Forejtek v Sofii druhého favorita nevyřadil, v boji o čtvrtfinále prohrál s Gasquetem

11. 11. 2020, 20:30
Aktuality 36
ATP SOFIE - Jonáš Forejtek si při svém debutu na turnaji ATP zahrál dva zápasy proti bývalým hráčům Top 10. Na skalp Chorvata Marina Čiliče nenavázal ve druhém kole proti Francouzi Richardu Gasquetovi, kterému podlehl hladce ve dvou setech.
Jonáš Forejtek (© Český tenisový svaz)

19letý Jonáš Forejtek měl v Sofii dostat divokou kartu do kvalifikace, ale po onemocnění domácího hráče se posunul do hlavní soutěže a při premiéře na okruhu ATP v pondělí vyřadil bývalého vítěze US Open Marina Čiliče.

Po skalpu trápící se někdejší světové trojky ve druhém kole vyzval dalšího tenistu se zvučným jménem Richarda Gasqueta, na bývalého sedmého hráče světa ale recept najít nedokázal a prohrál hladce 4-6 2-6.

Loňský vítěz juniorky na US Open dnes na zkušeného soupeře nestačil. První set rozhodl jeden úspěšný brejk, ve druhém Forejtek ztratil podání dvakrát.

Čtyřiatřicetiletý Francouz mu při svém servisu nabídl jen dvě šance na brejk, ani jednu ale Forejtek nevyužil. Gasquet proměnil po 70 minutách druhý mečbol.



Gasquet se ve čtvrtfinále utká se Salvatorem Carusem. Sedmadvacetiletý Ital překvapivě porazil 6-4 6-4 druhého nasazeného Kanaďana Felixe Augera-Aliassimeho, když odvrátil všech šest brejkbolů, a podruhé v kariéře a poprvé na tvrdém povrchu postoupil do čtvrtfinále turnaje ATP. 

Svůj úvodní zápas tak v Sofii nezvládl ani jeden ze dvou nejvýše nasazených Kanaďanů. Jednička Denis Shapovalov už včera nečekaně podlehl Radu Albotovi a stejně jako Auger-Aliassime má na kontě čtyři porážky v řadě.

Z kvarteta nejvýše nasazených se mezi osmičku nejlepších dostal jen Alex de Minaur. Jednadvacetiletý Australan si dnes poradil 6-4 7-6 s Rusem Aslanem Karacevem a může se chystat na odvetu za loňské finále ATP NextGen proti Janniku Sinnerovi.

19letý Ital porazil 6-3 6-4 švýcarského lucky losera Marca Hüslera a na třetím  ze čtyř posledních turnajů postoupil do čtvrtfinále.

• ATP 250 SOFIE •
Bulharsko, tv. povrch / hala, 389.270 eur
středeční výsledky (11. 11. 2020)
• Dvouhra - 2. kolo •
Gasquet (Fr.) - Forejtek (ČR) 6-4 6-2
Caruso (It.) - Auger-Aliassime (2-Kan.) 6-4 6-4
De Minaur (3-Austr.) - Karacev (Rus.) 6-4 7-6(5)
Mannarino (5-Fr.) - Gerasimov (Běl.) 6-4 7-6(6)
Millman (6-Austr.) - Simon (Fr.) 7-5 6-7(3) 6-2
Sinner (It.) - Hüsler (Švýc.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Parádní tennissmilesmile. Na to se kouká úplně jinak než na Medvěda s Rublem. Ještě to chce trochu zkrotit vášně při timingu a bude ještě lépe. Vyhraj to tam celé! Titul se hodí a nějaké to Lea takysmile
Reagovat
Dobry-den
No co. Může být spokojenej. Ostudu neudělal.
Reagovat
George_Renel
Moc nerozumím tomu divení se, že podlehl Richardovi.
Přitom je takřka zákonité, že když vyložený outsider porazí vysokého favorita, v 90% v dalším zápase vyhoří, i když nehraje se špičkovým hráčem.
Reagovat
Krisboy
Přesně tak, Čilič byl fakt tragickej. Dobře to shrnuje Kanar dole 21:56.

Jonášovi samozřejmě přeju vše nej do budoucna, až se potkají s Ríšou příště, už to tak jednoduché nebude smile
Reagovat
Krisboy
Zpátky na zem...smile
Reagovat
J1mmy88
A to Gaske hrál tak 50% co hraval v době největší slávy smile
Reagovat
smazaný uživatel
50% hrál v druhem setu v prvním tak 30%
Reagovat
EllNino
Jonáš prohrál dvakrát servis z gembolu, trochu krutý výsledek, je to dost vyrovnané ...
Reagovat
smazaný uživatel
Není to vůbec vyrovnané.

Neměl absolutně nárok
Reagovat
Kanar
Taky bych řekl, že neměl. ZATÍM. Solidní počet es. A určitě potenciál.
Reagovat
EllNino
Stačilo, aby to místo 2:5 ve druhém bylo 4:3 a už to mohlo dopadnout jinak, měl tam gemboly, ale nemá zkušenosti, nachytal se na slice bakhand Richarda ... každý nemuže být v 19 hotový hráč ... a talentovaný je, ono to neznamená, že musí být hned v desítce ... bohatě stačí první stovka, pokud by klapla, i to v našem malém rybníce momentálně znamená hodně
Reagovat
Kanar
Právě. Oni ti kucí uměj hrát tenis vlastně všichni , ale jen někteří uměj vyhrávat. A ti co to uměj, tak právě udělaj to, co stačilo.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ten borec má 20 a je někde kolem 400. Sám musíš cítit, že to prostě dobrý nebude.

Může to být solidní hráč a tenisem se živit, to jo, ale nečekám tady TOP50 ani náhodou. Jak říkáš, za stovku budeme rádi.

To Machačkala má na více, podle mě
Reagovat
EllNino
uvidíme ... tam záleží na tolika věcech (zdraví, štěstí), že to klidně může dopadnout obráceně ... mně se Tomášova hra moc líbí, je to sympaťák a hraje fakt atraktivní celodvorcový tenis ... až se vypiluje, může být klidně v padesátce ... Jonáš a Jirka mají právě trochu tu medvědí službu a hrozný tlak ... ale právě tyhle zápasy je posilují
Reagovat
smazaný uživatel
Není to vůbec vyrovnané.

Neměl absolutně nárok
Reagovat
Nenela
Nebyl to ani propadak. Dobra zkusenost, nejak se zacit musi.
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm byl. Na to, ze je Forejtek mladý talent - dle vyjádření českých zástupců tenisového svazu (lol)

Tak dostal totální náklad a nepredvedl nic. Čili se potvrdilo ze Cilic byla haluz, a měl štěstí na wc v kvalifikaci jinak by ani nehrál hlavní soutěž.

Takže nic nového
Reagovat
EllNino
Ale tak on za to nemůže, že ho někdo protěžuje přeci :)
Reagovat
Nenela
Co ti udelal, ze se do nej takhle navazis? Vadi ti , ze dostal WC? Amici je dostavaji furt, nasi krome ceskych turnaji temer nemaji sanci. Pro Jonase to byla skvela zkusenost.
Propadak by byl 6:1 6:2 treba. Tohle byl normalni vysledek.
Reagovat
EllNino
Jonáš a Jirka udělali dobré výsledky v juniorech, tak se od nich zákonitě čeká, dostali šanci v DC, dostali pár divokých karet ... toť vše, to že média dělají medvědí službu, je už věc druhá ...
Reagovat
smazaný uživatel
Forejtek je oběť propagace, to mu podle mě škodí. Povedlo se mu pár zápasů v juniorech, jednička nevím zda byl, to není podstatné.

Potom jej chytla propaganda, DC a další velká očekávání ze kterých zatím nic nebylo.

Tak mu koupil WC do Sofie, tam se spojila náhoda se štěstím a podle mě mu to zase spíše uškodí, než pomůže.

Na Macháče každý sere, na FO došel z kvaldy do prvního kola, hrál pět setů s Fritzem, má titul z challengeru, dneska předvedl opět skvělý výkon, bude v TOP200 a příští rok v TOP100 a hrát ATP turnaje.

Forejtek s Lehečkou budou v Prostějově na challengeru rádi za třetí kolo.

Uvidíš.
Reagovat
Ereinion
Souhlas, Macháč má taky jen 20 a už bude v TOP200, přitom nulová protěžovanost od Kaderky a spol...ten má rozhodně na to být min. další Veselý
Reagovat
EllNino
WC dostával Tomáš letos na challengery taky, v nominaci na DC byl rovněž, i když na to neměl žebříček ... takže byl "protěžovanej" úplně stejně :)
Reagovat
Ereinion
tak ještě aby WC nedostal, když byly ty challengery v Česku a on byl de facto nejsilnější hráč, co se tam nekvalifikoval...jinak v Davis Cupu zatím nic neodehrál (i když to už teď po degradaci soutěže není měřítko) a každopádně mediálně není zdaleka tak protěžovanej jak Forejtek, Lehečka nebo Svrčina...
Reagovat
Ereinion
nejsilnější český hráč
Reagovat
EllNino
Není, protože v juniorech nezářil, to je celé ... bohužel u nás se za juniorskými úspěchy často mylně vidí hodně velký potenciál, ale už se nebere v úvahu konkurence, věk juniora (je jiné vyhrát GS v 16 a jiné v 18), to, že juniorku všichni nehrají (Linda Fruhvirtová například) ... vem si Jirku, válčil s Dominikem Thiemem o světovou juniorskou jedničku ... Dominic byl v mládí za ním, Jiří vyhrál AO, ještě na začátku seminorské kariéry byl Jiří lepší než Dominic, ale koukni, kde jsou oba teď .... Nasťa Pavlyuchenkova, v mládí multitalent a předpovídalo se jí několik GS, vcelku dobrá kariéra, ale měla na víc, naopak hráčky jako Aryna Sabalenka v juniorkách patřily k průměru ... a ona teď sbírá tituly a je skoro v top 10 .... její vrstevnice Pervushina, Potapova a spol. měly našlápnuto na skvělé kariéry, Pervushina skončila, Potapovu trápí zranění ... a mohl bych pokračovat :) ...

Tomáš jde svou cestou s Danem Vackem a má ostré lokty, Jonáš mi přijde moc hodný, ale třeba to vylepší ...to samé Jirka L., Dalibor musí zlepšit servis, v juniorech to mohlo stačit, teď má problémy
Reagovat
turista
Všichni mají čas. Jsou mladí. Hráčů jako Nadal, Hewitt a Borg, kteří vyhrávali velké tituly jako teenageři je málo v celé historii tenisu.
Reagovat
Ereinion
jo klidně, stačí se podívat na Štěpánka, který prorazil až někdy v 24 a nakonec byl i v TOP10...každej není top talent
Reagovat
turista
Nejde ani tolik o talent jako o to, že cesta nahoru ve sportu i v životě často není přímočará ale trnitá.
Reagovat
Gulbis
ještě Chang
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Fandina
Byl juniorskou tenisovou jedničkou, o kom jiném by se mělo mluvit, než o takových tenistech.
Reagovat
J1mmy88
To souhlasím, mladý nehrál vubec špatně, určitě půjde výše než je pokud vydrží výkonnost
Reagovat
Kanar
No to je právě ono. Dostal se tam na WC, Číla mu to odchodil a Gas už byl zjevně velký sousto. Takže bych řekl, že se z toho vlastně dohromady nedá udělat žádnej velkej závěr. Snad si to užil a v budoucnu se mu bude dařit. Tečka.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tam půjde hodně o přípravu.

Macháč na FO vyhrál něco přes milion a tím si brutálně zafinancuje rok tenisu. Teď mu stačí se dostat na nějaký turnaj ATP, udělat tam 2-3 kola a už bude mít prachy a vše bude v pohodě.

Těch 7 tisíc EUR Forejtka to je nic, tam bude teď rozdíl
Reagovat
turista
Porážka je přijatelná, žádný debakl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist