SPIR vyzývá FlashNews, aby nepřebíral obsah jeho členů

pátek, 13. listopadu 2020, 08:10 Aktuality, Internet & Mobil , Aktualizováno MediaGuru

SPIR se domnívá, že nová služba FlashNews nedovoleně přebírá autorský obsah vytvořený jeho členy.

Zdroj: FlashNews

Zdroj: FlashNews

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), jehož členy jsou mj. také vydavatelské domy a tvůrci obsahu Czech News Center, ČTK, Economia, FTV Prima, Mafra, Seznam.cz a Vltava Labe Media, se vymezilo proti provozovateli webů FlashNews.com a Flashsport.com. Domnívá se, že nedovoleně přebírá autorský obsah vytvořený uvedenými mediálními domy. Vyplývá to z tiskové zprávy SPIR, která byla zveřejněna v pátek ráno.

„Webové stránky https://flashnews.com/ a https://flashsport.cz (a tomu odpovídající aplikace) bez souhlasu vydavatelů přebírají jejich obsah v takové míře, která vydavatele zásadně poškozuje: přebírán je titulek, perex, fotografie i loga vydavatelů, což představuje protiprávní a neoprávněný zásah do práv duševního vlastnictví. Toto zcizování obsahu vydavatelů způsobuje, že na obsahu vydavatelů neoprávněně a bez jejich souhlasu profituje provozovatel webů flashnews.com a flashsport.cz. Toto jednání může naplňovat znaky nekalé soutěže a parazitování na pověsti poškozovaných vydavatelů. Vydavatelé tak přicházejí o své čtenáře, o návštěvnost a tím i o příjmy ze zobrazené reklamy, která financuje tvorbu kvalitního obsahu," uvádí SPIR ve svém stanovisku. Je rovněž toho názoru, že v případě, že chce návštěvník webů personalizovaný obsah, je vyzván k přihlášení, čímž má na nedovoleně převzatém obsahu získávat registrované uživatele.

Jednotliví vydavatelé zároveň uvedli, že s provozovatelem Livesport News jednali a vyzvali ho k ukončení nedovoleného přebírání obsahu. SPIR prostřednictvím své komise samoregulace obsahu na internetu rovněž zaslal společnosti Livesport News výzvu, aby své jednání, které je v rozporu s Etickým kodexem přebírání zpráv na internetu, ukončil a uvedl v soulad se zákonem. Pokud nedojde k urychlené nápravě, SPIR zváží další právní kroky.

Podle webu Info.cz se zástupci FlashNews hájí tím, že jejich byznys médiím pomáhá. „V platformě FlashNews zobrazujeme pouze titulek, perex a fotografii, důležité je zmínit, že kompletní obsah článku najde uživatel pouze na původním webu, kterému přivádíme z naší platformy uživatele,“ uvedl Filip Vích

„Fungování FlashNews se v úrovni legislativy nijak neodlišuje od zavedených služeb, které fungují po celém světě i v ČR mnoho let. Zobrazujeme vždy jen krátké úryvky textů. Celé si musí uživatel vždy zobrazit na původním webu. Že situace není černobílá dokazují desítky webů, které naši platformu kontaktovaly a aktivně v ní chtějí být zařazeny," řekl v pátek šéf ČTK produktu Livesport News Filip Horký.

-mav-

Aktualizováno v pátek 13.11. 2020 v 8:05 o zpřesňující informace uvedené v tiskovém oznámení SPIR a v pátek v 17:00 o vyjádření Filipa Horkého.