Může dělat Dočkal ve Spartě to, co ve Slavii Hušbauer? Nebo by měl na Letné i v národním týmu skončit?

Může dělat Dočkal ve Spartě to, co ve Slavii Hušbauer? Nebo by měl na Letné i v národním týmu skončit?
ČTVRTEČNÍ OFSAJD PAVLA PROCHÁZKY

„Nějaké možnosti jsme sice v závěru měli, ale asi by nebylo zasloužené, kdybychom vyrovnali,“ prohlásil trenér Česka Jaroslav Šilhavý po porážce svých svěřenců 0:1 v přátelském středečním utkání s Německem v Lipsku. „Možná bylo ale i naší chybou, pro jakou sestavu jsme se v první půli rozhodli. Některé hráče jsme hodili do vody, i když ve svých klubech nehrají. A také jsme asi nasadili proti tak silnému soupeři příliš mnoho nezkušených fotbalistů,“ dodal Šilhavý.


Někteří „nezkušení“ hráči, jako třeba Václav Černý, se mi naopak docela líbili, spíš mě v základní sestavě vadili ti zkušení, ovšem bez formy – plzeňský stoper Jakub Brabec, explzeňský útočník Michael Krmenčík a především záložník a kapitán Sparty i českého národního celku Bořek Dočkal. 

Jen díky výbornému brankáři Pavlenkovi a lotyšskému sudímu, jenž Čechům odpouštěl penaltové ruce, byl výsledek pouze 1:0. Hlavně po špatné první půli. Ostatně výše zmíněnou trojici nekritizuji jen já, ve známkování čtenářů idnes.cz dostali Brabec, Krmenčík a Dočkal nejhorší známky ze všech, blížící se vesměs čtyřce.

Jenže o tom, že je Brabec z formy, se vědělo už před druhou koronavirovou ligovou pauzou. V neděli proti Spartě sice příliš nechyboval, ale v tom utkání ho nikdo příliš neprověřil. Stejně tak Krmenčík se v Bruggách většinou trápí, občas si z jeho kousků dělají legraci i belgická média. A Dočkal se stal po zápase v Plzni dokonce úterním tématem deníku Sport. Už v pondělí jsem napsal, že místo něj měl nastoupit ve Štruncových sadech nastoupit, stejně jako ve vydařeném střetnuti EL v Glasgow se Celtikem (4:1), mladý Karabec. 

„Bořek je zkušeným hráčem, který si s kritikou poradí, i když je mi jasné, že ve Spartě se na něj jako lídra dívají jinak. U nás se ale nic nemění. V základní sestavě nastoupil proto, že jsme v ní chtěli mít někoho zkušeného. Dirigenta, o něhož by se mohli ostatní opřít. Ani pro něho to ale v prvním poločase nebylo jednoduché,“ vysvětloval Jaroslav Šilhavý, proč Dočkala po nepovedené plzeňské neděli nasadil i do náročného zápasu s Německem a vystřídal ho až dvacet minut před koncem.

Má Dočkal Spartě ještě co dát?

Po diskutovaném duelu udělal deník Sport v úterý, den před zápasem v Německu, anketu na téma „Má Dočkal Spartě ještě co dát?“ A potvrdil si tak i své redakční mínění, že „v utkání, kde je předpoklad, že v něm Sparta bude dominovat, tedy v duelu se slabším soupeřem, Bořek Dočkal na hřiště jednoznačně patří.“ 

V anketě pak všech pět dotázaných, z nichž čtyři předtím hráli za Spartu, odpovědělo pětkrát ANO. Zde jsou jejich myšlenky z deníku Sport: 

Jaromír Blažek, bývalý reprezentant a brankář Sparty: „Bořek nikdy nebyl velký běžec, ale i když se mu teď třeba nedařilo, tak jenom tím, že je v kabině, je pro Spartu přínosem.“

Václav Budka, bývalý záložník Sparty: „Je potřeba mít v mužstvu i hráče, kteří mají myšlenku.“

Tomáš Sivok, bývalý reprezentant a hráč Sparty: „Myslím si, že trenér bude dávat Dočkala do zápasů, kde bude vědět, že Sparta bude dominovat.“

Miroslav Jirkal, bývalý brankář a trenér: „Spartě má Dočkal pořád co dát, ale hra kolem něho musí nějak vypadat. Umí překvapit soupeře nečitelnou přihrávkou, navíc má na tyto situace dobrý čich. V tomto ohledu bude ve Spartě stále nenahraditelný.“

Jan Rajnoch, bývalý hráč Sparty: „Pořád je to velmi kvalitní fotbalista, který má Spartě co dát. Možná, že trochu roste do dva roky staré role Pepy Hušbauera ve Slavii, který nehrál všechny zápasy.“

Zvládne to Sparta i samotný Dočkal?

Už po utkání Viktoria Plzeň – Sparta Praha (3:1) jsem chtěl napsat přesně to, co říká Jan Rajnoch. Že by exslávista Bořek Dočkal mohl ve Spartě plnit roli exsparťana Josefa Hušbauera na konci jeho kariéry ve Slavii. Ten sice nějak skousl, že ho náročné a rychlé mezinárodní zápasy postupně začaly míjet, ale také nijak nejásal a občas asi i brblal. A nakonec v zimě odešel na hostování do druholigových Drážďan a v létě pak do kyperské Famagusty. Z reprezentace logicky vypadl. 

A to ve třiceti letech, Dočkalovi už bylo dvaatřicet. Pokud nenastane nějaký zázračný přerod, čeká Bořka Dočkala nejspíš podobný osud jako Josefa Hušbauera. Teď jde o to, zda to Sparta i on sám zvládne. 

Co se týče reprezentace, řekl po zápase s Německem trenér Šilhavý mnohoznačně, že dostal některé důležité informace. Pokud potřeboval důkaz o tom, že Bořek Dočkal v současné formě nejspíš nebude oporou před závěrečnými zápasy Ligy národů s Izraelem a Slovenskem, je to patrně správné zjištění. Byť se to dalo očekávat už před duelem v Lipsku.