Biochemik Hostomský: Nebudeme-li mít v pořádku ekonomiku, možná nebudeme mít peníze na nákup vakcíny

11. listopad 2020

Společnosti Pfizer a AstraZeneca se blíží do finále schvalovacího procesu vakcinační látky proti onemocnění covid-19. Prvních dodávek bychom se v Evropě měli dočkat ještě letos, předpokládá předseda představenstva Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv a výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Upozorňuje ale, že bez kvalitního plánu – jaký si připravili třeba Britové – může celý projekt očkování selhat. Musíme mít přesný plán logistického postupu a komunikace. To já tedy v České republice nevidím,“ hodnotí.

Čtěte také

Dvořáček má za to, že návrat k normálnímu fungování země není bez očkování možný. „Je zřejmé, že pokud se to podcení, tak neustále uzavírání a otevírání ekonomiky státy vyčerpá.“

Na nutnost udržet zdravou ekonomiku upozorňuje i biochemik Zdeněk Hostomský, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a v letech 2000 až 2010 také výkonný ředitel Výzkumného centra rakoviny společnosti Pfizer v San Diegu. „Pokud nebudeme mít zdravou ekonomiku, možná ani nebudeme mít peníze, abychom vakcínu nakoupili.“

Pro rizikové skupiny ještě letos

Výsledky, které komunikují odpovědní výzkumní pracovníci, ukazují, že množství protilátek po dvoufázovém naočkování je výrazně vyšší než u lidí, kteří nemoc přirozeně prodělali, komentuje Jakub Dvořáček.

Čtěte také

Pro rizikové skupiny a pracovníky kritické infrastruktury státu by vakcína mohla být k dispozici ještě letos. „A jsem přesvědčen, že pro aktivní populaci by dávky měly být dostupné v únoru nebo březnu příštího roku.“

S tím, že je třeba ochránit hlavně rizikové skupiny, souhlasí i Zdeněk Hostomský, který se staví kriticky k uzavírání společnosti. „Myslím si, že je to impuls k totalitnímu přístupu a já jsem bytostně proti tomu. Tato situace se stala politickým kolbištěm nejen u nás, ale vlastně v celém světě,“ uzavírá.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu oznámil, že Česko má zájem o dva miliony dávek vakcíny od firmy Pfizer. Už dříve vláda schválila odběr tří milionů dávek vakcíny od firmy AstraZeneca.

Hosty byli:
Zdeněk Hostomský, biochemik, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd
Věra Prousková, ředitelka Vsetínské nemocnice
Jakub Dvořáček, předseda představenstva Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv a výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

Poslechněte si audiozáznam celého Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.