Galerie(5)

V Chomutově připravují proměnu městských lázní

Ateliér Romana Vrtišky a Vladimíra Žáka ve spolupráci s městem Chomutov vypracoval studii, která analyzuje současný stav města a přichází s vizí proměny bývalých městských lázní. Ta by měla pomoci oživit centrum téměř padesátitisícového města v Ústeckém kraji.

Záměrem úprav objektu bývalých chomutovských lázní je narušit roztříštění koncentrace obyvatel, ke které ve městě dochází. Přeměna starého a nevyužívaného objektu lázní na multifunkční centrum by mohla přilákat obyvatele a zabránit vylidňování středu města. Budova lázní stojí mezi městským divadlem a dvěma sportovními halami.

Tvoří tak ideální pojítko na pomyslné kulturně-sportovní ose. Multifunkční objekt by se mohl stát křižovatkou mezi městským parkem a městem. Díky podpoře vzdělávacích a zájmových aktivit obyvatel města tak vznikne příjemné místo pro setkávání. 

Knihovna
Tančírna

Autoři v návrhu část hmoty odstraňují, přesto si ale budova drží svůj výraz díky průhlednému opláštění. Netradiční zkosená konstrukce ze železobetonu je pro objekt signifikantní. „Snažíme se akcentovat celou konstrukci, která se propisuje navenek,“ popisuje architekt Vladimír Žák. 

Knihovna, taneční sál i coworking

Lázeňský provoz bude pro všechny milovníky wellness zachován. Místo pro odpočinek bude dál doplněno o vzdělávací a kulturní plochy. Plánována je výstavba knihovny s přednáškovým sálem, koncertní sály nebo sály pro taneční školu. Vedle nekomerčních prostor navrhuje architektonické studio do objektu umístit také obchodní jednotky, kancelářské a coworkingové prostory.

Hlavním lákadlem návrhu je společenský sál s kapacitou 300 míst na sezení, který bude umístěn do původní bazénové plochy. Zachovány budou také skokanské můstky a většina původních prvků, které budou připomínat původní využití místa.

Přestože je chvályhodným záměrem Města Chomutov zkvalitnit centrum města, jeho potenciální přínos zeslabuje fakt, že na projekt nebyla vypsána architektonická soutěž a nebyly tak zhodnoceny různé možnosti řešení.

MĚSTSKÉ LÁZNĚ CHOMUTOV

Místo: Chomutov
Architekt: studio Vrtiška & Žák/Roman Vrtiška, Vladimír Žák
Investor: Město Chomutov
Projekt: 2020

TEXT: JOLANA ŘÍHOVÁ
VIZUALIZACE: STUDIO VRTIŠKA & ŽÁK