Prezident Miloš Zeman Foto: hrad.cz

Altnerovi dědici a ČSSD jdou opět k soudu, svědčit má Zeman přes videokonferenci

Soud se v pátek vrátí ke při dědiců právníka Zdeňka Altnera a ČSSD, v níž jde o odměny za právní zastupování strany ve sporu o Lidový dům. Podle původního verdiktu, který zrušil Nejvyšší soud, měla sociální demokracie dědicům vyplatit odměnu 18,5 milionu korun a také smluvní pokutu 318 milionů korun. ČSSD nárok odmítá. Soudkyně chce vyslechnout někdejšího předsedu strany a současného prezidenta Miloše Zemana, mezi předvolanými svědky jsou také expremiér Vladimír Špidla a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dagmar Stamidisová dnes sdělila, že výslech prezidenta Zemana povede formou videokonference. „Nepočítám s rozsudkem, neboť jeden svědek nemá doručeno,“ uvedla k programu pátečního jednání. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k tomu potvrdil, že se plánuje videopřenos. Doplnil ale, že prezidentův výslech bude definitivně potvrzen až v pátek brzy ráno.

Smlouvu o zastupování strany ve sporu o sídlo sociální demokracie uzavřel s Altnerem v roce 1997 právě Zeman. Ústavní soud pak v roce 2000 určil vlastníkem nemovitosti společnost Cíl, jež patří ČSSD. Pravomocný rozsudek ohledně odměny pro Altnera vyhlásil pražský městský soud v březnu 2016. Nárok už poté byl v rukou exekutora, ale strana úspěšně požádala Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti verdiktu. Následně uspěla i s dovoláním a Nejvyšší soud spor vrátil prakticky na začátek. Smluvní ujednání o odměně za právní služby totiž podle něj nebylo dostatečně určité a není jasné, co konkrétně advokát pro stranu vykonal.

Altner mezitím zemřel a ve sporu nyní pokračují jeho potomci Patrik a Veronika. Ti zřejmě budou muset v novém kole sporu doložit, jaké konkrétní právní služby Altner ohledně Lidového domu provedl. Jejich právník Václav Veselý už dříve uvedl, že má mimo jiné k dispozici zhruba 60 Altnerových výzev k zaplacení dluhu a smluvní pokuty.

„Doufejme, že ČSSD jako žalovaná nám již odpoví na náš dřívější dotaz, kolik ji stála za celou dobu kauzy Lidový dům právní obrana proti nárokům našeho otce, když ČSSD tvrdí, že odměna našeho otce jím nárokovaná v roce 2000 byla nepřiměřená. A přitom právní služby otce přinesly ČSSD více než miliardový majetek,“ uvedli dědici ve vyjádření, které dnes rozeslali médiím.

Potomci zdůrazňují, že odměna advokáta ve sporu o Lidový dům byla přiměřená délce i komplikovanosti případu. Kritizují, že ČSSD jejich otce dehonestuje, když snižuje kvalitu a množství práce, kterou pro stranu odvedl.

Předseda vládní ČSSD Jan Hamáček věří, že soudy by tentokrát mohly rozhodnout relativně rychle. Domnívá se totiž, že Nejvyšší soud ve věci vyjádřil jasný právní názor, který je pro nižší soudy závazný. „Očekáváme, že konečně bude rozhodnuto a ten spor ukončen. Jsme přesvědčeni, že nám Nejvyšší soud dal za pravdu. Důkazní břemeno je teď na straně rodiny pana Altnera – mají dokázat, co pro sociální demokracii udělal,“ řekl dnes ČTK.

„Vím že protistrana žádala o odročení či uplatňuje nějaké další argumenty. My jsme s žádnými argumenty nebo podněty pro soud nepřišli a čekáme, jak to bude rozsouzeno,“ dodal.

Hamáček dříve prohlásil, že ČSSD už Altnerovi a jeho věřitelům za dobu trvání sporu zaplatila téměř 70 milionů korun. Smluvní pokuta podle něj narostla z částky, kterou sociální demokraté od počátku zpochybňovali a která se týká podílu za pronájem Lidového domu. Podle Altnerových potomků vyplatila ČSSD jejich otci 16 milionů.

S Altnerem na případu Lidového domu spolupracovali zesnulý právník Zdeněk Hájek a notář Václav Halbich. Halbich za svou práci vysoudil odměnu 16,8 milionu korun. Altner v tomto letitém sporu vystupoval jako svědek a Halbichovy zásluhy popíral. Prezident Zeman k tomu jako další svědek vypověděl, že pro něj jakožto předsedu ČSSD byl jediným partnerem Altner.

(čtk)