Remembrance Day aneb vzdejme náš hold padlým i v lockdownu

Tereza Jelínková

Pokud jsou Britové v něčem obzvláště úspěšní, pak jsou to konvence a tradice. Mezi jednu z nich patří státní svátky. A i když je letos všechno kvůli koronavirové pandemii jiné, než jak tomu bylo doposud, ani lockdown je nezastaví od toho, aby vzdali hold válečným veteránům.

Památeční den se poprvé v zemích Commonwealthu slavil v roce 1920 na popud krále Jiřího V., který tím dal Britům novou tradici. Remembrance Day (Den vzpomínek, pozn. red.) připomíná všechny členy armádních sil, kteří položili svůj život za vlast v první světové válce. Den válečných veteránů připadá na 11. listopadu, letos tento významný svátek vychází na středu. Největší oslavy však tradičně probíhají o pár dní dříve, a to na Remembrance Sunday, tedy neděli před samotným jedenáctým listopadem.

Každoročním oslavám přihlížejí miliony lidí. Největším zážitkem pro fanoušky královny je bezesporu ceremoniál u památníku Cenotaph, kde probíhá tradiční pokládání věnců. V 11 hodin jedenáctého dne jedenáctého měsíce se rozezvoní zvon na Big Benu, po všech jeho úderech hrají strážní „Last Post song“ na lesní roh. V jedenáctou minutu pak tradičně pokládá královská rodina jako první věnec k památníku, minulou neděli to byl princ Charles. Letos se samozřejmě ceremonie uskutečnily kvůli koronavirové pandemii v menším počtu přihlížejících, významnou událost ale přesto přenášely alespoň živě největší televizní stanice a fotografie královské rodiny s věnci a tradiční minutou ticha obletěly tisk i sociální sítě.

Platformě Filipa Horkého hrozí soudy. Vydavatelům vadí, že jim „načerno“ bere obsah

sinfin.digital