Hlavní obsah

Sítě kolem exministra Kaliňáka se stahují

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zadržení a obvinění bývalých špiček slovenské policie spustilo na Slovensku vlnu dohadů, že dalším na mušce je Robert Kaliňák, dlouholetý ministr vnitra za Směr-sociální demokracii. Exministr se nechal slyšet, že žádný trestný čin nespáchal a nemá se čeho bát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský exministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Na přímou otázku deníku Sme, zda se nechystá odejít do zahraničí, Kaliňák zdůraznil, že zůstává na Slovensku. „Vrátily se politické procesy a jejich oběťmi jsou politici. Takto nastupuje totalita. Takové pošlapávání práva se nedělo ani za vlády Vladimíra Mečiara,“ řekl.

Oligarcha získal od státu zakázky za miliony eur

Politolog Radoslav Štefančík upozornil, že žádná mafie nefunguje bez napojení na politické špičky. „Jestliže si policie přišla pro nejvýš postavené policisty v období vlády Roberta Fica, tak další v pořadí jsou už jen dva Robertové – Kaliňák a Fico. Protože bez nich nemohli šéfové policie dělat to, co jim prokuratura vyčítá,“ řekl Štefančík webu tvnoviny.sk.

Právník i podnikatel Robert Kaliňák (49) se narodil v Bratislavě v rodině námořníka a učitelky bulharské národnosti
Vystudoval práva a po roce 1989 začal podnikat
V roce 1999 byl jedním ze zakladatelů strany Směr-sociální demokracie
Ve vládách Roberta Fica zastával funkci ministra vnitra

Bývalý šéf slovenské policie, který radil Hamáčkovi, jde do vazby

Zahraniční

Kaliňák připouští jen formální vztahy s nitranským oligarchou Norbertem Bödörem. V čase jednobarevné vlády Směru po roce 2012 však podle vyšetřovatelů vznikl korupční systém kolem dotací v zemědělství, Bödör si z nich měl brát provize a do řídících funkcí prosadil skupinku policistů, aby získal kontrolu nad vyšetřováním kauz.

Norbert Bödör je synem Miroslava Bödöra, šéfa bezpečnostní firmy Bonul. Firma za vlády Směru znásobila tržby také díky státním zakázkám. V roce 2013 to bylo téměř 26 milionů eur (688 milionů korun) a v dalším roce 36 milionů eur (953 milionů korun).

V případu Kuciak se soudci obávali justičního omylu

Evropa

Norbert Bödör a bývalí vysocí policejní funkcionáři v čele s exšéfem policie Tiborem Gašparem skončili ve vazbě. Podle obvinění si na tajných setkáních vyměňovali informace o vyšetřování případů a ty pak posílali Směru, ale využívali je rovněž k zastrašování a vydírání podnikatelů.

„Systematicky přijímali úplatky, zajišťovali si výhody v rámci politického boje a ovlivňovali politickou situaci tak, aby si upevnili své postavení a moc,“ dodal Denník N.

Ještě to nekončí, předvídá Kiska

Exprezident Andrej Kiska potvrdil, že o tajných konspiračních poradách pod vedením Bödöra věděl. „Jako prezident jsem měl přístup k různým lidem a různým informacím. Člověk, který mi to řekl, možná vypoví ještě mnohem víc. Je jasné, že Národní kriminální agentura ještě nedosáhla na vrchol pyramidy,“ upozornil Kiska na sociální síti.

„Věděl jsem, že Gašpar je jen Kaliňákem dosazený sluha a řídí ho Ficův přítel Bödör. Místo toho, aby chránili lidi jako Ján Kuciak a Martina Kušnírová, věnovali se vydírání a kriminalizaci nevinných a chránění gaunerů,“ dodal exprezident.

Výběr článků

Načítám