33 let od Gólu roku Iva Knoflíčka | SK Slavia Praha
Více

33 let od Gólu roku Iva Knoflíčka

Před 33 lety vstřelil Ivo Knoflíček krásný gól v dresu československé reprezentace v Praze na Letné do sítě Walesu. V televizní anketě se stal Gólem roku 1987.

Už v říjnu v roce 1987 přišel na vedení Slavie dopis o čtyřech listech formátu A4 s hlavičkou fotbalové Austrie Vídeň. Jeho obsah lze shrnout do sdělení: Prodejte nám Knoflíčka!

Za pár hodin toho byla takzvaně „plná Praha“. Slávistický internacionál byl ve svých 25 letech podle soudu odborníků na počátku nejlepších let své výkonnosti. Ten dopis patrně „pohnul historií“. Ivo Knoflíček byl naším nejlepším hráčem. A vlastně nepostradatelným.

Neuběhl ani měsíc od chvíle, kdy jsme sice vyhráli v Prešově 3:2, ale kde byl vyloučen druhý nejlepší muž našich barev a také reprezentant Luboš Kubík. Na chodbě k šatnám byl napaden (pořadatelskou komisí a sekretářem). Vyřídil to na místě odvetou. Bohužel dostal trest na devět měsíců! Domácí mužstvo vyšlo bez trestu. Tak nestranná tehdy za socialismu byla disciplinární komise.

Slávistický tábor žil pochopitelně ve smutku a v křivdě. V neděli 18. října přijel pro ligové body bratislavský Inter. Trenér Pospíchal už zdravotně nebyl schopen mužstvo řídit a role se ujal asistent Petržela, mužstvo postavil „podle sebe“ a Eden se radoval z výhry 3:0!

Nejdříve Knoflíček po sólu (1:0), potom souhra Knoflíček a Řehák, který zvýšil na 2:0 a nakonec ještě Takáč (3:0). Sestava: Šimurka - Beránek, Janů, Jeslínek, Knoflíček, Ondrejčík, Řehák, Siva, Takáč, Váňa, Víger (střídali Šimůnek a Žák). 

V listopadu potom přišel zápas kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 1988. Na Letné hrál s Československem Wales.

Na tribuně sedělo několik „skautů“ zahraničních klubů. Přijeli „na Chovance, na Grigu, na Daňka i na Knoflíčka“. Byl mezi nimi i Václav Halama. Nedávný hráč Jablonce a Austrie Vídeň (a právě on shodou okolností Ivu Knoflíčkovi pomůže o dva roky později k angažmá do St. Pauli v Hamburku).

A jak to tehdy ve středu 11. listopadu 1987 probíhalo? Běžela 32. minuta a u půlící čáry domácí fotbalisté získali míč, ani Chovanec, ani Kula se nesnažili zrychlit hru, vše na sebe vzal Ivo Knoflíček, utíkal k brance soupeře a ze dvaceti metrů vymetl šibenici! Československo vedlo 1:0 (nakonec vyhrálo 2:0).

V televizní anketě se tato branka stala Gólem roku. Cenu za tento gól (porcelánovou kopačku) věnoval Ivo Knoflíček do muzea Slavie. 

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

MATCHDAY Plzeň. Zabrat a napravit to

16. 4. 2024
Po výhře, po prohře. Kamery MATCHDAY vyrazily v neděli do Plzně, kde vyprodaná Doosan Arena byla svědkem první venkovní porážky Slavie v probíhajícím ligovém ročníku.

Další články