Hlavní obsah

Jak by mohla vypadat Bidenova vláda? Dveře mají otevřené i republikáni

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden.

Reklama

Zhruba dva měsíce. Tolik času má Joe Biden na to, aby vybudoval tým, jenž mu pomůže dostát slibům z jeho prezidentské kampaně. Bílý dům bude mít pod palcem jeho dlouholetý poradce. Kdo další by se mohl dostat na vyhřátá místa?

Článek

Biden, kterého za příštího prezidenta Spojených států prohlásila americká média v sobotu po několikadenním sčítání volebních lístků, už zahájil sérii změn, jež čekají Bílý dům. Jeho personálním šéfem jmenoval svého dlouholetého poradce a spolupracovníka Ronalda Klaina.

Devětapadesátiletý Klain není v této oblasti žádným nováčkem – dříve působil jako šéf Bidenovy viceprezidentské kanceláře. A na stejném postu pracoval i pro viceprezidenta Ala Gora v devadesátých letech.

Do Bílého domu nyní Klain podle britského listu The Guardian zamíří jako otevřený kritik koronavirové politiky stávajícího prezidenta Donalda Trumpa a zároveň odborník na řešení zdravotnických krizí. V roce 2014 to byl právě on, kdo koordinoval americkou reakci na nákazu virem ebola na západě Afriky. Klainovi se kvůli řešení situace přezdívá „ebolový car“.

„Ron byl pro mě za ta dlouhá léta spolupráce k nezaplacení, třeba když jsme společně zachránili americkou ekonomiku před jedním z největších propadů v historii v roce 2009 nebo když jsme v roce 2014 překonali skličující krizi veřejného zdraví,“ uvedl demokrat Biden, když oznámil své rozhodnutí.

Ocenil i Klainovy „rozmanité a hluboké zkušenosti“. „Ty a jeho schopnost pracovat s lidmi napříč politickým spektrem jsou přesně tím, co potřebuji od personálního šéfa Bílého domu ve chvíli, kdy čelíme krizi a máme znovu spojit naši zemi,“ dodal příští americký prezident.

Klain zareagoval s tím, že „pracovat pro čerstvě zvoleného prezidenta je pro něj životní čest“. S Bidenem spolupracuje už dlouhá léta – poprvé se angažoval v Bidenově první prezidentské kampani v roce 1987, zapojil se i do té před dvanácti lety.

Foto: Profimedia.cz

Ron Klain v roce 2014 s Joem Bidenem, tehdy viceprezidentem USA.

Kromě toho spolupracoval s Demokratickou stranou i na senátorské úrovni. A pro prezidentského kandidáta Gora vedl tým právníků při povolebním přepočítávání hlasů v roce 2000. Pře, v níž figuroval Gore za demokraty a George W. Bush mladší za republikány, nakonec skončila u Nejvyššího soudu. Ten označil za prezidenta Bushe.

Klainovo jmenování ocenil podle deníku The Washington Post i Bidenův někdejší ekonomický poradce Jared Bernstein. „Washington, D.C. je město plné chytrých lidí, spolužáků ze střední. Ron má v sobě ale něco navíc, dokáže rychle zpracovat komplexní, protichůdné toky informací a zaměřit se na nalezení optimálního řešení,“ uvedl Bernstein.

Pozice personálního šéfa Bílého domu takové schopnosti vyžaduje – jde tradičně o nejdůležitější nevolenou pozici v americké vládě. V tuto chvíli ji zastává Mark Meadows jmenovaný Donaldem Trumpem. A v pořadí čtvrtý muž na této pozici za Trumpův čtyřletý prezidentský mandát. Jmenování Klaina do této funkce označil list The Washington Post za konec éry Trumpova chaotického prezidentství.

Demokrat Biden je otevřený bipartismu

Mluví se o obsazení dalších pozic americké vlády. Bill Clinton měl republikána Williama Cohena, George W. Bush demokrata Normana Minetu a Barack Obama si přizval republikány Raye LaHooda a Chucka Hagela. Za Demokratickou stranu nově zvolený americký prezident, který vyzval k ukončení této „ponuré éry démonizace v Americe“, nyní rovněž signalizuje překročení pomyslné hranice a jmenování republikánů do kabinetu a dalších klíčových pozic.

Uskutečněním takového kroku by šlo o návrat k bipartismu, tradici a normálnosti, což podle serveru Politico v Trumpově administrativě chybělo. Donald Trump, který stále neuznal svou porážku v posledních prezidentských volbách, totiž do své vlády žádného z demokratů nejmenoval.

Bidenův tým pro přechodné období již měsíce prověřuje potenciální kandidáty a v nadcházejících dnech je představí i samotnému nově zvolenému prezidentovi. Očekává se, že Biden se nejprve zaměří na pracovní místa spjatá s veřejným zdravím a ekonomikou včetně ministrů financí, zdravotnictví a sociálních služeb. Podle úředníka blízkého Bidenovu týmu je však nepravděpodobné, že nominace do kabinetu oznámí v prvním týdnu.

Biden bude muset vyhovět lidem na několika frontách. Demokraté od něj očekávají jmenování nejrozmanitějšího kabinetu v historii a svůj zájem má na věci i Wall Street či Silicon Valley, odkud na kampaň demokratického kandidáta putovaly velké peníze. Své představy mají i republikáni, jejichž souhlas pro jmenování kandidátů bude Biden potřebovat, pokud si strana udrží kontrolu nad Senátem, což je podle serveru Politico i pravděpodobné.

Nový prezident by mohl vstoupit do historie tím, že jmenuje lidi s jinou barvou pleti než bílou či ženy do čela ministerstev financí a obrany. Jde o jediné dvě oblasti, kde dosud dominovali pouze muži bílé pleti.

Demokratka Michèle Flournoyová, bývalá podtajemnice pro politiku v Pentagonu, je momentálně jedním z předních adeptů na vedení ministerstva obrany. Pokud jde o sektor financí, jednou z diskutovaných možností je za stejnou stranu Lael Brainardová z Rady guvernérů Federálního rezervního systému či Roger Ferguson z Asociace učitelů pro pojištění a anuitu, tj. z organizace TIAA.

Kteří republikáni připadají v úvahu do významných pozic?

Biden se stal prvním demokratem, který od roku 1996 vyhrál ve státě Arizona. Podle některých demokratů k tomu došlo i z toho důvodu, že mu podporu vyjádřili dva tamní respektovaní politici z řad Republikánské strany – Cindy McCainová a Jeff Flake. Oba politici by tak mohli zaujmout pozice v Bidenově administrativě.

Flake je fiskálním konzervativcem, ale zastáncem imigrační reformy. Dlouhodobě také udržuje dobré vztahy s „druhým táborem“. McCainová dostala od Bidena prostor na sjezdu demokratů v srpnu tohoto roku a jmenoval ji také do své rady poradců pro přechodné období. Podnikatelka se po boku bývalého senátora Johna McCaina dost nacestovala, mohla by tak zastávat pozici nejvyššího velvyslance či jinou diplomatickou funkci.

John Kasich, bývalý guvernér státu Ohio, se v roce 2016 postavil Trumpovi v republikánských primárkách a vyšel z této bitvy jako jeden z nejostřejších prezidentových kritiků z řad republikánů za poslední čtyři roky. Kasich podpořil Bidena v demokratickém národním shromáždění a dlouhodobě se zaměřuje na ekonomické otázky. Problémem je však v jeho případě nedávná zmínka pro CNN, že o návrat do Washingtonu nestojí.

Larry Hogan, guvernér státu Maryland, a Charlie Baker, guvernér státu Massachusetts, opakovaně vystoupili proti Trumpovi v otázce přístupu k pandemii koronaviru. Druhý ze zmíněných nazval přístup bývalého prezidenta „neuvěřitelně nezodpovědným“, první si získal oblibu díky tvrdé reakci na šíření nákazy, která se plně neslučovala s tou Trumpovou.

Hogan by tak podle serveru The Hill mohl získat roli třeba v boji proti koronaviru, zatímco Baker by mohl využít své zkušenosti v politice zdravotní péče a ekonomickém odvětví veřejného i soukromého sektoru. Tento politik navíc projevil podporu právu na potrat či manželství osob stejného pohlaví.

Bidena v kampani podpořila také bývalá ředitelka společnosti eBay a Quibi Meg Whitmanová nebo bývalá generální ředitelka společnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinová.

Obě by v administrativě nového prezidenta mohly působit v ekonomických rolích. Nabízí se například místo v Národní ekonomické radě nebo pozice ministra obchodu Spojených států amerických – tento post však obvykle připadne zástupci z prezidentovy politické strany.

Reklama

Doporučované