Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Showman a křesťan Jan Grolich je nový hejtman Jihomoravského kraje: Střídá Šimka

Autor: Jiří Nováček - 
11. listopadu 2020
10:50

Novým hejtmanem Jihomoravského kraje na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva stal Jan Grolich (36, KDU-ČSL). Hlasovalo pro něj všech 55 zastupitelů, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo hlasování. V čele kraje Grolich nahradil Bohumila Šimka (za ANO).

„Během týdne se vzdám starostování Velatic,“ oznámil nový hejtman a dodal: „Kraj přebíráme v nejtěžší době, která nemá obdobu. Buď můžeme nechat jet vše po starém, nebo dát všemu nový impuls. Jsme pro druhý přístup,“ řekl Grolich po svém zvolení.

Náměstky hejtmana se stali Lukáš Dubec (Piráti), který bude i první, statutárním zástupcem, Jiří Nantl (ODS), František Lukl (STAN) a Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Kraji povládne nová koalice KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu. Má 37 mandátů mezi 65 zastupiteli. V opozici je ANO, ČSSD, SPD a Spolu pro Moravu. Volby v kraji vyhrálo ANO, ale nepodařilo se mu sehnat podporu ostatních stran.

Video  Vyšachovali ANO. V Jihomoravském kraji upekli koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN  - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Rada má 11 členů, nejsilnější je v ní ODS

Mezi 11 členy rady bude mít nejvíce zástupců - čtyři ODS se Svobodnými, tři budou mít Piráti a po dvou KDU-ČSL a také Starostové pro jižní Moravu. Náměstky hejtmana budou Lukáš Dubec (Piráti), Jiří Nantl (ODS) a František Lukl (STAN). Dalšími radními budou Jan Zámečník (KDU-ČSL), Jiří Crha (ODS), Vladimír Šmerda (ODS), Jiří Kasala (ODS), Jana Leitnerová (Piráti), Jiří Hlavenka (Piráti) a Martin Maleček (STAN).

Kraj přijde o půl miliardy, bude Velká cena?

Lidovci se budou starat o ekonomiku, sport a regionální rozvoj, ODS zase o dopravu, investice, zdravotnictví a školství. Piráti budou mít v gesci životní prostředí, sociální oblast, participaci, otevřenost a vědu s výzkumem. Starostům připadne územní plánování, kultura a cestovní ruch.

Video  Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se zastupitelstva stal křesťanský demokrat Jan Grolich (36). Vystřídal Bohumila Šimka (za ANO)  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Prvním zapeklitým oříškem, který bude muset nové vedení kraje vyřešit, je jeho přístup k zadlužené Velké ceně motocyklů. Ta je zcela financována z veřejných rozpočtů a kraj je členem Spolku pro pořádání GP. „K motorkám se vyjádříme poté, kdy problém projednáme v radě,“ řekl Grolich.

Na dotaz Blesk.cz uvedl, že kraj bude příští rok čelit rozpočtovému výpadku ve výši půl miliardy korun.

Showmana ve vsi zbožňují

Budoucí hejtman Jan Grolich (36) je populární jako „cool“ starosta Velatic. Absolvent Biskupského gymnázia a právník vede vesnici již 10 let. Hraje i ochotnické divadlo. „Neumím zpívat ani hrát na kytaru. Nezbylo mi nic jiného než to divadlo. Jinak bych byl u holek úplně odepsaný,“ směje se muž, který vloni přivedl své sousedy k titulu jihomoravské vesnice roku. V krajských volbách mu hodilo hlasy neuvěřitelných 72,75 % Velatických. Od roku 2010 je ženatý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa