V Ústeckém kraji je po části plošných testů v sociálních zařízeních pozitivní až polovina testovaných

11. listopad 2020 13:00

Některá sociální zařízení v Ústeckém kraji už začala s plošným testováním klientů a zaměstnanců. Celkem jich má testy projít víc než 11 tisíc. Z prvních výsledků vyplývá, že nákazu koronavirem antigenní testy potvrdily až u poloviny dosud testovaných.

„Po včerejším večeru, kdy už někteří poskytovatelé začali testovat, byly informace takové, že polovina klientů je pozitivních. Tak trochu z toho máme obavy,“ zmínila pod jednání krizového štábu vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové se takové výsledky daly očekávat.

Odběry v domově pro seniory v Orlické ulici

„Pokud se v tom zařízení objevily potíže u klientů, případně u personálu, tak je úplně jasné, že ty výsledky budou stejné – ať se to dělá jedním testem, nebo druhým, dá se očekávat, že ty počty budou 50 % a víc,“ shrnula Šimůnková.

Výsledky antigenních testů teď měly potvrdit tzv. PCR testy, tedy klasické výtěry z nosohltanu. Těch se podle krajské hygieničky zřejmě opět ujmou hasiči. Ti už mají za sebou plošné odběry na pěti místech v kraji.

„Jsme to schopni zvládnout velice rychle. Pokud víme, že je počet těch pacientů v sociálním zařízení větší, jsme schopni zmobilizovat i dva odběrné týmy najednou – tak, aby to zvládly bez problémů během jednoho dne,“ zmínil ředitel krajského sboru hasičů Roman Vyskočil.

O klienty sociálních zařízení v Ústeckém kraji se stále má kdo starat

Testování v zařízeních sociálních služeb se týká klientů i zaměstnanců. Podle vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petry Lafkové ale zatím nehrozí, že by se například o klienty neměl kdo postarat.

Testování v domově seniorů v Krásném Březně

„V řadě případů využíváme studenty, v několika organizacích máme nasazenou i armádu, takže tyto možnosti máme. Každopádně je také stále v platnosti mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, kdy – pokud ten poskytovatel vyhodnotí, že ten zdravotník je nezbytný pro tu práci a nemá nějaké zvýšené příznaky, tak za všech mimořádných opatření může v té organizaci pracovat,“ shrnula Lafková.

Všechna sociální zařízení do 13. listopadu antigenní testy od zdravotních pojišťoven k dispozici. Testování přitom mělo být hotové do 11. listopadu.

„Naštěstí jak ministerstvo zdravotnictví, tak ministerstvo práce k tomu vydalo stanovisko, že žádný poskytovatel nebude sankciován za to, že nedodrží ten termín prvního plošného testování,“ dodala po jednání krajského krizového štábu Petra Lafková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související