Středa 11. listopadu 2020 patří letošnímu ročníku technologické konference Forbes NEXT Big Thing. Na místě je i náš redaktor Darek Šmíd, aby vám přiblížil průběh jednotlivých panelů.

Inspirativní diskuse o tom, jak se česká technologická špička dokázala pod tlakem covidové krize spojit a vytvořit pozoruhodné věci, se účastnila trojice hostů: David Miklas z projektu Covmask, upravujícího šnorchlovací masky na proticovidové, Pavel Doležal ze společnosti Keboola (stojící za projektem Covid19cz) a Sara Polak z iniciativy Prg.ai, namířené k ambicióznímu cíli udělat z Prahy hlavní město evropské umělé inteligence.

Koronavirová krize ještě zdaleka není u konce, ale k určitému ohlédnutí už tu prostor je. Co se dá v době nouze nejvyšší udělat ještě lépe, než se udělalo? Technologické záležitosti a jejich akcelerace tváří v tvář globální krizi jsou sice ohromující, ale značné rezervy zůstávají podle diskutujících například v práci s lidmi.

Zúčastnění připomínají, že celé toto dramatické dobrodružství je pro ně velkou lekcí v krizovém managementu, motivaci a povědomí o tom, že všechno má svůj čas – a že i krizový management je jen fáze, která se nedá táhnout donekonečna a musí se na ni navázat další strategií.

Diskutující také připomenuli, jak rychle a s jakým nasazením se během krize mobilizovali i jednotlivci a mnohé další subjekty, což je příběh, který zdaleka nekončí.

Pavel Doležal, připojený ke konferenci z Kanárských ostrovů, upozornil, že nastoupená akcelerace digitalizace (k níž koronavirová krize dotlačila doslova a do písmene celý svět) stále ještě nabírá na otáčkách a ekonomická stránka věci nám evidentně přinese témata k tuctu dalších diskusí.

Tím spíš, že nás čeká ekonomická krize, jak připomíná David Miklas, a nabyté zkušenosti se budou hodit ve všech sektorech byznysu i vůbec života. „Hlavně nešvejkovat,“ dodává Doležal z Kebooly.

„Pocit z odvedené práce je lepší,“ dodává Miklas k projektům, které podnikatel nedělá pro zřetelný finanční zisk, ale protože je na správném místě ve správnou chvíli – a se správnými prostředky. Pavel Doležal věří, že právě tento rozměr boje technologických špiček proti šíření pandemie nemoci covid-19 může do budoucna celou společnost posunout víc než kdejaká samostatná technologická inovace.

Závěrem diskuse tak zní nadějný tón: „Rozdělovat umí každý, ale spojovat – to je to umění.“

Umění je i tématem následujícího příspěvku, v němž Jindřich Karásek představuje svou vizualizaci nejrůznějších kyberútoků. Ty sice na první pohled vypadají jako výtvarné dílo, ale jsou velice důležitou pomůckou pro učení umělé inteligence.

Karásek představuje své vizualizace jako jednotlivé příběhy – prvním jsou kupříkladu data o fake news, vytvářejících podivuhodnou, pestrobarevnou síť, působící jako pohled do jakési galaxie.

Jde přitom o galaxii velice blízkou, konkrétně o rozkreslení sítě manipulativních fake e-mailů. V každém zákoutí našich kybernetických periferií se skrývá zázrak, některé jsou však velice temné.