textu písně je prozaik a básník Jáchym Topol, s hudbou Karla Štuleho. Videoklip nechal velkoryse pojatým vizuálem naplno rozvinout potenciál písně, která k posluchačům promlouvá v těžké době uprostřed globální pandemie vlídně, s nadějí na lepší zítřek, přestože se teď třeba pohybujeme po temné dráze. Režie klipu s akcentem na detail a atmosféru, se chopil Vít Hradil. Natáčelo se od brzkých ranních hodin až do západu slunce v Brdských lesích a hlavní role se na přání Davida Kollera ujala Hanka Dvorská, profesionální česká kaskadérka.

Tata Bojs – Kraftwerk in Saint Tropez

„Právě jsem viděl budoucnost,“ zazní na konci nejnovějšího videoklipu od české kapely Tata Bojs. Cestování časem je i jeho tématem, kdy se mísí nové záběry se současností. Minulost představují střípky z roku 2002, kdy vyrazili Milan Cais a Mardoša na výlet k četnické stanici v Saint Tropez ve dvou Kachnách (vozidla Citroën 2CV). Budoucnost tvoří pozpátku puštěné záběry na dvojici v převlecích z přebalu slavného kraftwerkovského alba Die Mensch·Maschine a výstavního Citroënu DS. Rozhodně nápaditý klip výhodně natočený v současné době.

Pokáč – Lenka

Oblíbený písničkář Pokáč udělal nový song na podporu desetileté Lenky, která trpí těžkou formou autismu. Song s příznačným názvem Lenka je zároveň i ochutnávkou k novému dokumentárnímu filmu cestovatelské dvojice Beer with Travel. Chytlavou píseň totiž doprovází zdařilý videoklip se záběry z připravované road movie, která vznikla ve spolupráci s týmem Kazmovy One Man Show a pojednává o charitativní cestě po východní Evropě s názvem „Expedice Lenka“. 

Ariana Grande – positions 

Již šesté studiové album Ariany Grande vyšlo 30. října a nese stejný název jako její nejnovější klip. Ten nás přenesl do Bílého domu, kam se i v prvním týdnu v listopadu bude volit nový prezident. V tomto případě ale vidíme prezidentku obklopenu ženským poradenským týmem se zástupci LGBT+ komunity a ukazuje, jak kombinovat pracovní život se svým osobním. Tady alespoň přibližně.   

Shawn Mendes – Wonder

I Shawn Mendes vydává nové album, na které si ale budeme muset počkat až do 4. prosince. Předtím ale na Netflixu vyjde ještě jeho nový dokumentární film In Wonder, který bude k dispozici od 23. listopadu. Dokument natáčel během jeho posledního světové turné a mapuje jeho život na cestách včetně vztahů. Zpět ale k jeho nejnovějšímu klipu. Začíná cestou vlakem, na jehož střechu uniká, aby se cestou přes cestu lesem dostal až na útes. Celá jeho pouť je doprovázena nádhernou přírodní scenérií spolu s povedenými tanečními sekvencemi. 

Nykki – Home To You

Skladba Home To You je první společný projekt Nykki a britského producenta a skladatele Peta Hammertona, který má na svém kontě spolupráci s hvězdami jako One Direction, Little Mix, James Arthur, Paloma Faith či popovou legendou Kylie Minogue. Ke své novince vytvořila zpěvačka pod režijním vedením Barta Klimsza svižné letní video plné pozitivní energie a radosti ze života. V klipu vidíme mladý pár, který je sice na jiných místech, obraz je ale dokáže spojit. Tím vznikla série zajímavých záběrů, které ukazují mnohé současné vztahy. 

Queen – Bohemian Rhapsody

Přestože se nejedná o aktuální klip, výročí legendární skladby od Queen si zaslouží svoje místo. V říjnu uběhlo 45 let od vydání Bohemian Rhapsody, která se řadí mezi nejznámější a nejuznávanější sklady na světe. Však po ní byl pojmenován i film o životě frontmana Queenu Freddiem Mercury z roku 2018. Skladba měla původně vypadat jinak a skládá se ze tří písní, které napsal sám Mercury. Poznámky si psal na zadní stranu telefonního seznamu. Stala se dvakrát číslem jedna, poprvé v době vydání v roce 1975, podruhé po Mercuryho smrti 1991. Právě toto video k písni bylo i základem pro tvorbu hudebních videoklipů, které postupně dospěly až do dnešní podoby. Bohemian Rhapsody pokračuje úspěšně dál a řadí se mezi nejstremovanější písně 20. století na internetu.