Hlavní obsah

Auto není hřích. Pražští zastupitelé odmítli zákaz vjezdu do pruhů pro MHD

Pražští zastupitelé odmítli zavedení celodenního zákazu vjezdu osobních aut do vyhrazených pruhů MHD. Podle většiny zastupitelů není důvod opatření zavádět mimo dopravní špičku. Proti zamýšlené změně se postavila většina 33 z 65 zastupitelů. V Praze je asi 40 kilometrů pruhů pro autobusy MHD, záchranáře, cyklisty a taxi.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dosud byl vjezd omezen pouze v konkrétních časech, což úřad na konci října změnil. Zákaz vjezdu má platit od příštího týdne. Zastupitelé radním uložili, aby podali příslušnému magistrátnímu odboru podnět ke zrušení tohoto opatření.

„Není důvod, proč by vyhrazené jízdní pruhy ve všední dny mimo špičku a o víkendech nemohli využívat řidiči individuální automobilové dopravy,” řekl na dnešním jednání zastupitelů starosta Libuše Jiří Koubek (TOP 09).

Pražské metro končí už v deset večer

Domácí

Koubek vedení města rovněž vytkl, že změnu neprodiskutovalo se zastupiteli a ani nebyla projednána magistrátním výborem pro dopravu. „Je to problematika, která si zaslouží zevrubné projednání. Je to téma a radikální změna, která se dotkne všech Pražanů,” řekl.

Záměr zakázat autům vjezd do pruhů celodenně obhajoval mimo jiné náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Podle něj většina pruhů v Praze funguje celodenně. Těch, které platí pouze v danou dobu, je podle něj asi jen třetina. Podle něj je rovněž přežilý současný systém, kdy různé městské části mají svůj vlastní režim.

Pražský dopravní podnik čeká propad příjmu o 1,2 miliardy

Ekonomika

Žádost na změnu podala úředníkům Technická správa komunikací (TSK) na základě požadavku dopravního podniku (DPP) a organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. „Žádost dala TSK na základě požadavku Ropidu a DPP, kteří to chtějí od roku 1995. Není to žádný výmysl, který vznikl teď,” řekl Scheinherr.

Náměstek ředitele Ropid Martin Šubrt pak dodal, že čas, kdy trvá dopravní špička, se změnil a přesahuje časy na značkách, podle kterých pruhy fungují.

Několikahodinová diskuse

Zejména opoziční zastupitelé opatření vytýkali, že mimo jiné omezuje práva řidičů a zároveň je podle nich zbytečné. Proti celodennímu zákazu se postavili rovněž koaliční zastupitelé Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Předseda Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil změnu označil za ideologickou.

„Nechceme, aby byly prosazovány kroky, které jsou dělány v ideologii, že automobil je hřích. Hledáme kompromis a vyváženost a nechceme preferovat jednu skupinu,” řekl.

Praha chce zdražit jízdenky MHD o osm korun, kupony o 365

Ekonomika

Diskuse o pruzích se zúčastnila také veřejnost. Obyvatel a zastupitel Prahy 3 Mojmír Mikuláš (Trikolóra) ze Spolku Jedeme autem řekl, že je to opatření, kdy si 99 procent občanů řekne, „který blbec tohle vymyslel”. „Jsem přesvědčený o tom, že tímto opatřením tam auta budou trávit delší dobu a budou vypouštět více exhalací,” řekl Mikuláš.

Rozhodnutí zastupitelů předcházela několikahodinová diskuse. V ní se vzájemně obviňovali mimo jiné jak z ideologičnosti, tak z neúměrné preferenci či šikany některého z druhů dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám