Heliport Letecké záchranné služby na Plané u Českých Budějovic znovu ožívá

11. listopad 2020 12:46

Od září zahájila Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje ve spolupráci s Jihočeským letištěm České Budějovice přípravu na obnovení provozu heliportu v Plané u Českých Budějovic. V listopadu čeká letecké záchranáře náročný výcvik pro létání v noci za využití systémů pro noční vidění.

Na základnu Letecké záchranné služby na letišti v Plané u Českých Budějovic se po čtyřech letech opět vrací život. Zároveň byl zahájen součinnostní výcvik zdravotnických posádek Letecké záchranné služby.

„Provoz této základny byl ukončen 31.prosince 2016 v důsledku nařízení vlády, která rozhodla, že od 1. ledna 2017 bude leteckou záchrannou službu v Jihočeském kraji zajišťovat Armáda České republiky,“ připomíná Petra Kafková, mluvčí Zdravotnické záchranné služby a dodává: „V roce 2019 vláda přehodnotila svůj záměr a vypsala tendr na provoz vrtulníků pro Leteckou záchrannou službu na osmi základnách v České republice včetně heliportu v Plané u Českých Budějovic. Ve výběrovém řízení na provoz vrtulníku v Jihočeském kraji uspěla firma DSA a.s.“

Výcvik lékařů LZS pro speciální činnosti

Kryštof 13

„Posádka vrtulníku s volacím znakem Kryštof 13 začne znovu létat z heliportu na Plané až od 1. ledna 2021, ale již nyní se na zahájení provozu intenzivně připravujeme,“ dodává Petra Kafková.

Podle rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví bude Letecká záchranná služba v Jihočeském kraji i nadále fungovat v nepřetržitém provozu 24/7 (24 hodin denně, 7 dní v týdnu) a také budeme nadále provádět záchrany z nepřístupného terénu s využitím speciálních technik (lanový podvěs, vysazení z nízkého visu a podobně.)

V souvislosti s přípravou na plnění úkolů byli v průběhu října vybraní lékaři proškoleni v základech problematiky prací ve výškách a nad volnou hloubkou. Seznámili se s používaným materiálem, bezpečným pohybem na laně a základními záchrannými technikami.

Letečtí záchranáři a lékaři Zdravotnické záchranné služby absolvovali úvodní výcvik pro provádění speciálních činností s vrtulníkem typu EC 135 firmy DSA a.s. Cílem výcviku bylo podle sdělení Petry Kafkové získaní potřebných kvalifikací pro provádění záchran s využitím lanového podvěsu, výsadků z nízkého visu a evakuaci postižených osob z nepřístupného terénu.

V listopadu čeká letecké záchranáře náročný výcvik pro létání v noci za využití systémů pro noční vidění NVIS.

„Od nového roku budeme létat Letecká záchranná služba s vrtulníkem EC 135 T2. Zdravotnický tým bude tvořen devíti leteckými záchranáři a čtrnácti lékaři. Všech devět leteckých záchranářů a šest lékařů z budoucího týmu v současné době stále slouží u Letecké záchranné služby Armády České republiky,“ shrnula Petra Kafková.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ZZS Jihočeského kraje
Spustit audio