InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bylo by užitečné spojit městské policie trojměstí? Starosta Plané naznačil citlivé místo: Kdo by byl šéf?

TÁBORSKO – V nedávném rozhovoru pro Táborsko se vrchní komisař Městské policie v Táboře Petr Svoboda zmínil, že by pro trojměstí Tábor - Sezimovo Ústí - Planá nad Lužnicí považoval za účelnou jednu společnou městskou policii. Podle Svobody by se tak lépe dal vykrývat například podstav strážníků. Koneckonců společně už funguje například městská hromadná doprava. Oslovili jsme starosty Sezimova Ústí a Plané nad Lužnicí s otázkou,, jak tuto situaci vidí.

 

„Vize slučování městských policií má své plusy i mínusy. Jsem přesvědčen, že každé město, jeho vedení či občané mají zatím nastavenu trochu jinou laťku pro vnímání toho, co by městská policie měla či mohla řešit, jaké jsou či by měly být priority její činnosti a na co by měly být prostředky z rozpočtu města využité. Někde je to například špatné parkování, jinde bezdomovci. Důležitá je také třeba pomoc starším občanům. Řeší se dětské party, cyklisté bez přileb nebo úklid po psech. Město Sezimovo Ústí má navíc připravenou strategii k navýšení počtu strážníků od ledna příštího roku, kdy cílem je rozšířit dostupnost městské policie v našem městě. Takže ke slučování městských policií jednotlivých měst jsem zatím skeptický, myslím, že pro naše občany by to nemělo příliš velký přínos," sdělil starosta Sezimova Ústí Martin Doležal. K určité spolupráci v rámci trojměstí navíc podle něj už v současnosti dochází. „Jedná se o vzájemné konzultace, například v otázce pohybu závadových osob," doplnil Martin Doležal.

Oblast, kde by městská policie v trojměstí mohla spojit své síly, zmínil starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek. „Dříve jsme městskou policii v Plané neměli. S městem Sezimovo Ústí jsme měli uzavřenou smlouvu, kdy pracovali jejich strážníci také pro nás. Pak jsme si před několika lety založili svou městskou policii. Podařilo se nám do stavu získat také třetího strážníka. Nyní máme pokryté všechny potřebné oblasti a služby. Spojování městských policií jednotlivých měst jako je Planá, Sezimovo Ústí a Tábor nevidím jako reálné. Kdo by tu společnou policii vedl? Každá samostatná městská policie ví, kde má její město problémy. Samozřejmě určitá oblast, kde bychom mohli spolupracovat, je podle mě městská hromadná doprava a postih černých pasažérů. To by u našich měst, které mají MHD propojenou, význam a smysl mělo. V takovém případě by se musela sepsat veřejnoprávní smlouva, kterou schvaluje zastupitelstvo. Smlouva pravděpodobně ještě podléhá schválení krajem. Samozřejmě městská policie spolupracuje i s Policií České republiky," nastínil starosta Jiří Šimánek.

Sezimovo Ústí se chystá počet strážníků rozšiřovat. „Nyní máme tabulkově pět míst, obsazena jsou ale jen čtyři. V květnu příštího roku odchází jeden strážník do důchodu. Moje představa je, abychom v cílovém stavu měli ve městě strážníků šest. Proto by od ledna měli nastoupit tři noví strážníci, se kterými jsme již jednali. Takže dočasně bude u městské policie sedm míst, tři noví adepti musí v únoru a březnu absolvovat kurz a složit zkoušky, od května pak bude u městské policie šest míst. Vše ještě projedná rada města," přiblížil starosta Martin Doležal.

To, že každé ze tří měst má poněkud jiné problémy, by pro společný početný sbor nemusel být problém. Ten hlavní zřejmě vyplývá z odpovědi plánského starosty: Kdo by společnou policii vedl? Ze zákona je totiž každý starosta nejvyšším velitelem městské policie ve svém městě.

 

--

Diskuse k článku - 8 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • jan 

    Reagovat

     

    to jsou zase nápady... ale dít se nic nebude.Svoboda se přece nenechá připravit o teplé místečko.To by se klidně mohlo stát,když by se ukázalo,že na S.U. a nebo v Plané bude někdo schopnější než je on,což je docela reálné.A také nikde není psáno,že když má Tábor nejvíce strážníků,tak že, velet bude on...

    Vloženo 11.11.2020 17:25:20

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    No to by mě taky zajmalo proč maj táborský měšťáci málo a jinde to jde. Hlavně prosim vás nezavádějte žádný ty vaše slavný systémy parkovací. Botičkáře tu fakt nepotřebujem.

    Vloženo 11.11.2020 14:52:10

  • Georg 

    Reagovat

     

    No to by to chytli. Teda plánští a spol. :D

    Vloženo 11.11.2020 14:35:23

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Podl Svobody by se lépe vykryl podstav strážníků. No jestli jsem četl článek pozorně, tak vykryvat ho potřebuje pouze Svoboda. Sezimák ani Pláná podstav podle všeho neřeší. Že by snaha Svobody zakrýt svou neschopnost znáborovat nebo udržet si strážníky? Proč to v Sezimáku jde a v Táboře ne?
    Proč podstav provizorně vykrývat? Proč nenabere strážníky, když jich má málo, když to jde v Paďousích? A co by z toho vykrývání měli ty menší obce, kromě toho, že by si Tábor vykryl nedostatky?
    To je článek hodný zamyšlení..... Zda by taborští neměli dát hlavy dohromady a ubrat třeba ma botičkách, nebo výměnit velitele za někoho, kdo nebude nic překrývat, ale zabezpečí normalní personální stav.

    Vloženo 11.11.2020 14:30:31

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Není to málo, Antone Pavloviči ?

    Vloženo 11.11.2020 12:28:03

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace