Pro hotely v Karlových Varech je podzimní vlna koronaviru horší, než byla jarní. Podle průzkumu, který si udělalo karlovarské infocentrum, zřejmě některé z nich letošní rok nepřežijí. Některé plánují otevřít až na jaře.

Problémy hotelů v největším českém lázeňském městě potvrdila i jeho primátorka Andrea Pfeffer Ferklová [ANO]: „Bohužel, většina hotelů větších hotelových zařízení, jsou uzavřené. Ať je to Pupp, Plaza a bude se zavírat Thermal. To uzavření je v důsledku toho, že není poptávka. Sice nejsou uzavřené hranice, ale jsme červení pro většinu Evropy. Většina přemýšlí, jestli vůbec otevřou na začátek sezony od 1. května.”

Karlovy Vary dostaly další ránu. MFF Karlovy Vary letos nebude

Známý hotel Pupp má být uzavřen do konce roku. Zda otevře v lednu není zatím jisté, vše se odvine od epidemické situace a vládních opatření v České republice a zbytku Evropy.

Celorepublikově se obsazenost hotelů před opětovným vládním uzavřením ubytovacích zařízení pro rekreační účely od 22. října pohybovala kolem čtyř procent. V horských oblastech činila v průměru deset procent. Od března zůstalo zavřeno deset procent hotelů. Před novým vládním nařízením uvažovalo v Praze o dočasném uzavření zhruba 50 procent hotelů, v regionech kolem 30 procent.

Situace v Karlových Varech

Podle ředitele karlovarského infocentra Josefa Dlohoše je situace výrazně horší než na jaře. Nejhůře jsou na tom menší hotely, kterým se ani v dobrých dobách příliš nedařilo. Podle něj neměly nastavené ceny, oslovené trhy. Spoléhaly na to, čím lákaly Karlovy Vary jako celek.

„Situace, která nastala ve druhé vlně, je tristní. Dělali jsme dotazníkové šetření, jak na tom hotely jsou teď, a výsledky jsou velmi negativní. Rozdíl je v tom, že při té jarní vlně měly hotely před sebou vidinu hlavní sezony. Teď mají před sebou mimosezonu, kdy ví, že nevydělají tolik jako v hlavní sezoně. A jsou nuceni z 85 nebo 90 procent zavřít. Mnoho z těch hotelů tuto situaci nepřežije,” uvedl Dlohoš.

Přes léto návštěvnosti a oživení cestovního ruchu pomohla městská kampaň na podporu turistiky. Město do ní vložilo 50 milionů korun. Díky ní se ve třetím čtvrtletí letošního roku podařilo do kraje přilákat srovnatelný počet turistů jako loni. Dokonce jich přijelo o 2,8 procenta více. A byli to hlavně tuzemští návštěvníci. Zatímco meziročně cizinců přijelo ve třetím čtvrtletí jen 52,5 procenta, hostů z Česka bylo 162,1 procenta.

Karlovy Vary dostaly druhou facku, říká šéf Thermalu V. Novák

Podobnou masivní investici do podpory cestovního ruchu si město už nebude moci znovu dovolit. Přesto chce turistice ve městě, které je na ní z velké části závislé, pomoci. Podle Pfeffer Ferklové se diskutuje návrh navýšení peněz pro infocentrum o třináct milionů korun.

„To znamená, že by každý měsíc byl milion korun na podpůrnou kampaň, a to by mohlo pomoci, abychom se znovu nadechli daleko rychleji,” dodala primátorka Karlových Varů.

Covid Ubytování

Pomoci překonat hotelům tíživou situaci nejenom v Karlových Varech má i program Covid Ubytování. V něm Státní fond podpory investic [SFPI] přijal 5 502 žádostí za zhruba 2,5 miliardy korun. Potvrdilo to Ministerstvo pro místní rozvoj ČR [MMR]. Vláda na program schválila 3,3 miliardy korun. Možnost podání žádosti skončila v úterý.

Program Covid Ubytování má provozovatelům ubytovacích zařízení kompenzovat ztrátu za 72 dní nuceného uzavření na jaře. Příspěvek podle kategorie a třídy ubytování činí 100 až 330 korun za pokoj a noc. Podpora se nevztahuje na krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Žádosti úřad přijímá od 11. září.

Vláda schválila konečnou podobu programu COVID nájemné

Program Covid Ubytování podle dřívějšího sdělení Asociace hotelů a restaurací ČR [AHR] chtělo využít 85 procent podnikatelů. Na program se vztahuje takzvaný dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou mohou podnikatelé získat z programů veřejné podpory v daném roce. Ta na jednoho žadatele činí 800 000 eur [cca 21,3 milionu Kč]. Podle prezidenta AHR Václava Stárka to může být pro velké společnosti poměrně nízká suma, naopak mnoha menším podnikům tyto programy pomohou.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here