Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do některých jihočeských malotřídek nastoupí i třeťáci

Do některých jihočeských malotřídek začnou ve středu chodit na výuku i žáci třetích ročníků. Plošné obnovení školní docházky se týká sice jen prvňáků a druháků. Některé malotřídky však mají výhodu v tom, že spolu do jedné třídy chodí děti z druhých i třetích ročníků.

"Samozřejmě tuto možnost využijeme a vítáme ji. A radost tato zpráva udělala i rodičům," řekla ředitelka zkladní školy v Římově na Českobudějovicku Jitka Pražáková. Do první třídy tam chodí žáci prvního ročníku, druhou třídu pak navštěvují společně žáci druhého a třetího ročníku. V takovém případě nařízení o obnovení školní docházky od 18. listopadu umožňuje výuku i třeťáků. "Jsme rádi, že se aspoň část dětí vrátí do lavic. Hlavně pro prvňáčky je ta distanční výuka hodně náročná. Třeba učit psaní on-line formou není zrovna jednoduché," řekla Pražáková.

Malotřídka v Borových Ladách na Prachaticku ve středu začne se školní docházkou pro žáky prvních a druhých ročníků. Třeťáci s nimi do třídy nechodí. "Máme ve škole 32 dětí od prvního do pátého ročníku. Zatímco například ve velkých městech bude 150 prvňáků a druháků v jedné škole, my jich tu budeme mít 12. Mrzí nás, že nemohou jít do školy i ti starší, protože ty kolektivy u nás nejsou početné," řekla ředitelka základní školy v Borových Ladách Alena Braunová.

Dodala, že by přivítala, pokud by se v budoucnu případně zavíraly školy s ohledem na to, jak je daná lokalita zasažena koronavirem. "Stačilo by se řídit podle semaforu a výskytu nákazy. Plošná nařízení mi nepřijdou šťastná. My jsme neměli ve škole jediného nakaženého žáka ani učitele," řekla Braunová.

Na obnovení výuky se připravují i žáci malotřídní školy v Neznašově na Českobudějovicku. Podle jejího ředitele Jaroslava Tůmy je tento krok pozitivní zprávou pro rodiče i děti. "Jediné, co nás trápí, je nedostatek ochranných pomůcek pro učitele. Sice jsme v září respirátory dostali, ale ty už jsme použili. Přece někteří učitelé nejsou nejmladší, a proto to pro ně není tak snadné," řekl Tůma. Dodal ale, že pedagogové i děti se na 18. listopadu už těší. "Sice jsme měli každý den on-line výuku, ale kontaktní forma je samozřejmě mnohem lepší," řekl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, koronavirus, školy, Jihočeský, školní docházka, okres České Budějovice, Jaroslav Tůma, Borová Lada, Římov, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do některých jihočeských malotřídek nastoupí i třeťáci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.