Ukažte nám vaše SMSky, jestli náhodou nedomlouváte něco zakázaného!

KOMENTÁŘ MARTINA MALÉHO | Soukromí buď je respektované, nebo není. Stejně jako nemá policie duplikáty všech klíčů od všech domů, tak nemá mít ani právo rozšifrovat jakoukoli komunikaci.

Některé nápady se vrací pravidelně jako dobří holubi. Každou zimu napadne někoho v televizním zpravodajství, že se zeptá na názor vlekařů, každé léto odněkud připlují ilustrační fotky lidí se zmrzlinou, no a pokaždé, když dojde k neštěstí, se politikové zachmuří a začnou požadovat akci.

Tentokrát došlo k útoku v Rakousku, a během pár dnů se samozřejmě objevil návrh, že by mělo být zákonem přikázáno provozovatelům komunikačních programů, aby na požádání bezpečnostních složek rozšifrovali, o čem si jejich uživatelé píšou či povídají.

Pro člověka, který dění v této oblasti sleduje, nejde o nic překvapivého. Podobné nápady chodí pravidelně, jen s různým zdůvodněním. Jednou to je terorismus, jednou korupce, jednou dětská pornografie a jindy nezdaněná loterie. Konkrétní důvod není podstatný, protože požadavek je vždycky stejný: „Lidi si nám šifrují komunikaci, takže my nevíme, jestli nedělají něco špatného, ergo je potřeba, aby k tomu měla policie přístup! A my to zákonem nařídíme!“

Komunikace na WhatsAppu už nemá být „tajná“. EU chce kvůli terorismu prolomit „šifrovací tabu“

sinfin.digital