„Zbývá vám jen pár let života!“ Když tuhle větu slyšíte od lékaře, zřejmě vás to dost rozhodí. To ovšem nebyl případ Damira Špoljariče – svérázného podnikatele s horkou chorvatskou krví.

Že brzy umře, slýchal 210kilový muž od svého okolí poměrně často, a tak ho doktorovo zhodnocení jeho zdravotního stavu nijak nezaskočilo. Naštval ho akorát tím, že mu nechtěl dát lékařské potvrzení, že může létat. Rozhodl se tedy zhubnout. Ne proto, aby přežil, ale aby si splnil svůj velký sen – získal pilotní průkaz na Airbus.

Dvaatřicetiletý podnikatel z nuly vybudoval největšího poskytovatele serverových hostingových služeb v Česku a na Slovensku. Na serverech jeho firmy VSHosting běží více než polovina tuzemských e-shopů. Mezi jeho klienty patří významní internetoví hráči jako Košík, Pilulka nebo Notino, ale i firmy jako Baťa nebo RWE.

Vydání Forbesu Kill Vir

„Byly doby, kdy jsem podnikání dával všechno. Jel jsem nonstop, osobní život šel stranou. Zažíval jsem spoustu stresu a neustále řešil nějaké problémy. To vedlo k tomu, že jsem se vyjedl až do monstrózních rozměrů. Zpětně si říkám, že bylo doopravdy štěstí, že jsem neumřel na infarkt,“ vypráví zakladatel a ředitel VSHostingu.

Ke změně životního stylu ho přiměla až touha létat. Někdejší snoubenka mu darovala poukaz na simulátor Airbusu na Ruzyni a pro mladého podnikatele to byl tak intenzivní zážitek, že se ho rozhodl zažít i naživo. V cestě mu stálo akorát přebytečných pár desítek kilo.

„Oslovil jsem výživovou odbornici Kateřinu Cajthamlovou. Paradoxně se ukázalo, že mám sacharidovo-bílkovinovou podvýživu, a proto si tělo ukládá tuky. Začal jsem tak jíst mnohem víc a váha šla sama dolů,“ vypráví podnikatel. Postupně přidal i plavání, kolo a crossfit a dnes sportuje v podstatě denně. Hýbat se a jíst zdravě ho přitom začalo bavit. A za dva roky zhubl téměř 100 kilo.

Když se dostal na váhu 140 kilogramů, získal konečně potřebné lékařské povolení pro pilotní výcvik. Ten zvládl v rekordně krátkém čase a už za tři měsíce měl v kapse papír pro soukromého pilota. S tím se ale nespokojil a pokračoval dál.

Foto Archiv Damira Špoljariče

Letos v létě zakončil celý proces dvěma výcviky na Airbus A320 a menší tryskáč. „Málokdo věřil, že to zvládnu. Ale já jsem se do toho pustil se stejnou vervou jako do budování VSHostingu. A povedlo se mi to,“ líčí Špoljarič.

Živit se jako pilot velkých dopravních letadel ale nehodlá. Nezvládal by to časově s řízením firmy. Místo toho létá jako druhý pilot s business jetem Hawker 400 pro společnost Alpha Aviation. „Už to není jen koníček, ale má druhá profese. S podnikáním se to dá skloubit. Někdy letí člověk jen tři hodiny. Jindy zůstane na místě několik dní a čeká na klienta. A to si pak vytáhnu notebook a pracuji na dálku,“ popisuje Špoljarič.

Dost možná tak bude vozit i některé z majitelů firem, které patří mezi jeho klienty. „To by je asi dost překvapilo, kdybych je na palubě uvítal zrovna já. Ale proč ne,“ říká podnikatel. A dodává, že časem by si rád pořídil vlastní tryskáč.

“Vždy jen popadnu batoh a sluchátka a vyrazím. Je úžasný pocit procházet si všechna ta místa bez turistů“

Zatím si jen od Alpha Aviation půjčuje čtyřmístné vrtulové letadlo Cirrus SR22. Na rozdíl od většiny lidí, kteří kvůli zrušeným letům během pandemie nikam necestovali, Špoljarič létal po celé Evropě.

„Vždy jen popadnu batoh a sluchátka a vyrazím. Když na jaře otevřela hranice Itálie, tak jsem si udělal výlet do Benátek a Neapole. Později jsme se s kamarádem vypravili na Island. A byl to úžasný pocit procházet si všechna ta místa bez turistů,“ líčí Špoljarič.

Až to situace umožní, plánuje letadlem vyrazit na cestu kolem světa. A tím jeho sny nekončí. Láká ho i výprava do vesmíru. Jestli se mu to splní, těžko říct. Ale pokud do toho vloží stejnou energii a odhodlání, jaké dává podnikání a létání, má dost velkou šanci.

Celý podnikatelský příběh Damira Špoljariče si můžete přečíst v listopadovém vydání Forbesu, které právě vychází.

Foto Libor Fojtík