reklama

Ještě to stihli aneb jeden z posledních výletů na hory

reklama

O výletech na hory si letos můžete nechat jen zdát. Nebo ne…? V Čechách musíme čekat na první sníh, abychom se na hory vůbec mohli vydat. V sousedním Rakousku to mají o něco snazší – na ledovci se sníh drží až 330 dní ročně. V Korutanském Mölltalu na jihovýchodě Rakouska české cestovní kanceláře CKPK a Nev Dama pro své klienty již po patnácté uspořádaly opening zimní sezóny. Krátce po openingu se v Rakousku přijala nová omezení znemožňující provoz horských středisek. Opatření by měla trvat do konce listopadu. Doufejme, že bude následovat rozvolnění restrikcí. A pak co? Opět hurá na hory!

Mnozí z nás předem zavrhli jakékoliv výlety. Je lepší být připraven na nejhorší než pak smutnit nad neuskutečnitelným zájezdem. Je to ale nutné? V lyžařském středisku na ledovci Mölltal proběhlo slavnostní zahájení sezóny jako již čtrnáctkrát předtím. „Opening organizuji už jen z toho důvodu, že mě těší, když si lidé přijedou odpočinout a zalyžovat. Na začátku to byl pokus a stala se z toho tradice, letos děláme opening už po patnácté,“ mluví o slavnostním zahájení majitel cestovní kanceláře CKPK a organizátor akce, Petr Kopal.

Pozvání na opening letos přijali Jan Čenský, Jan Antonín Duchoslav, Pavel Nečas a David Suchařípa. Pro Jana Antonína Duchoslava jsou hory nutnost. Skvělé lyžařské schopnosti mu zajistily roli legendárního Vikyho Cabadaje ve filmu Sněženky a machři. Na hory jezdí i ze zdravotních důvodů. „Přínos hor je jednoznačný. Zaprvé je to zdravý pohyb na čerstvém vzduchu. Zadruhé je to pro milovníky hor a zimních sportů úžasný zážitek. Koukat na vrcholky zasněžených Alp a svištět dolů svahem je pro lyžaře terapie. Myslím si, že v současné době je potřeba nejen o zdraví fyzické, ale i o to psychické dobře pečovat,“ konstatuje Jan Antonín Duchoslav.  

Součástí openigu bylo i testování lyží známých značek. Ty si mohl člověk vyzkoušet a prokonzultovat s odborníky ideální lyže pro svůj styl jízdy. Toho využil i herec David Suchařípa, který během zimní sezóny lyže zouvá málokdy. „Když to jde, tak bývám na horách celou zimu. Loňskou sezónu jsem byl 60 dní na horách. Pro mě je to nejlepší dovolená. Atmosféra a majestátnost zasněžených vrcholků je pro mě nejvíc,“ svěřuje se David, který si splnil už mnoho lyžařských snů a doufá, že si brzo zalyžuje i v americkém Coloradu.

Množí čeští návštěvníci byli překvapeni, jakým způsobem se na horách dodržují hygienická opatření. „Je zvláštní, že tady na to nikdo netlačí, a přesto všichni opatření dodržují více než u nás. Obsluha vleku vám naznačí, že je třeba nasadit si roušku, nikdo na nikoho nekřičí, nikdo nikoho nenutí, a přece to funguje.
Mě se líbí celé Rakousko. Rakušané jsou skvělý národ. Tajně doufám, že se sem jednou odstěhuju, mám i vybrané místo. Tam bych si chtěl koupit dřevěný domek a žít,“
obdivuje sousedy herec Pavel Nečas. Jeho kolega, Jan Čenský, vycestoval na Mölltalský ledovec i proto, že celé léto musel dodržovat klidový režim po jarním úrazu na kole. „Překvapilo mě, jak dlouho rekonvalescence trvala. Ještě před pár lety, když jsem měl nějaký úraz, během měsíce jsem byl zase fit, to ale nebyl tenhle případ. Od dubna do konce srpna jsem nemohl jezdit, měl jsem porušenou stabilitu vnitřního ucha. Navíc tady na ledovci zjišťuji, jak moc je znát, že jsem půl roku nic nedělal. Svaly atrofovaly a já nemám žádnou fyzičku! Tělo je prevít, zvykne si na pohodičku a zleniví,“ stěžuje si na zhoršenou fyzičku Jan Čenský.

Na cestu do Rakouska je potřeba negativní test, ne starší než 72 hodin. O last minute zájezdech k moři jsme slyšeli všichni, novým trendem jsou však last minute zájezdy na hory. Museli jste kvůli nakaženému kolegovi z práce na testy? Začněte se poohlížet po výletu na hory! Pro svůj zdravotní i duševní stav nemůžete udělat nic lepšího než si jet na pár dní odpočinout a kochat se. Ať už jste lyžař nebo ne, čerstvý horský vzduch a slunce vám udělá mnohem lépe než trčet doma, na místě, ze kterého se chtě nechtě pro mnohé z nás stala na nějakou dobu i kancelář.

České cestovní kanceláře CKPK a Nev Dama, které mají na Mölltalu své zázemí zajišťují garanci vrácení peněz v případě, že je zájezd neuskutečnitelný. „Nev Dama má exkluzivní zájezdy pod značkou Nev Dama Ski Partner. Když si zákazník koupí zájezd s logem Nev Dama Ski Partner, tak nic neriskují, protože i při uzavření hranic nebo jiné obstrukci, která by mohla zabránit uskutečnění zájezdu mohou zájezd zrušit a mají garantované vrácení peněz. Proto není od věci koupit si zájezd hned, není to žádný risk,“ konstatuje produktová manažerka cestovní kanceláře Nev Dama, Alena King.

FOTO: archiv CKPC & Nev Dama

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama