Oslavy v Praze budou na silvestra a Nový rok bez pyrotechniky i bez lampionů štěstí

Do oslav jistě promluví i opatření proti koronaviru
 

V Praze nebude možné na vybraných místech používat na silvestra a Nový rok pyrotechniku. Zakázáno to bude v památkové rezervaci, přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení. Vyhláškou se lidé budou muset řídit od letošního 1. prosince.

„Bohužel, právě v tyto dva dny byla situace neúnosná. Nekontrolované používání laické pyrotechniky ohrožuje zdraví, stresuje zvířata a způsobuje škody na majetku,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN), která návrh zastupitelům předložila.

Původní vyhláška z roku 2017 byla podle Marvanové v tyto dva dny velmi benevolentní a neřešila používání laické pyrotechniky, ale pouze té profesionální. „V tyto dva dny to nebylo regulováno vůbec.“

Další zákazy a výjimky

Město tak dosud regulovalo pouze pořádání ohňostrojů. Nynější zákaz se tak vztahuje na pyrotechniku, kterou si koupí a odpalují obyvatelé města. Rachejtle či dělobuchy nebudou moci lidé odpalovat v památkové rezervaci nebo v okruhu menším než 250 metrů od domovů pro seniory či postižené a dalších lůžkových zařízení.

V okolí Vltavy platí zákaz ohňostrojů a nyní se rozšíří i na pyrotechniku, a to v okolí všech vodních toků včetně ostrovů do vzdálenosti 50 metrů. Stejné pravidlo bude platit pro přehrady, hráze, vodní nádrže či jezy a tzv. zdrže. Zákaz počítá také s ochranou zvlášť chráněných území, přírodních parků. Také v tomto případě bude platit minimální ochranná hranice 50 metrů.

Zákaz lampionů štěstí

Pyrotechniku nebude možné použít ani ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu zoologické zahrady v Troji, útulků pro zvířata a veterinárních pohotovostí. Hlavní město z bezpečnostních důvodů zakáže používání výrobků, které nelze mít pod kontrolou a mohou způsobit požár. Takovým příkladem jsou například lampiony štěstí, které nesou otevřený oheň a neřízeně letí.

Praha původně zamýšlela zakázat pyrotechniku na celém území města. Od toho nakonec ustoupila. V připomínkovém řízení s tím nesouhlasily některé radnice či kancelář primátora. Proti se vyslovila i městská policie, podle níž je nereálné uhlídat všechny případy a celé území.

KAM DÁL: Obyčejná stojka na hlavě zlepšuje nejen rovnováhu, ale i krevní oběh. Nic se však nesmí přehánět.