Alza se stala cílem hackerů. Oblíbený e-shop řeší potíže uprostřed předvánočních nákupů

O letošních Vánocích se nesjpíš většina lidí bude muset spoléhat na e-shopy. A jedním z nejoblíbenějších v Česku je určitě Alza. Ale namísto toho, aby se tam dalo snadno a rychle nakoupit, potýká se právě teď s útoky hackerů. Ti se snaží zařadit stránky tohoto e-shopu na nejrůznější blacklisty a zákazníci jsou pak prohlížečem varováni, že je stránka nebezpečná a že by na ni neměli vstupovat.

Hackeři umí obejít zabezpečení

Podle všeho vystupuje neznámý útočník na internetu pod IP adresou webu Alza.cz. Podařilo se mu tento unikátní číselný kód zfalšovat a společnost se snaží zdiskreditovat. Proti takovému útoku je velmi obtížné se nějak bránit. Hackerům se daří obcházet aktuální zabezpečení a napravovat vzniklé škody je bohužel zdlouhavé a nepříliš efektivní.

I zákazníci jsou nepříjemně překvapeni

Tato situace nicméně netrápí jen e-shop, ale logicky také samotné zákazníky. Ty pak na stránky nechce pustit jejich vlastní webový prohlížeč a uživatelé většinou mají tendenci mu věřit. Zabezpečení se sice dá obejit, ale mnoho uživatelů to neumí, nebo se jednoduše bojí.

Podle vedení Alzy nyní probíhá intenzivní řešení dané situace. Odborníci z jejich týmu se snaží o vymazání stránky z blacklistů, aby byl web zákazníkům opět přístupný. Vedení také potvrdilo, že v žádném případě nedošlo k ohrožení bezpečnosti dat uživatelů.

Kontaktujte poskytovatele internetu

Zákazníci, kteří se s podobnými problémy setkají, mají možnost obrátit se telefonicky na linku 225 340 111 nebo na svého poskytovatele internetového připojení. Právě poskytovatel totiž může zakázaný web opět povolit.

Alza věří, že se problém podaří brzy odstranit a vánoční nákupy se opět rychle obnoví. Zda jde o útok nějakého nespokojeného zákazníka, nebo snad možné nelegální obchodní praktiky konkurenta, není jasné. Je však možné, že Alza zváží i podání trestního oznámení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *