Daňový balíček, který děsí i dává naději

Jan Řehounek

KOMENTÁŘ JANA ŘEHOUNKA | Stravovací paušál, spotřební daně na tabákové výrobky, superhrubá mzda. Daňový balíček, který projednává sněmovna, obsahuje množství témat, které oprávněně vzbuzují silné emoce nejen ve vládě, ale hlavně ve společnosti, které se dotýkají. Jak ovlivní zrušení superhrubé mzdy platy zaměstnanců? Připlatíme si nově za zahřívaný tabák, u kterého se chystá nemalé zvýšení daní a polepší si lidé, kteří dostávají v práci stravenky? Otázky, na které se pokusím odpovědět v následujícím článku.

Přežijí stravenky, aneb nahlédnutí do jejich budoucnosti

Co se týče stravovacího paušálu, jeho záměrem je doplnit současný systém stravenek o možnost, aby zaměstnavatelé místo nich zaměstnancům vypláceli přímo peníze. Potenciální sněmovní „pro návrh“ reprezentuje ministerstvo financí, potažmo vláda. Říkají zhruba toto: „Dáváme více než milionu zaměstnanců něco, co třeba nemají jak čerpat.“ Druhá strana tvrdí, že paušál dopadne velmi negativně na gastro sektor i závodní jídelny. Je totiž neúčelový, tedy nikde není řečeno, že je určený právě a jedině na jídlo. Každý si raději vezme peníze na dřevo, ale využije je na věci, které jsou v tu chvíli důležitější a aktuálnější. Jíst tedy nepřestane, ale bude jíst jinak. A podle průzkumů nebude oběd v restauraci první volba. A takto mohou restaurace přijít až o 20 miliard v obratech. K „pro“ a „proti“ přibývá třetí názor – že stravenkový paušál chce stravenky časem zrušit úplně.

Jisté je, že každý zaměstnanec, aby odvedl kvalitní práci, nemůže mít hlad a jíst tedy musí. To věděli už takoví podnikatelé jako Tomáš Baťa nebo v továrně Laurin & Klement. Proto zaměstnanecké stravování řešili. Neboli účelovost ve stravování má smysl. V praxi by to mělo znamenat znamenat, že stravovací paušál by byl určen jen na stravu tak, aby ho lidé neutratili za dovolenou, oblečení nebo v extrémním případě třeba neprohrávali v hernách. Tento názor se mi líbí. Myslím, že v 21. století se způsob, jak vymezit využívání peněz ze stravovacího paušálu, najde velmi jednoduše. Pozměňovací návrh v tomto smyslu byl načten koaličním poslancem, tak uvidíme, jaký bude jeho osud – moji podporu určitě dostane!

Případ stravovacího paušálu ale především ukazuje, že původně bohulibý nápad dostat k více než milionu lidí dodatečně nezdaněné peníze na jídlo a pití, přináší nemálo hrozeb a už stačil vyvolat i diskuzi, jak tímto nástrojem daňově optimalizovat, a tedy připravit stát o co nejvíce peněz. Jsme prostě v Česku.

sinfin.digital