Objem přenesených dat v síti O2 významně roste, tahounem provozu je videoobsah

Objem přenesených dat v síti O2 významně roste, tahounem provozu je videoobsah
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Zákazníci O2 volají častěji, ale kratší čas než na jaře
  • O2 hlásí rekordní zájem o svůj internet, přípojky i nadále zrychluje
  • O2 Prodejny zůstávají otevřené, technici instalují služby v domácnostech i v období výjimečného stavu

Práce z domova i distanční výuka si žádají kvalitní internetové připojení. Hlavními tahouny, kteří významně přispívají k nárůstu provozu ve fixní i mobilní síti O2, jsou nicméně i v těchto dnech aktivity spojené s trávením volného času na internetu, nejčastěji sledování videoobsahu nebo hraní on-line her, jak jsme se dozvěděli z tiskové zprávy. „Meziročně došlo k největšímu nárůstu objemu přenesených dat v naší fixní síti na jaře, kdy provoz stoupl o rekordních 59 % oproti přirozenému trendu. Podzimní vlna pak tento rekord překonala v absolutním srovnání o 7 %,“ vysvětluje Martin Řezníček, síťový specialista z O2 s tím, že největší hodnoty přenesených dat operátor zaznamenal v týdnu od 19. října. Podzimní prázdniny, a tedy i pozastavení distanční výuky a trávení více času mimo práci a domov, zřejmě narůstající trend zbrzdily, ale pro další týdny O2 predikuje opět zvýšení provozu.

Ani o nové zákazníky nemá O2 právě v těchto týdnech nouzi. „Jen v uplynulých týdnech jsme zaznamenali o 20 % vyšší poptávku po zřízení nových přípojek stabilního internetu než v září,“ říká Martin Čejka, ředitel fixních služeb v O2. Důvodem je podle něj nespokojenost zákazníků s lokálními poskytovateli internetu. „Více než polovina nových zákazníků k nám přichází od menších Wi-Fi providerů, kteří se nyní často potýkají s nedostatečnou kapacitou své sítě a výpadky,“ dodává Čejka s tím, že novou přípojku zřizují zákazníkům do několika dní od objednávky. Vždy záleží na časových možnostech zákazníka a aktuálním vytížení techniků.

Všechny O2 Prodejny zůstávají otevřené a naši konzultanti na prodejnách i technici v terénu jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Zákazníci se tedy nemusí obávat návštěvy technika, který pomůže s instalací nové služby,“ komentuje Čejka.

Prudký nárůst objemu provozu hlásí komunikační platformy

Rekordní datový provoz zaznamenalo O2 v uplynulých týdnech také na komunikačních platformách, jakými jsou MS Teams, Skype, Zoom nebo Google Meet. Objem přenesených dat v říjnu překonal dokonce jarní špičku. „Přikládáme to tomu, že se od jara velká část firem i škol poučila a začala tyto komunikační programy využívat i pro svou práci,“ vysvětluje Řezníček a dodává: „V případě Microsoft Teams šlo o nárůst oproti běžnému období v únoru o 2 000 %, u aplikace ZOOM jsme zaznamenali zvýšení datového provozu dokonce 3 640 %.

Přenesená data - O2

Velký zájem je také o herní servery, na kterých došlo k nárůstu provozu o stovky procent. Propad o vyšší desítky procent je naopak patrný na portálech spojených s cestováním a ubytováním. Provoz roste i v mobilní síti, stoupá počet volání i průměrná délka hovoru. Během první vlny v březnu letošního roku zaznamenal operátor zvýšený počet hovorů v síti O2 o 12 % oproti běžnému provozu. Lidé volali i delší čas – na telefonu strávili o 32 % více času než běžně. V září pak došlo k nárůstu počtu hovorů o 18 % oproti normálu, v říjnu o 16 %. Co se týče délky hovorů, množství provolaných minut v podzimních měsících jarní špičku nepřekonalo. „K náhlým výkyvům ve statistikách hovorů však dochází bezprostředně po oznámení nových vládních opatření,“ komentuje statistiky Martin Řezníček.

Objem přenesených dat, která přenáší mobilní síť, vykazuje dlouhodobě rostoucí trend a číslo se každým měsícem zvyšuje. Vliv na to nemá pouze probíhající pandemie, ale i nové tarify, které O2 v průběhu roku nabídlo zákazníkům a ti je začali více používat.

Kapacita sítě je dostatečná

I toto může vést v některých lokalitách k vysokému vytížení sítě. Kapacitu sítě však operátor průběžně monitoruje a posiluje. Na nárůst objemu přenesených dat se O2 připravilo už na jaře, kdy o dvě třetiny navýšilo svou síťovou kapacitu. Jako první v Česku totiž do peeringového uzlu NIX.cz zřídilo terabitovou kapacitu. „Častějším problémem, který omezuje zákazníky, však není kapacita sítě, ale zastaralý modem, jeho špatné umístění v domácnosti nebo nevhodně zvolený tarif,“ tvrdí Čejka. Ověřit aktuální rychlost si mohou zákazníci na webu www.zrychlujeme.cz.

O2 i nadále pokračuje ve zrychlování internetových přípojek. Díky výstavbě předsunutých DSLAMů, kombinaci pevných a mobilních služeb i investicím do nových technologií je dnes vysokorychlostní internet dostupný pro 98 % českých domácností. Na celých 2,8 milionu adres je dnes možné zajistit přípojku s rychlostí 100 Mb/s, každá pátá domácnost dosáhne dokonce na 250 Mb/s.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze