Video placeholde

Lékař Hroboň: Chyby vlády stály peníze a životy, teď je nesmí opakovat, jinak přijde další vlna na začátku roku

Musíme se naučit žít v novém normálu, jinak nás už na začátku roku čeká další vlna epidemie, říká lekař a ekonom Pavel Hroboň z Advance Healthcare Managament Institute a taky Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP. Byl součástí týmu „muže s excelovou tabulkou“ Pavla Řeháka, díky němuž na jaře Česko zavedlo rychle tvrdá protiepidemická opatření. Říká, že tým už v květnu doporučoval, aby vnikla tabulka pro zhoršování epidemické situace a s tím související opatření. To, že ji do teď nemáme, je podle něj zásadní chyba. Vláda ztratila důvěru a Hroboň popisuje, jakou roli hrála i slova o „muži, který na jaře přišel a pak přišel v určitém čase“.

Pavel Hroboň říká, že by bylo dobré udělat studii mezi zemřelými, která by zjistila, jakou roli sehrál v jejich smrti covid. V rozhovoru vysvětluje, proč by to bylo cenné a v čem by to pomohlo. Hroboň je pro co největší otevřenost státní správy, co se přístupu k datům o pandemii týče. Nestátní výzkumné instituce by měly mít přístup k co největšímu množství dat, to je trend v celé Evropě a je to podle Hroboně klíčové.

Pandemie se v Česku stabilizovala, ale pořád jedeme moc rychle a zpomalujeme jen pomalu, tvrdí Pavel Hroboň. Jsme ve zlomové situaci, kdy se ale může pandemie znovu rychle vrátit k růstu. Není proto na místě rozvolňovat, ale je třeba o rozvolňování detailně diskutovat. Mezi prvními by se přitom měly otevřít školy. Potřebujeme ale, aby se počty nově nakažených dostaly na nízké tisíce, ještě lépe stovky.

Na jaře se rozvolňovalo nerozumně, tuhle chybu nesmíme opakovat, zdůrazňuje Pavel Hroboň. Toto a podzimní fatální zaváhání státu nás stálo hodně peněz a taky lidských životů. Mluví o novém normálu, ve kterém se musíme naučit žít. Všechna opatření nezmizí a život se už do „bezstarostného léta“ nevrátí, tedy aspoň ne do doby, kdy vakcína a průchod nemoci populací zajistí dostatečnou imunitu.

Klíčové je podle Hroboně dopracování tabulky, na které teď pracuje Ministerstvo zdravotnictví. Podle ní mají být aplikovaná a případně rozvolňovaná protiepidemická opatření. Tým, jehož součastí Hroboň byl, její vznik navrhoval už v květnu. Tady musí být dopracována Chytrá karanténa a funkční trasování. Něco se udělalo, ale hodně toho chybí. Zásadní bude taky získání důvěry.

Vyplácí se nám ekonomicky opatření, ve kterých teď žijeme? Je tu volba mezi zdravím a ekonomikou? Jak by měl vypadat nový normál, ve kterém budeme další měsíce žít? Proč stát na podzim tak zaspal? A proč je důležitější kooperace občanů než samotná vládní opatření?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>