Svátky s koronavirem. Největší vánoční hit: Kyslík jako dárek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Svátky s koronavirem. Největší vánoční hit: Kyslík jako dárek!

Dívka si v době pandemie odnáší z Vítkovic novou kyslíkovou lahev. Jako dárek pod vánoční stromeček.
Dívka si v době pandemie odnáší z Vítkovic novou kyslíkovou lahev. Jako dárek pod vánoční stromeček. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

To budou letos zvláštní Vánoce! Proč? Vždyť jedním z dárků bude i kyslíková lahev zabalená ve vánočním papíru. Zájem je tak velký, že prodejci dokonce tisknou i dárkové poukazy.

„Koupil jsem ji rodičům, kdyby onemocněli. Některé nemocnice už totiž kvůli koronavirové pandemii nepřijímají pacienty. S tímto dárkem budou klidnější, oni i já,“ řekl Aha! Jan Peterka (46) z Českého Těšína. „Zatímco dříve se prodaly v průměru tři čtyři lahve týdně, dnes jsou to desítky,“ uvedla mluvčí společnosti Vítkovice Cylinders Eva Kijonková. Dodala, že kupují nejen Češi, ale pro kyslík si k nám jezdí i spousta Poláků. Devět tisíc „Lahve o obsahu od dvou do 20 litrů si lze pořídit v e-shopu, vyzvednout se mohou osobně, nebo je doveze dopravce,“ řekl ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela. Největší lahev, hned k použití, stojí přes devět tisíc. Petr Koudela dodal, že doplnit si znovu obsah lze v plnírnách plynů, kterých jsou desítky. Podle Evy Kijonkové se nyní jedná o distribuci kyslíkových lahví do maloobchodní sítě a chystají se i dárkové poukazy na sety lahví.

Porada s lékařem

Ostravská plicní lékařka Jana Kociánová varuje před laickým dávkováním kyslíku při onemocnění koronavirem. „Pokud si někdo pořídí domů kyslíkovou lahev, před jejím použitím se vždy musí poradit se svým lékařem. Jinak by si mohl i ublížit,“ tvrdí Kociánová. „Nebezpečí hrozí také v kuřácké domácnosti a při jakékoli manipulaci s otevřeným ohněm, kdy může kyslík podpořit vzplanutí okolí,“ dodala.

Víte, že...

...lahev musí po deseti letech projít odbornou kontrolou?

...uskladněná musí být tak, aby nespadla a nepoškodil se ventil?

...nesmí být vystavena teplotě 50 °C a více?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.