Hlavní obsah

Po Novém roce se s penězi na covid asi nepočítá, kritizuje Hollan úředníky

Foto: Getty Images

Bude se testovat v sociálních službách i v lednu? Podle Matěje Hollana, ředitele Asociace nevládních organizací, s tím ministerstvo moc dopředu nepočítalo. Ilustrační snímek.

Reklama

Aktivista Matěj Hollan obvinil na sociální síti Ministerstvo práce a sociálních věcí z krátkozrakosti vůči koronaviru, když neplánuje testy v sociálních službách na příští rok. Podle ministerstva jde o elementární nepochopení.

Článek

„Je to ještě horší, než si kdokoliv z nás smrtelníků dovede představit,“ lamentoval nad personálním stavem státní správy Matěj Hollan, ředitel Asociace nestátních organizací.

V emotivním příspěvku se rozčiloval nad debatou se zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, kteří podle něj podceňují přípravu na prevenci koronaviru po Novém roce. Například jak se budou financovat výdaje spojené s covidem.

Podle ředitele Hollana na jednání ze strany úředníků padlo, že není „vůbec jasné, jestli se v lednu bude nějaký covid řešit“. Sám ale s ohledem na dosavadní informace epidemiologů předpokládá, že právě svátky budou z pohledu šíření koronaviru velmi rizikové. Klid úředníků tak komentoval slovy, že už nevěří v to, že by na nejvyšších postech seděli kompetentní lidé.

Je to jinak, s dotacemi počítáme, zní z MPSV

Celý Hollanův výklad toho, co se na videokonferenci řeklo, ovšem odmítá mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Především debatu o financování sociálních služeb.

„Vyjádření se zakládají na zcela elementárním nepochopení základních procesů, a tím i poškozují dobré jméno všech nestátních neziskových organizací, které poskytují sociální služby,“ reaguje mluvčí MPSV Vladimír Dostálek.

Podle něj Matěj Hollan na jednání řešil to, jestli lze se současného dotačního titulu hradit náklady, které vzniknou v příštím roce, a bylo mu sděleno, že to kvůli rozpočtovým pravidlům nelze.

„S možností vypsání dotačního titulu v roce 2021 samozřejmě MPSV pracuje a počítá s ní,“ ubezpečuje Dostálek, ale zároveň dodává, že zatím nelze dopředu odhadovat vývoj epidemie v příštím roce.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí v tomto roce jasně prokázalo, že dokáže velmi rychle vytvořit a zadministrovat celou řadu mimořádných dotačních titulů, a pokud bude potřeba, bude v tomto pokračovat i v roce 2021,“ uzavírá mluvčí Dostálek.

Ředitel Asociace nevládních organizací Matěj Hollan si za svým vyjádřením stojí. „Pokud říkají, že počítají s dotačními tituly pro testy, tak je to něco úplně jiného, než říkali v úterý. Je to samozřejmě to lepší vyjádření,“ řekl Seznam Zprávám Matěj Hollan.

Podstatné podle Hollana je, aby nešlo o systém individuální dotace. „Jde o to, aby vznikla programová dotace do konce zimní sezony nebo do aplikace vakcíny,“ vysvětluje Hollan.

Testování v domovech pro seniory je dvojsečné

Z pozice ředitele Asociace nevládních organizací Matěj Hollan bojuje za testování nejen v domovech pro seniory, ale i pro další sociální služby. Hlavním rizikem a problémem mají ovšem zůstávat právě domovy pro seniory, kde je nařízeno plošné testování.

Nicméně prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký stojí v otázce testování spíše na straně ministerstva s tím, že mu stačí ubezpečení, že pokud bude potřeba, peníze na testy se najdou.

„Tak jako se - v uvozovkách - našly v letošním roce. A je nutno říct, že se našlo dostatek a prakticky všechny nároky byly stoprocentně uhrazené,“ říká Horecký.

Podle něj je samotné testování zejména v domovech pro seniory psychicky velmi vyčerpávající a přimlouvá se za to, aby testování probíhalo jen nezbytně nutnou dobu.

„Protože dáváme na misku vah rizika a tu zátěž na personál a klienty s tím spojenou. Já bych byl rád, kdybychom už příští rok nemuseli testovat,“ tvrdí Horecký.

Jako dvojsečnou zbraň vnímá testování i Daniela Lusková, ředitelka domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové.

„Předpokládám z logiky věci, že bychom měli v testování vytrvat dva měsíce nebo do konce roku. A nemám zatím žádné informace, jestli někdo pracuje na tom, jak to bude dál,“ říká ředitelka Lusková.

„Testování je, z mého pohledu jako ředitele, naprosto zásadní metoda, jak řídit průchod nákazy zařízením. Velmi výrazně to ovlivní, jestli nákaza zůstane na jednotkách lidí nebo budete mít nakažených osmdesát procent zařízení,“ líčí Daniela Lusková. I ona ale vnímá, že v lidské rovině je testování velmi zatěžující. „Šťourat se v nose každých pět dnů je fakt pro lidi těžké. Je to na klienty bez diskuze velká zátěž,“ popisuje ředitelka Domova U Biřičky, podle které by mělo do budoucna testování navazovat na výskyt koronaviru v dané oblasti.

Reklama

Doporučované