Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prasečí mor je už v Sasku, v Česku hrozí stavby ohradníků i vybíjení chovů

  9:51
S velkými obavami sledují veterináři v Libereckém kraji šíření prasečího moru v sousedním Sasku. Pokud se nákaza posune blíž k hranicím s Českem, budou se muset v Libereckém kraji stavět elektrické ohradníky u hranic. Pokud hranice „přeskočí“, hrozí vybíjení chovů prasat.

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zatím poslední případ nákazy se objevil u obce Krauschwitz v okrese Görlitz, což je zhruba šedesát kilometrů od Frýdlantského výběžku.

Pokud by se prasečí mor přiblížil víc k hranici s Českem, znamenalo by to pro Liberecký kraj velké komplikace. V ohrožení by se ocitly především zdejší chovy prasat, kterým by hrozila likvidace. Například poblíž Náhlova je plemenný chov, ze kterého jde plemenný materiál do celé Evropy.

V Polsku vybili desítky tisíc prasat

V Polsku se na jaře kvůli šíření prasečího moru nuceně vybilo několik desítek tisíc prasat domácích. V Libereckém kraji je podle údajů Českého statistického úřadu přes 17 a půl tisíce kusů domácích prasat. Selat, která se zabíjejí na maso zhruba po 70 dnech od narození, se vloni v kraji narodilo skoro 36 tisíc kusů.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění, proti kterému neexistuje žádná vakcína. Nakažená zvířata se neléčí a musejí se usmrtit. Mor napadá jak divoká, tak domácí prasata. Na člověka se vir nepřenáší, ale sami lidé mohou být přenašeči.

„Zatím se nákaza šíří jakoby podél dálnice A4, tedy z Polska přes Görlitz dál na západ. Ale kdyby se posunula víc k jihu, tedy k nám, nastal by opravdu velmi vážný problém. Bohužel, zatím se to Němcům nedaří zastavit. Jsme proto v úzkém kontaktu jak s mysliveckými sdruženími a chovateli prasat, tak s krizovým odborem na Krajském úřadě Libereckého kraje,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy Roman Šebesta. 

Příchod moru nezastavil ani plot

V pohotovosti jsou přitom krajští veterináři už od jara, kdy se ohnisko prasečího moru objevilo v polské Lubani, zhruba sedmdesát kilometrů vzdušnou čarou od Liberce. Nákaza se tam prokázala u divokých prasat a také v chovech prasat domácích. Němci proto postavili podél německo-polské hranice ochranný plot a pachové odpuzovače, aby zamezili přesunům divokých prasat. Stavba plotu stála 250 tisíc eur.

Přesto se teď nákaza dostala i do okresu Görlitz. Už v září se ohnisko objevilo o padesát kilometrů výš u v okolí města Cottbus. Aktuálně je v tomto území evidováno 124 kusů nakažených divočáků.

„Varovné je, že v případě okresu Görlitz se jednalo o uloveného, nikoliv uhynulého divočáka. To může znamenat, že v oblasti je prasečí mor přítomen už delší dobu, a že zde bude zřejmě víc případů. Navíc nevíme, jestli se tam nákaza dostala z Polska nebo je oblast výskytu prasečího moru v Německu větší, než se dosud předpokládalo,“ sdělil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Veterináři sledují zásilky masa a činnost jatek

Veterináři v Libereckém kraji tak mají nejvyšší pohotovost. „Sledují se zásilky vepřového masa ze zahraničí, víc kontrolujeme činnost jatek, aby se vyloučily porážky masa, u kterých není jasný původ. Aktualizujeme počty divokých prasat i prasat ve velkých i malých chovech a sledujeme, jak jsou zabezpečeny,“ poznamenal Šebesta. 

„Zvýšil se i odběr vzorků od uhynulých divokých prasat. Posilujeme i personálně. Musíme být připraveni na to, že nákaza se k nám dostane a bude nutné likvidovat chovy. K tomu potřebujeme jak lidi, tak materiál.“

Veterináři jsou také v kontaktu s preparátory, protože lidé si často vozí různé trofeje i ze zemí, kde se prasečí mor vyskytuje. Vir se přitom dokáže udržet i v sušeném či mrazeném mase.

V Německu podél hranice s Polskem se teď snaží zabránit dalšímu šíření nákazy i pomocí pátracích psů a dronů. Vyhledávat mají uhynulé divočáky. Pokud by se vlna prasečího moru posunula víc k Česku, začaly by se elektrické ohradníky a pachové odpuzovače podél hranice stavět i u nás. 

Prasečí mor představuje i ohrožení ekonomiky. Němci teď nesmí vyvážet vepřové maso, přitom jejich největší odběratelé jsou Čína, Japonsko a Jižní Korea.

„Vybíjení chovů má velké dopady na chovatele, zpracovatele masa, ale i zákazníky. Když prasečí mor před časem postihl Čínu, byl to ohromný problém. Vybili chovy a pak maso skupovali po celé Evropě a tady nebylo téměř k dostání,“ dodal Šebesta.

Intenzivní lov napříč kraji

I proto začne od pondělí 16. listopadu platit nařízení Státní veterinární správy (SVS) o mimořádných veterinárních opatřeních, kterými bude vymezena oblast s intenzivním lovem prasat divokých v Libereckém a Ústeckém kraji. 

Informaci rozeslala ve středu 11. listopadu Krajská veterinární správa SVS pro Ústecký kraj okresním mysliveckým spolkům, jejichž území budou spadat do oblasti s intenzivním lovem černé zvěře. 

Jde o oblast ohraničenou na severu státní hranicí s Německem a Polskem, dále na západě silnicí číslo 62 od Hřenska k Děčínu, dále silnicí číslo 13 nebo E442 od Děčína přes Nový Bor a Jablonné v Podještědí do Liberce, ale také silnicí číslo 14 do Tanvaldu a nakonec po silnici číslo 10 do Harrachova po státní hranici s Polskem.

17. září 2020

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Frontman Krucipüsku boural při předjíždění kolony, je mimo ohrožení života

17. dubna 2024  14:19

Frontman liberecké kapely Krucipüsk Tomáš Hajíček havaroval na motorce v momentě, kdy předjížděl...

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

Brzy bude hotový nový dům seniorů v Hrádku. Vyrobí víc energie, než spotřebuje

24. dubna 2024  16:27

Domov seniorů se čtyřiadvacetihodinovou službou a oddělením se zvláštním režimem pro lidi postižené...

Mladí odcházejí, základna se zužuje. Skoky dostávají na frak, mrzí šéfa Dukly

24. dubna 2024  15:03

České skoky na lyžích drží nad vodou už jen poslední mohykán: Roman Koudelka. Další reprezentanti i...

Bazilika v Jablonném otvírá po dvouleté opravě, sestry ovládají efekty mobilem

24. dubna 2024  10:57

Téměř tři sta let stará bazilika a významné poutní místo v Jablonném v Podještědí má nový kabát....

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...