Kauza Altner má své počátky v době, kdy byl předsedou ČSSD dnešní prezident Miloš Zeman.

Spor, který by mohl finančně položit ČSSD, má nový začátek. Svědčit má i Zeman

Napsal/a Robert Břešťan 12. listopadu 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Vloni v květnu si politici ČSSD pořádně oddechli. To když se spor strany s potomky právníka Zdeňka Altnera po 19 letech soudů vrátil opět na začátek k obvodnímu soudu. Tehdy požadovaná částka dosahovala 338 milionů korun, s úroky to je teď zase o něco více. V pátek se v kauze Lidový dům koná první stání nového soudního líčení.

Mezi předvolanými svědky jsou expremiér Vladimír Špidla, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a také prezident Miloš Zeman. Kořeny sporu spadají do časů, kdy byl předsedou ČSSD právě on.

Osobně Zeman k soudu nedorazí. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka je v řešení videopřenos. „Plánuje se videopřenos, ale potvrzeno bude až v pátek brzy ráno,“ říká.

Miloše Zemana mimochodem Altnerovi ze současné situace nijak neviní. „Spolupráce mezi otcem a představiteli sociální demokracie v roce 1997, kdy mezi nimi byla dojednána ta smlouva, byla bezproblémová. Byla bezproblémová i do roku 2000 a otec věřil tomu, že kdyby záleželo jen na rozhodnutí pana prezidenta Zemana, ke svým penězům by se dostal řádně a včas,“ říká Veronika Altnerová.

Pohledávku za ČSSD chtěl v minulosti od Altnera koupit finančník Pavol Krúpa, který má blízko k Miloši Zemanovi, nabídl za ni 55 milionů. Altner prý ale o prodeji pohledávky nikdy reálně neuvažoval.

Zástupci ČSSD vloni rozhodnutí Nejvyššího soudu vrátit kauzu Altner k obvodnímu soudu přivítali „s pocitem zadostiučinění“. „Pro nás z toho plyne, že ČSSD rodině Altnerových nic nedluží. Exekuce zrušeného rozsudku již pochopitelně nehrozí. Doufáme, že další řízení bude postupovat rychle,“ řekl tehdy předseda ČSSD Jan Hamáček.

Nyní dodal, že očekává, že „konečně bude rozhodnuto a ten spor ukončen“. ČSSD uvádí, že Altnerovi a jeho věřitelům za dobu trvání sporu zaplatila už téměř 70 milionů korun.

Zavřít mohou, zaplatit musí

Podle Altnerových ale loňské rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR nelze označit za vítězství ČSSD. Jde prý jen o výzvu upřesnění skutečností, nikoli o zproštění ČSSD povinnosti zaplatit.

„Doufejme, že ČSSD, jako žalovaná, nám již odpoví na náš dřívější dotaz, kolik ji stála za celou dobu kauzy Lidový dům právní obrana proti nárokům našeho otce, když ČSSD tvrdí, že odměna našeho otce jím nárokovaná v roce 2000 byla nepřiměřená. A přitom právní služby otce přinesly ČSSD více než miliardový majetek,“ napsali včera Veronika Altnerová a Patrik Altner, oba aktivní právníci, v dopise médiím.

 

 

Dlouhodobě poukazují na to, že do sporu ČSSD s jejich otcem zasahují politické zájmy. Neskrývají přesvědčení, že ČSSD ve sporu využívala i své vládní angažmá a úkolovala ve svůj prospěch složky státu.

„Od roku 2000 byla na otce podávána různá trestní oznámení. Začala dehonestace, pokuty, doměřování daní od Finančního úřadu. Represe vůči němu reálně existovala,“ říká Patrik Altner.

Například v dubnu 2016, jen krátce po verdiktu, kdy pravomocně vyhrál ve sporu s ČSSD, byl obviněn ze zpronevěry zhruba 800 tisíc korun z doby, kdy byl konkurzním správcem v případě živnostníka Antonína Škrdlanty.

„Pokud mě to má zastrašit, abych upustil od vymáhání rozsudku na ČSSD alespoň odkladem splátek, dosáhne pravého opaku, zavřít mě mohou, zaplatit musí,“ reagoval tehdy Altner.

Všechna trestní řízení proti němu byla zastavena poté, co Altner v listopadu 2016 zemřel. Spor s ČSSD ale dál vedou jeho syn a dcera.

Soud o velké peníze

Pro sociální demokracii by povinnost zaplatit více než 300 milionů byla finančně velmi bolestivá. I proto, že nyní strana přišla kvůli neúspěchu v krajských a senátních volbách o dost peněz – v součtu za mandáty pro další čtyři roky inkasuje od státu zhruba o 150 milionů méně než v uplynulém volebním období.

Smlouvu o zastupování v kauze Lidového domu uzavřel v roce 1997 tehdejší místopředseda ČSSD pro řízení strany Ivo Svoboda (později se stal ministrem financí a byl historicky jediným odsouzeným v akci Čisté ruce vyhlášené tehdejším premiérem Milošem Zemanem v rámci tažení proti proti tunelářům).

„Otec byl v roce 1997 jediný, kdo byl ČSSD ochoten pomoct a jít na odměnu za výsledek. Pokud by neuspěl, nedostal by nic. Jak říkal Miloš Zeman – ČSSD tehdy neměla ani na toaletní papír,“ nechala se slyšet Veronika Altnerová.

Ústavní soud nakonec v roce 2000 určil vlastníkem Lidového domu, pro finanční zázemí ČSSD klíčovou nemovitost, společnost Cíl, jež patří ČSSD. Pokud by ČSSD skutečně musela Altnerovým peníze v budoucnu vyplatit, nelze vyloučit, že by kvůli tomu musela prodat právě dům, kvůli němuž celý spor prapůvodně začal.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)