Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policisté se z ulic přesunuli do nemocnice: Pomáhají kvůli nedostatku zdravotníků

Autor: chal - 
12. listopadu 2020
18:13

Situace v některých českých nemocnicích začíná být kvůli koronaviru kritická. Hrozí, že pro další pacienty nebudou volná lůžka, dalším problémem je nedostatek personálu. S tím se nemocnicím snaží pomoci i dobrovolníci z řad policie. V České Lípě jich už několik odložilo uniformu a nastoupilo na covidové oddělení.

Hrozba přeplněných nemocnic pacienty s covidem je velmi vážná. Ani dostatek lůžek ale neznamená, že se nemocným dostane adekvátní péče. České zdravotnictví má totiž dlouhodobý problém s nedostatkem personálu.

Kritickou situaci koronavirus umocnil. Ten se samozřejmě nevyhýbá ani zdravotníkům, které po dobu nutné karantény vyřadí z provozu. Hrozí proto, že se o pacienty nebude mít kdo postarat.

Pomocnou ruku nemocnicím nabídli policisté. „Zatím to je v počátečním stádiu, kdy ta pomoc je na některých krajích využívána, a naši lidé, kteří jsou proškolení záchranáři, chodí do zdravotnictví. Buď řídí sanitku, anebo pomáhají přímo na covidových odděleních,“ řekl Blesk.cz na konci října policejní prezident Jan Švejdar.

V České Lípě například už v nemocnici na covidovém oddělení několik policistů pomáhá. Pro tamní personál je to velká pomoc. „Sestřičky nám řekly, že nejvíce ocení naši pomoc s polohováním pacientů, které je fyzicky hodně vyčerpává,“ popsal pro policejní web major Miloš Veselý, který první dvanáctihodinovou službu absolvoval ve středu.

K Miloši Veselému se připojilo pět dalších kolegů. „Jejich rozhodnutí pomáhat zdravotnímu personálu s vážně nemocnými pacienty si velmi vážím. Vím, že naši policisté budou pracovat jako pomocný personál na covidových jednotkách, a o to více jejich působení v nemocnici ctím, stejně tak jako ctím práci všech zdravotníků a dobrovolníků, kteří jsou v boji s covidem nasazeni do první linie,“ doplnil ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Vladislav Husák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa