metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Netradiční recepty na krizi? Třeba svatby na letišti nebo maso až do domu

  18:26
Kdo jde štěstí naproti, ten nemá čas na stesky.
ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Pavel Svoboda provozuje s manželkou malé řeznictví naproti pražskému Divadlu pod Palmovkou. Když se opět zhoršily podmínky kolem viru, nesložil ruce v klín. „Abychom si udrželi zákazníky, začali jsme nabízet rozvoz masa až do domu,“ říká pro deník Metro řezník. Už léta totiž vozí známým a sousedům maso do obce za Prahou, kde žije, tak proč to nerozšířit i na Pražany. Rozvoz by zajišťoval on nebo jeho paní. Přiznává však, že nápad se zatím moc neuchytil. „Mnohem úspěšnější jsme s objednávkami, kdy lidé předem zavolají, my zboží připravíme a oni si ho jen vyzvednou,“ vysvětluje. Jejich pravidelní zákazníci si pochvalují možnost, že se nemusí v prodejně zbytečně zdržovat a vystavovat se kontaktům s dalšími lidmi.

Jiný případ je „náhradní“ činnost světoznámého výrobce pian Petrof z Hradce Králové. Záložní plán měli už odzkoušený, a tak se nyní pustili do výroby reproduktorů, nábytku a interiérů pro luxusní karavany. „Mimopianovou výrobu jsme řešili už v období ekonomické krize v roce 2008,“ řekla deníku Metro Zuzana Ceralová Petrofová, majitelka rodinné firmy. Odběratelé hlásili, že šetří a nástroje asi odebírat nebudou. 

Čínská blokáda

Hudební nástroje od Petrofu odmítla Čína poté, co šéf Senátu Miloš Vystrčil navštívil Tchaj-wan. Neodebrané klavíry a piana nakonec za 5,3 miliardy korun odkoupila pro umělecké školy nadace miliardáře Karla Komárka.

Majitelka stála před dilematem, zda „zavřít krám“, nebo si pomoci. Kurzarbeit v Česku ještě neexistoval. Svolala zaměstnance a dala jim na vybranou. „Jestli chceme přežít, musíme začít vyrábět něco jiného než piana. Každý z vás, kdo přinese mimopianovou zakázku do výroby, která nám pomůže vykrýt kapacitu, dostane odměnu,“ vzpomíná Ceralová Petrofová. Nápad přišel. Dvacet procent tržeb tak začala přinášet nová výroba a to je tehdy zachránilo. 

Teď už jen starý recept oprášili, využívají toho, že zvládají špičkovou truhlářskou práci a povrchovou úpravu. Že nezůstane jen u dočasné práce, svědčí fakt, že k tomu vznikla samostatná divize Petrof Design. 

S hrozivým propadem provozu se od jara potýkají provozovatelé letišť a samotné letecké společnosti. Například Letiště Václava Havla přišlo ještě v době jarních opatření s nabídkou svateb na letišti.

Poradit si ale musely i další společnosti spojené s létáním. Servisní firma Czech Airlines Technics (CAT) vypracovala kompletní nabídku údržby letadel. „K tomu nabízíme parkování strojů na mezinárodních letištích v Česku,“ říká Pavel Haleš, předseda představenstva CAT. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

vydáno 26. dubna 2024  17:32

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských Obřanech. Do vody se jezdec skutálel poté, co nezvládl jízdu...  celý článek