https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-na-prechod-teplaren-na-plyn-pripraveny-desitky-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Na přechod tepláren na plyn jsou připraveny desítky miliard korun

11.11.2020 11:42 | PRAHA (ČTK)
Teplárny v Česku nyní využívají k výrobě zemní plyn zhruba z jedné čtvrtiny. Během několika let by se měl podíl zemního plynu nejméně zdvojnásobit, vzrůst by měl také objem spalované biomasy a energeticky využívaného odpadu.
Teplárny v Česku nyní využívají k výrobě zemní plyn zhruba z jedné čtvrtiny. Během několika let by se měl podíl zemního plynu nejméně zdvojnásobit, vzrůst by měl také objem spalované biomasy a energeticky využívaného odpadu.
Na přechod tepláren z uhlí na zemní plyn jsou připraveny desítky miliard korun, přeměně pomohou peníze z evropských fondů. První dotační výzvy budou vyhlášeny v prvním čtvrtletí příštího roku, uvedl Český plynárenský svaz (ČPS), který k tématu uspořádal on-line konferenci. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už dříve řekl, že Česko má na transformaci energetiky připraveno víc než 100 miliard korun, také podle něj desítky miliard Kč zamíří právě do teplárenství.
 

"Jsme připraveni podpořit provozně i investičně přechod tepláren na jiné zdroje a udržet zásobování cenově dostupným teplem. Tuzemská energetika stojí před skutečně zásadními výzvami, jako je dekarbonizace a s ní spojená kompletní transformace teplárenství, v plánu je výstavba nového jaderného bloku a samozřejmě očekáváme další podporu obnovitelným zdrojům energie," uvedl Havlíček.

Plynárenský svaz sdělil, že je potřebné, aby alespoň část peněz na modernizaci tepláren a jejich přechod na zemní plyn získala ČR z evropských fondů. Pouze z tuzemských zdrojů by podle něj částka byla nedostatečná. Svaz dodal, že z takzvaného Modernizačního fondu by mohlo být uvolněno pro přechod tepláren na nízkouhlíkové zdroje zhruba 40 miliard Kč, z Národního plánu obnovy další přibližně 4,5 miliardy Kč. Pokud jde o Modernizační fond, tak v prvním čtvrtletí roku 2021 se dají očekávat první výzvy s termínem pro přijetí žádostí na podzim, dodal svaz.

"V současnosti se více než 60 procent tepla v tuzemských teplárnách vyrábí z uhlí. Odklon od vytápění tímto palivem a transformace tepláren na zemní plyn považuji za jedinou cestu, jak dokážeme splnit nové emisní limity a zároveň zabráníme rozpadu teplárenských soustav," řekl dnes předseda Rady ČPS Martin Slabý. V Česku je zásobována teplem z tepláren podle dostupných informací více než třetina obyvatel.

ČPS a Teplárenské sdružení ČR (TS ČR) letos v létě při podpisu memoranda o spolupráci na budoucí dekarbonizaci teplárenství uvedly, že teplárny v Česku nyní využívají k výrobě zemní plyn zhruba z jedné čtvrtiny. Během několika let by se měl podíl zemního plynu nejméně zdvojnásobit, vzrůst by měl také objem spalované biomasy a energeticky využívaného odpadu, dodaly.

Radek Benčík, výkonný ředitel pro provoz firmy Net4Gas, která je provozovatelem českých plynovodů, dnes uvedl, že transformaci z uhlí na zemní plyn je potřeba plánovat s dostatečným časovým předstihem. Doba realizace připojení teplárny na plyn potrvá podle něj minimálně dva až tři roky podle složitosti případu.

"Urychleně je třeba řešit změnu paliva u menších zdrojů, které potřebují do roku 2023 splnit výrazně zpřísněné ekologické normy. Provoz je konkrétně ohrožen u 19 menších tepláren na uhlí, které bez rychlé reakce nedokážou za tři roky splnit emisní limity. Také cena jimi vyráběného tepla přestane být konkurenční, a to s ohledem na výrazný nárůst cen emisních povolenek. Odpojením zákazníků a jejich přechodem k lokálním zdrojům vytápění se nežádoucí emise přesouvají přímo do obydlených oblastí," uvedl předseda výkonné rady TS ČR Tomáš Drápela.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

11.11.2020 12:51
No to je hezké, že "jsou připraveny desítky miliard". A kdepak se ty prachy vzaly?
Takže spíš: Každý z nás zaplatil už pár tisíc za to, aby teplárny mohly v budoucnu dodávat dražší teplo.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.11.2020 17:20 Reaguje na Viktor Šedivý
To je přesný postřeh. Je praticky úplně jedno, jestli potřebné množství tepla získáme spalením plynu, nafty nebo uhlí. Produkce skleníkových plynů CO2 a H2O par je vždy přímoúměrné získanému teplu. Navíc, při spalování plynu se objevuje přímé riziko výbuchu v důsledku netěsnosti, či náhodné poruchy přívodu plynu, které u kapalných či pevných paliv prakticky nehrozí.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.11.2020 17:21 Reaguje na Viktor Šedivý
To je přesný postřeh. Je praticky úplně jedno, jestli potřebné množství tepla získáme spalením plynu, nafty nebo uhlí. Produkce skleníkových plynů CO2 a H2O par je vždy přímoúměrná získanému teplu. Navíc, při spalování plynu se objevuje přímé riziko výbuchu v důsledku netěsnosti, či náhodné poruchy přívodu plynu, to u kapalných či pevných paliv prakticky nehrozí.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.11.2020 21:02 Reaguje na Jiří Daneš
každá směs uhlovodíků má jiný poměr uhlíku a vodíku, a tedy jiný poměr odpadních produktů, vody a kysličníku uhličitého na jednotku získané energie. problém je v něčem jiném:
některé směsi uhlovodíků (repektive uhlíku a uhlovodíků) mají různý komfort a vhodnost pro mobilní zdroje. stlačený plyn, kupříkladu kapalné uhlovodíky nebo směs propanu a butanu a do jisté míry zemní plyn je skvělé palivo pro mobilní motor s vnitřním spalováním, a prohnat jej velkým stacionárním zdrojem energie s vnějším spalováním je hloupost a mrhání - v kontextu ubohosti a nepoužitelnosti elektromobility a chiméry vodíku pro pohotovostní mobilní motory.

ano, plynový kotel je skvělý a čistý (ve smyslu jedovatých přičmoudlin) zdroj tepelné energie pro rodinný dům. pro sídliště nebo fabriku je to hloupé plýtvání.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.11.2020 21:03 Reaguje na Lukas B.
omlouvám se, dělat více věcí dohromady nezvládám. snad je to i tak srozumitelné
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2020 19:11
Nejsem si jist, jestli je chytré za desítky miliard měnit jeden špinavý fosilní uhlík az jiný méně špinavý.
Ale mám pocit, že se udělá stejně dost kulový.
Řešením by nbylo pár SMR.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

14.11.2020 20:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Bylo ale jak již vám tady několikrát říkáme:

nuscale má momentálně licenci pouze na koncepci reaktoru.
ˇžádost o licenci na to ho postavit na konkrétním místě dle svých vyjádření bude podávat v roce 2022.
V roce 2029 (opět dle jejich vyjádření) by mohl stát první prototyp a pak nějaké 3-4 roky testů...
Standardní 2-3 roky zdržení...

První komerční modul tak někdy kolem 2035 pokud vše vyjde.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

14.11.2020 20:32 Reaguje na Vaclav Sobr
Obejít by to mohl maximálně tím že by vývoj dělal v severní koreji a mohl se zcela vykašlat na regulace MAAE.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

14.11.2020 20:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Jinak ještě do poznámky - pokud se vezme v úvahu těžba a doprava toho plynu přes třetinu planety - tak to uhlí (pokud je vytěžené u nás) není o moc horší než ten plyn.

akorát jsou NIMBY efektem z dopravy a těžby ty emise hozeny na jiné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist