L-karnitin

Vybíráme z nejnovějších studií: L-karnitin pomáhá proti metabolickému syndromu a další studie

Kuszewski 2020

Vybíráme z nejnovějších studií: L-karnitin pomáhá proti metabolickému syndromu a další studie

Konzumace rybího oleje zmírňuje bolest při osteoartritidě u seniorů s obezitou

Osteoartritida je u seniorů velmi častou příčinou chronické bolesti a nepohyblivosti. Tento stav je spojený se zánětlivostí a nepřímo také se špatným stavem cév, proto se skupina výzkumníku zaměřila na účinnost rybího oleje. Jednak samotného a poté i ve spojení s kurkuminem. Ve studii trvající po 16 týdnů užívala jedna skupina rybí olej (2000 mg /den kyselina dokosahexaenové + 400 mg / den kyseliny eikosapentaénové) a druhá rybí olej + 160 mg kurkuminu denně.
Výsledky byly jednoznačné – obě skupiny s rybím olejem zaznamenaly výrazné snížení bolestivosti oproti konvenční léčbě.

Studie je dostupné zde: https://academic.oup.com/rheumap/article/4/2/rkaa036/5875620

Vliv L-karnitinu na biomarkery metabolického syndromu

Choi 2020

Meta analýza zkoumala vliv L-karnitinu na tzv. metabolický syndrom, při němž v těle souběžně vznikají negativní jevy jako vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, velký obvod pasu a nadměrná hladina viscerálního tuku, a další, a vedou k předčasnému vzniku vážných chorob jako diabetes, infarkt myokardu a další. Bylo zjištěno, že denní dávka karnitinu pohybující se mezi 0,75 g a 3 g výrazně pomohla snížit obvod pasu a systolický krevní tlak. Neměla vliv na krevní glukózu, triglyceridy a cholesterol. Nicméně dále bylo potvrzeno, že při dávkách přesahujících 1 g denně má významný vliv i na tyto hodnoty – krevní cukr, triglyceridy a cholesterol. Jako o účinné lze tedy uvažovat o dávce 1-3 g L-karnitinu denně.

Studie je dostupná zde: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2795

Vliv extraktu z kořene ashwagandy na kvalitu spánku u zdravých dobrovolníků a pacientů s insomnií

Langade 2020

Studie zkoumala možnosti ashwagandy jako možné alternativy běžným lékům na nespavost. 40 zdravých jedinců a 40 insomniaků konzumovalo po 8 týdnů náhodně buď placebo nebo ashwagandu. Po skončení studie bylo u jedinců s insomnií zaznamenáno výrazné zlepšení u všech sledovaných spánkových kategorií, i podle škál hodnotících koncentraci a míru úzkosti. Závěr je jednoznačný – ashwaganda je jako alternativa konvenčním léčivům naprosto dostatečná.

Studie je dostupná zde: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874120331585?via%3Dihub

Hladina vitamínu D v pupečníkové krvi a preeklampsie můžou být spojené s hodnotou krevního tlaku dítěte během dětsví a adolescence

Zhang 2020

Mateřská preeklampsie (onemocnění děložních cév) může být jedním z rizikových faktorů pro zvýšený krevní tlak během dětství a adolescence. Studie z roku 2020 se proto zaměřila na to, zda může být tento vztah spojen s hladinou vitamínu D (25-hydroxyvitamínu D) v pupečníkové krvi (krev v pupeční šňůře a placentě, která obstarává výměnu živin mezi matkou a dítětem), která je zároveň biomarkerem hladiny vitamínu D u plodu.
Celkem se studie zúčastnilo 750 rodiček s dětmi, u kterých byl mezi 3 a 18 rokem měřen krevní tlak. Výsledek potvrdil, že preeklampsie je skutečně spojená s vyšším krevním tlakem u dětí už od raného věku. Dostatečná hladina vitamínu D však dokázala tento stav zmírnit.

Studie je dostupná zde:  https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2771221