11. listopadu 2020 • 16:56

Barevní? Nepřijatelné. Mocný muž anglického fotbalu neustál tlak

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Greg Clarke odstoupil z postu předsedy anglické Fotbalové asociace kvůli rasistickému vyjádření. Viceprezident mezinárodní federace FIFA rezignoval několik hodin poté, co v projevu před parlamentním výborem označil hráče jiných ras za „barevné“. Svaz dočasně povede Peter McCormick.



Výbor pro technologie si původně šéfa mocné FA pozval kvůli úplně jinému tématu, ale řešila se i další témata jako rasismus a Clarke se rozjel. Největší kritiku začal sklízet za použití spojení „barevní fotbalisté“ („coloured footballers“). 

63letá hlava anglického fotbalu se posléze omlouvala, že díky dlouhé kariéře v USA citlivé výroky těžko rozlišuje. „Za mořem jsem byl povinen používat výraz „people of colour“, protože to je produkt tamní legislativní rozmanitosti,“ kál se.

Na omluvy už ale bylo pozdě a v úterý večer rezignoval. FA tak poprvé od roku 2016 bude hledat novou hlavní tvář. Prozatímně se vedení ujme Peter McCormick.

„Moje nepřijatelná slova před parlamentem byla špatnou službou naší hře a těm, kteří ji sledují, hrají a spravují. Jsem hluboce zarmoucen, že jsem urazil rozmanité fotbalové komunity,“ oznámil po rezignaci Clarke.

Podle agentury AP ho nicméně antidiskriminační organizace kritizovaly i za některá další vyjádření. Například o homosexualitě se měl vyjádřit jako o „životní volbě“ a urazit měl i Jihoasiaty.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud