Sokol žádal o peníze na opravu tělocvičny, zlínští zastupitelé řekli ne

  9:02
Do rekonstrukce svojí tělocvičny se pustili členové TJ Sokol Zlín-Prštné. Aby mohli pokračovat v záchraně chátrajícího objektu, požádali o finanční podporu kraj i město. Na zlínském magistrátu však nepochodili, zastupitelé jejich žádost zamítli s odůvodněním, že tělocvična není v majetku města.

Sokolové opravují budovu tělocvičny ve Zlíně-Prštném, která dlouho chátrala. | foto: Google

Spolek získal budovu už koncem 90. let od Sportovních klubů Zlín a byla tehdy v tak zanedbaném stavu, že staronový majitel dokonce zvažoval její prodej.

„Nakonec jsme si ji ale nechali a postupně ji dáváme dohromady. Už máme za sebou opravu střechy, sprch nebo zrcadlového sálu,“ popsal jednatel Miloslav Urbanec.

Aktuálně se Sokol pustil do rekonstrukce otopného systému, která vyjde na více než 600 tisíc korun. Menší část peněz dal dohromady sám, o zbytek požádal v rámci dotace.

Zatímco na kraji uspěl, městští zastupitelé byli na svém posledním zasedání proti. „Zásadní argument je, že nejde o majetek města. Sami máme hodně sportovišť, která také potřebují opravu,“ vysvětlil zastupitel František Pilka (STAN).

Radní: Měli žádat dříve, mohou to zkusit zase za rok

Za sokoly se naopak postavil člen opozice Jaroslav Juráš (Zlín 21). „Projekt má vícezdrojové financování a je škoda, že město tady nedá 300 tisíc korun na dobrý účel, zatímco peníze jinde utrácí či přesouvá,“ argumentoval.

Podle vedení radnice je potíž také v tom, že Sokol Prštné podal žádost v době, kdy již byly peníze určené pro tyto účely vyčerpané.

„Mohli uvažovat více prozíravě a zažádat dříve. Můžeme se k tomu ale vrátit příští rok,“ konstatoval radní Aleš Dufek (KDU-ČSL).

Magistrát navíc organizaci podpořil již v minulosti, kdy jí finančně pomohl třeba k rekonstrukci střechy. „Nejsme na město naštvaní, dříve nám pomohlo. Opravy budou třeba průběžně, takže se k záměru ještě vrátíme,“ dodal Urbanec.

Autor: