Rekordní počet mrtvých v ČR. Babišovi lidé navrhují to tajit

Vládní poslanci míní, že informování o počtu mrtvých na covid je depresivní a bude lepší před těmito daty obyvatelstvo chránit

Vláda Andreje Babiše opakovaně tají klíčová data, podle kterých se rozhoduje v boji s epidemií covid-19. Odmítá zveřejnit analýzy, podle nichž zavřela školy. Tají i data, která v říjnu rozhodla o lockdownu země. Popsali jsme ZDE.

Poslanci ANO nyní podle deníku Blesk přišli s dalším vylepšením. Bylo by podle nich dobré, kdyby se nezveřejňovaly údaje o počtu mrtvých. Na lidi to podle nich působí depresivně a je třeba je před tím chránit.

Nápad poslanců přišel ve chvíli, kdy se počty mrtvých na covid dostaly na rekordní úroveň: za úterý státní statistiky evidují 295 mrtvých za jeden den. (Aktualizováno: ministerstvo zdravotnictví během dne tento údaj upravilo a snížilo na počet 109, v celosvětové statistice, která v případě ČR vychází právě z údajů českého ministerstva zdravotnictví ale zůstává za včerejšek více než dvojnásobné číslo: 249.)

“Je opravdu nutné hlásit médiím informaci o úmrtnosti na covid každý den? Poněvadž, jak už tady bylo řečeno, profesor Válek i profesor Dušek řekli, že ta informace je nepřesná, nechci říct přímo nesmyslná, poněvadž všichni víme, že ti pacienti všichni na covid nezemřeli,” prohlásil poslanec Rostislav Vyzula na úterním zasedání zdravotního výboru Sněmovny a jeho slova zachytil deník Blesk.

Rostislav Vyzula, který je sám lékař onkolog, pokračoval slovy, že zveřejňování těchto údajů je pro občany “extrémně depresivní”. Podle Blesku navrhnul, aby se čísla o úmrtích zveřejňovala v souvislostech: “Tak, aby bylo vidět, že tato úmrtí jsou navíc, anebo jestli jsou v rámci těch pravidelných průměrů.”

Vyzulův názor podpořila na zasedání výboru i další expertka hnutí ANO pro zdravotnictví Věra Adámková.

Byl to přitom jejich stranický šéf a premiér Andrej Babiš, kdo se opakovaně vysmíval státům, které měly v danou chvíli vysoké počty mrtvých. Ve chvíli, kdy se karty obrátily a Česko se kvůli vládní politice dostalo mezi nejhůře postižené země v přepočtu na počet obyvatel, Babiš se stáhl a o počtu mrtvých nemluví.

Nápad tajit data není úplnou novinkou. Popsali jsme, že ačkoli Roman Prymula po nástupu do funkce slíbil zveřejnit údaje o nákaze, podle kterých se vláda rozhoduje, nakonec to neudělal. Redakci Neovlivní.cz sdělil, že to není možné.  “Pro představení plánu je nutné vycházet z konkrétních dat. Jeho představení není možné do doby, než se podaří zestabilizovat nárůst pozitivně diagnostikovaných osob na onemocnění COVID-19,” reagoval jeho úřad.

A podobně dopadly snahy redakce získat analýzy, podle nichž kabinet Andreje Babiše zavřel školy. Resorty školství a zdravotnictví je zkrátka odmítly vydat. Popsali jsme ZDE.

Zdroj náhledové foto: Facebook Andreje Babiše

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email