Caisova strhující stíhací jízda

Posádka Yacco ACCR Teamu Erik Cais – Jindřiška Žáková předvedla na čtvrté soutěži mistrovství Evropy Rally Hungary nevšední výkon.

Po chybě na druhé zkoušce se dokázal 21letý jezdec s Fordem Fiestou Rally2 týmu Orsák Rallysport probojovat z beznadějné 40. příčky až na 8. místo v celkovém pořadí. V kategorii ERC1 Junior obsadil Erik Cais pátou pozici, ale ještě stále má reálnou šanci bojovat o bronzovou medaili, od které ho dělí jen 2 body.

Příprava na maďarskou soutěž byla tentokrát komplikovaná, protože s posílením protikoronavirových opatření v celé Evropě pořadatelé rušili jednu soutěž za druhou. Tým razí zásadu, že nejlepším testem je ostrý závod. A snaží se, aby Erik seděl za volantem soutěžní Fiesty Rally2 co nejčastěji. Nakonec se podařilo najít vhodnou soutěž v Polsku nedaleko našich hranic. Rally Kipard přilákala řadu rychlých jezdců s vozy kategorie R5/ Rally2 a tak bylo o motivaci postaráno. Nově složená posádka Erik Cais – Danny Persein od prvních kilometrů proháněla favorizovaného Grzyba. Dvojnásobný polský mistr byl nejrychlejší na úvodní vložce, ale český mladík ho na dalším úseku vystřídal ve vedení. Z pěti měřených úseků porazil Cais Grzegorze Grzyba s Fabií Rally2 evo třikrát a zvítězil s 3sekundovým náskokem. Po Rally Dolomiti to byla už jeho druhá výhra v absolutním pořadí za sebou.

Na maďarské Rally Hungary startovala posádka Cais – Žáková loni, ovšem pouze s Fiestou Rally4, která má pohon přední nápravy (vyhráli kategorii ERC3). „Podmínky byly tehdy opravdu náročné,“ vzpomínal Erik. „Cesty byly zablácené a kluzké, zejména šotolinové úseky. V takových podmínkách se jede se čtyřkolkou kategorie Rally2 úplně jinak. Loňské zkušenosti nám pomůžou, ale důležitější byly nedávné starty v Itálii a Polsku.“

Letos panovalo v Maďarsku příznivější podzimní počasí, v sobotu dokonce svítilo slunce. Ale trať opět klouzala, některé úseky byly mokré, pokryté blátem a vrstvou spadaného listí. Erik Cais zahájil soutěž skvělým čtvrtým místem na rallykrosové speciálce Rabócsiringu. V sobotu ráno na RZ 2 bohužel se svou fiestou lehce sklouzl do příkopu a zpět na trať mu museli pomoci diváci. Malá chyba měla fatální následky. Posádka Cais – Žáková ztratil 2,5 minuty a propadla se z průběžné čtvrté příčky na 40. pozici. Erik se však nevzdal a smůlu vzal jako svoji osobní výzvu. Zatnul zuby a snažil se jet co nejrychleji. Na závěrečném úseku první etapy zaznamenal dokonce druhý nejrychlejší čas hned za jezdcem světové třídy a pozdějším vítězem Andreasem Mikelsenem. Stíhací jízda vynesla Caise na 13. místo a šance na bodovanou první desítku začaly získávat konkrétní obrysy.

Druhý den jeho neuvěřitelná stíhací jízda pokračovala. Erik zajížděl pravidelně časy v první pětce a na dvou měřených úsecích byl třetí. Díky tomu se probojoval až na osmé místo celkové klasifikace. Navíc získal bonusové body za druhou etapu, kde obsadil třetí příčku za Lukjaňukem a Solbergem. „Soutěž byla podobná Barumce“, pochvaloval si náročnou trať fryštácký mladík. „Jsem se svým výkonem spokojený, ale musím se omluvit svému týmu, sponzorům i přátelům za svoji chybu na RZ 2. A také poděkovat maďarským divákům, že mě vytlačili zpět na trať.“

„Erikův výkon a progres je obdivuhodný,“ vyjádřil uznání majitel týmu Jaroslav Orsák. „Všichni už druhým rokem tvrdě pracujeme na naši společné vizi. Od počátku máme podporu významných partnerů Autoklubu ČR, YACCO a Michelinu, kteří stojí po Erikově boku a našemu projektu věří. Společně jsme na velmi dobré cestě k dosažení našich cílů.“

V rámci vyrovnané konkurence v ERC1 Junior dojel Erik Cais pátý, ale stále má šanci bojovat o celkový bronz. Před předposlední soutěží mistrovství Evropy na Kanárských ostrovech (26. – 28. 11.) dělí Caise, Marczyka a Llarenu v průběžné klasifikaci jen pouhé dva body!

Rally Hungary, ERC1 Junior:
1. Munster – Louka L/B – Hyundai i20 R5 1:50:03.3
2. Llarena – Fernández E – Citroën C3 R5 + 28.1
3. Solberg – Johnston S/IRL – Škoda Fabia Rally2 evo +32.6
4. Devine – Fulton IRL – Hyundai i20 R5 + 1:18.1
5. Cais – Žáková CZ – Ford Fiesta Rally2 + 1:52.1
6. Dinkel – Mayrhofer D – Škoda Fabia Rally2 evo + 3:02.9

ERC1 Junior po 4. soutěži
1. Munster 125, 2. Solberg 124, 3. Llarena 79, 4. Marczyk 78, 5. Cais 77

Komentářů celkem: 2
12. 11. 2020 12:551
0 0
Parádní výkonsmajlík
13. 11. 2020 17:132
0 0
Klobouk dolů před takovými výsledky. Erik má ohromnou budoucnost. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!