Úžasný objev na Jesenicku: Šel na houby, ale našel ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Úžasný objev na Jesenicku: Šel na houby, ale našel ...

Houbař Roman jej našel rozlomený na dvě části.
Houbař Roman jej našel rozlomený na dvě části. (Foto Vlastivědné muzeum Jesenicka)

Unikátní nález místo košíku hub si přinesl domů houbař z Jesenicka. Roman Novák objevil v lese bronzový meč, který je podle expertů zhruba 3300 let starý.

„Vyrazil jsem po dešti na houby. Mezi kameny jsem uviděl vyčnívat kus nějakého kovu. Tak jsem do toho kopnul a následně jsem zjistil, že je to kus meče, čepel. Pak jsem tam v hrabance našel ještě bronzovou sekyru,“ uvedl nálezce.

Symbolická zbraň

Zvláštní nález odnesl Roman místním archeologům, kteří věci poslali na expertizu. Znalci potom zjistili, že jde o meč s osmidílnou osmihrannou rukojetí a určili jeho stáří. Podle nich pochází zhruba z doby 1300 let před naším letopočtem. „U nás je to teprve druhý nález tohoto typu meče. Pod rentgenem se ukázalo velké množství bublinek, takže šlo spíše o symbolickou zbraň. Kdyby byl použit v boji, hned by praskl,“ prozradil specialista z opavského muzea Jiří Juchelka.

„Jednalo se na tehdejší dobu o luxusní záležitost. Takový meč si mohly dovolit jen špičky tehdejší společnosti. Nejvýznamnější muži, kteří měli ve společnosti neomezené postavení,“ vysvětlil Juchelka. Okolo roku 1300 př. n. l. se v Egyptě stal faraonem Sethi I. , u nás v té době začínala takzvaná kultura popelnicových polí.

Bude v muzeu

Vzácný nález by měl být v nejbližší době vystaven v muzeu, kde ho bude moci obdivovat veřejnost. „Ani minutu jsem neuvažoval, že bych si to nechal nebo to prodal na černém trhu,“ prozradil nálezce Novák, který by měl dostat nálezné. O tom jaké bude, rozhodne Olomoucký kraj.

Kolik dostane?

V případě nalezeného meče jde o archeologický nález a muž učinil správně, že ho odevzdal, protože to ukládá zákon. Jako náhodný nálezce má právo na nálezné od příslušného krajského úřadu, ale většinou jen do výše ceny materiálu.

Jde o velmi vzácnou památku z doby před naším letopočtem.

Celý meč byl zhruba 70 centimetrů dlouhý.

Houbař Roman jej našel rozlomený na dvě části.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.