Právě vyšlo album písní z oblíbených muzikálů

Možná jste si to neuvědomili, ale textař, muzikálový libretista, rozhlasový novinář a producent Michael Prostějovský je už dlouho mužem superlativů. Nevěříte? Tady je několik jasných a pádných důkazů:

  1. Muzikál Jesus Christ Superstar, který Michael Prostějovský přebásnil do češtiny, se v letech 1994–1998 dočkal 1.288 repríz. A Ježíš v následujících letech obohatil repertoár Městského divadla Brno, Hudebního divadla Karlín a Národního divadla moravskoslezského a měl by být uveden i ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.
  2. Michael Prostějovský je bez nadsázky nejúspěšnějším tuzemským muzikálovým textařem a libretistou. Na svém kontě má libreta k českým verzím šestnácti celosvětově úspěšných muzikálů. A taky k tuzemským muzikálům Rusalka a Popelka a k operetě Vévodkyně z Chicaga.
  3. Rovných třicet let vysílá Český rozhlas Prostějovského rozhlasový pořad Muzikál expres. Michael Prostějovský je nejen jeho autorem, ale i moderátorem. Posledních deset let tenhle rozhlasový evergreen uvádí se svým někdejším studentem z katedry divadelní vědy na FF UK Pavlem Bárem, který je i spoluautorem tohoto pořadu.

Tvůrci pořadu každý týden informují posluchače Českého rozhlasu Dvojka o muzikálovém dění doma i ve světě. Od roku 2013 Muzikál expres také nahrává s předními pražskými i regionálními muzikálovými zpěváky nejslavnější melodie ze světoznámých muzikálů. Obvykle je doprovázejí Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Rozhlasový Big band Gustava Broma.

V roce 30. výročí vysílání tohoto pořadu v těchto dnech vyšlo 2 CD Muzikál expres 30 s výběrem úspěšných interpretů i slavných muzikálových titulů z vlastní produkce Muzikál expresu. Představují se na něm Dasha, Monika Absolonová, Jitka Zelenková, Katarína Hasprová, Jana Musilová, Martina Šnytová, Hana Fialová, Roman Tomeš, Jakub Hübner, Tomáš Savka, Jan Smigmator, Lukáš Adam, Pavel Klimenda… V jejich interpretaci na tomto 2 CD uslyšíte časem a miliony posluchačům prověřené árie z muzikálů Fantom opery, Ples upírů, Jesus Christ Superstar, Největší showman, Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, Sunset Boulevard, Děj se co děj, Kočky, Rebecca, Čarodějka – Wicked, Moulin Rouge, Evita, Porgy a Bess, Popelka a Fantom Londýna.

Michael Prostějovský a Pavel Bár mají vždy upřímnou radost, když je při nejrůznějších příležitostech osloví některý z jejich posluchačů a přizná, že si jejich pořad rád pouští. Zájem posluchačů je neustále motivuje zprostředkovávat ty nejzajímavější informace i hodnotné a zároveň atraktivní nahrávky ze světa hudebního divadla a filmu. Přízeň posluchačů je pro ně závazkem do dalších let. A právě vydané 2 CD Muzikál expres 30 je jasným důkazem, že tvůrci Muzikál expresu rozhodně neusínají na vavřínech.

Klipy zde:

Nesmrtelný (Immortal z muzikálu Poe) – Roman Tomeš

https://www.youtube.com/watch?v=M58acc-ZKhk

 

Každý má svůj sen (Any Dream Will Do z muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť) – Pavel Klimenda a děti z Muzikálového studia DJKT v Plzni, Symfonický orchestr Českého rozhlasu řídí Jakub Žídek – Divadlo J. K. Tyla v Plzni (Nová scéna)

https://www.youtube.com/watch?v=Ux1GAQdBVlQ

 

Titulní píseň z muzikálu Rebecca – Katarína Hasprová, Martina Šnytová a sbor – ostravské Divadlo Jiřího Myrona, Národní divadlo moravskoslezské

https://www.youtube.com/watch?v=WVdVM5peCO8

 

Superstar (z muzikálu Jesus Christ Superstar) – Lukáš Adam – ostravské Divadlo Jiřího Myrona, Národní divadlo moravskoslezské

https://www.youtube.com/watch?v=nX9TQccKP2I

 

Foto: Muzikál expres