Grolich z KDU-ČSL nahradí Šimka v čele Jihomoravského kraje. Získal hlasy 55 zastupitelů

Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se ve středu na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva stal křesťanský demokrat Jan Grolich. Hlasovalo pro něj 55 zastupitelů, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo hlasování. V čele kraje Grolich nahradil Bohumila Šimka (za ANO).

Brno (Aktualizováno: 11:49 11. 11. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Nový hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Koalici ANO, ČSSD, Starostové pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno vystřídala po podzimních krajských volbách nová koalice KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu. Má 37 mandátů mezi 65 zastupiteli. V opozici je ANO, ČSSD, SPD a Spolu pro Moravu složené z pěti subjektů, jako například TOP 09 nebo Zelení.

Vokřál, Karasová a deset dalších. Většina brněnských zastupitelů zvolených za ANO vytvořila nezávislý klub

Číst článek

Zastupitelstvo se kvůli pandemii koronaviru nesešlo na krajském úřadě, ale v aule univerzitního kampusu, která je větší a umožňuje rozestupy. Grolich neměl protikandidáta. Ruku pro něj zvedlo 55 zastupitelů, nikdo nebyl proti a osm se jich zdrželo. Hejtmanovými náměstky se stali Lukáš Dubec (Piráti), který bude statutárním zástupcem, Jiří Nantl (ODS), František Lukl (STAN) a Jan Zámečník (KDU-ČSL). Nový jihomoravský hejtman je nyní starostou Velatic na Brněnsku, funkce se během týdne vzdá, řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

ODS a Svobodní

Odcházející hejtman Šimek měl náměstků pět. Jednoho z ANO, dva byli sociální demokraté a po jednom náměstkovi měli v minulém volebním období Starostové pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Šimek se jako opoziční zastupitel stal předsedou kontrolního výboru zastupitelstva. Předsedou finančního výboru se stal Ivo Vašíček (Piráti).

Lidovci se budou starat o ekonomiku, sport a regionální rozvoj, ODS zase o dopravu, investice, zdravotnictví a školství. Piráti budou mít v gesci životní prostředí, sociální oblast, participaci, otevřenost a vědu s výzkumem. Starostům připadne územní plánování, kultura a cestovní ruch.

Mezi 11 členy rady bude mít nejvíce zástupců ODS se Svobodnými, a to čtyři. Tři budou mít Piráti a po dvou KDU-ČSL a také Starostové pro jižní Moravu. Náměstky hejtmana budou Lukáš Dubec (Piráti), Jiří Nantl (ODS) a František Lukl (STAN). Dalšími radními budou Jan Zámečník (KDU-ČSL), Jiří Crha (ODS), Vladimír Šmerda (ODS), Jiří Kasala (ODS), Jana Leitnerová (Piráti), Jiří Hlavenka (Piráti) a Martin Maleček (STAN).

Vítězství v říjnových krajských volbách obhájilo ANO ziskem 15 mandátů. Hned po volbách ale oznámili koalici zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět a SPD i ČSSD po čtyřech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme