TOP 15 nejdražších jídel světa. Některá jste jedli i vy!

listopad

6

2020

TOP 15 nejdražších jídel světa. Některá jste jedli i vy!

| 2020-11-06T22:46:34+00:00 6. listopad 2020 | #lifestyle#foodie#TOP |

Toto je ultimátní žebříček 15 nejdražších potravin světa. Od těch, které si můžete dovolit, až po ty, které se jedí pouze na večírcích ruských oligarchů.

15. Ústřice 

Ústřice nebyly zdaleka vždy považovány za drahé jídlo. V minulosti byly ústřice zvyklé plnit břicha dělnické třídy, protože byly levné a dostupné. Stačilo ale pár desítek let a z ústřic se stala pochoutka pro bohaté, přičemž některé špičkové restaurace vám prodají 4 kousky v řádech stovek až tisíců korun, podle restaurace a čerstvosti.

14. Foie Gras

Ztučnělá játra, která už jsou ve spoustě zemí zakázána. Foie Gras se vyrábí z kachních nebo husích jater, která byly nuceně vykrmovány, což vede k obezitě ptáků a také k lahodné a téměř máslové pochoutce. Už staří Egypťané tuto lahůdku znali a ti movitější si ji často dopřávali. Foie Gras lze ale stále v některých zemích ochutnat, u nás za cenu okolo 300 - 400,- za předkrmovou porcičku.

13. Fugu sashimi

Fugu má pověst nejnebezpečnějšího jídla planety. Riziko je přímo v rybě, z níž je připraveno, což je takifugu, neboli jedovatý čtverzubec. Z něj jíte syrové, téměř průhledné plátky, jenže některé orgány této ryby jako třeba játra, obsahující smrtící neurotoxin. Pokud není ryba správně naporcována, může být pro strávníka smrtelná. Proto je příprava Fugu například v domovském Japonsku přísně kontrolována zákonem. Jeho přípravu mohou provádět pouze kvalifikovaní kuchaři, kteří prošli třemi a více lety intenzivního tréninku. Pokud ale máte rádi život na hraně a chcete vyzkoušet jednu z nejdražších potravin na světě, mohlo by to pro vás být dokonalé jídlo. V Japonsku se ceny pohybují od dvou do šesti tisíc korun za porci.

12. Wagyu

Mramorové prorostlé hovězí maso Wagyu z oblasti Kobé je často považováno za nejlepší druh masa vůbec. Získává se pouze ze čtyř uznávaných plemen krav, které všechny pocházejí z Japonska. Mnoho lidí přirovnává zážitek z konzumace kousku Wagyu k máslovému masu s téměř rybí konzistencí, které se díky tuku téměř rozplyne v ústech. Hovězí maso Wagyu je tak drahé kvůli přísným podmínkám chovu a kvůli specifickému druhu krmiva, které musí kravičky konzumovat. V nákupu cca 6.000 až 10.000 Kč za kilo, v restauraci kolem 1.300 za porci.

11. Vanilka

Vanilka je světoznámé koření z orchidejí rodu Vanilla. Jejich luskové plody je poměrně obtížné pěstovat a sklízet, proto je vanilková příchuť v různých potravinách velmi často umělá. Většina světové produkce vanilkových lusků se pěstuje na Madagaskaru. V posledních letech několik ničivých bouří na ostrově způsobilo, že cena za pět lusků vyskočila až na 300 korun. Postupně by ale mohly ceny začít opět začít klesat.

10. Španělská šunka Iberico

Šunka Iberico je sušená nasolená pochoutka ze Španělska a Portugalska, připravená podobně jako pršut. Ta nejlepší pochází od prasat z volného výběhu, která jsou krmena žaludy. Pokud chcete naprostý top, poohlédněte se po té značené černou etiketou. Tento Black Label pochází z těch nejušlechtilejších iberských prasat, která po většinu svého života hodovala na žaludech v dubových lesích. V chuti a kvalitě masa také hraje velkou roli proces konzervování. Iberská šunka je obvykle sušena po dobu 36 měsíců, díky čemuž za deset deka bude třeba vypláznout něco kolem 400 korun.

9. Med Manuka

Manuka pochází z Nového Zélandu a je to med z květu keře známého jako balbín metlatý. Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, jej nazývali Manuka. Tato pochoutka má celou řadu léčivých vlastností a používá se k boji proti virům a bakteriím. Chuť medu je silně kořeněná a lehce mátová. Pokud byste jej rádi ochutnali, připravte si minimálně tisícovku na 250 g skleničku.

8. Losí sýr

Losí sýr se vyrábí poněkud nepřekvapivě z mléka losů. Kráva jako kráva, říkáte si, tak proč je o tolik dražší, než kravský sýr? Pochopitelně regionální exkluzivita. Vyrábí se pouze na farmě Älgens Hus ve Švédsku. Doslova nikde jinde na světě ho nedostanete. Což byl skvělý nápad majitelů farmy, protože jinak nejde o žádný luxusní resort a od našich farem se nijak neliší. Existují tři základní druhy losího sýra: s plísní na povrchu, nakládaná feta a sýr s modrou plísní. Za deset deka dáte cca 2,5 tisíce korun. Vyrábí se v limitovaných dávkách a ochutnat jej se považuje za privilegium.

7. Houba Matsutake

Tato žádaná houbička roste v Asii, Evropě a Severní Americe a je ceněnou komoditou v japonské, korejské a čínské kuchyní, má totiž těžko definovatelnou sladce-ovocně parfémovou vůní. V průběhu let však jejich výskyt povážlivě klesl kvůli invazivnímu hmyzu a stromům zasahujícím do míst, kde přirozeně rostou. Jsou extrémně vzácné a existuje velká šance, že časem zmizí úplně, protože neexistuje způsob, jak tuto houbu pěstovat uměle. Pokud tedy chcete tento druh čirůvky vyzkoušet, na nic nečekejte a začněte šetřit. V Koreji seženete kilo za cca 10.000 korun.

6. Bílý lanýž

Pochází z regionu Piemont v severní Itálii a ve srovnání s ostatními lanýži jednoznačně vedou, protože rostou výhradně mezi kořeny určitých druhů stromů. Jsou známé tím, že mají intenzivní chuť a výrazné aroma. Jejich cena pochopitelně pramení z toho, jak dlouho rostou a jak náročné je lanýže najít, sklidit a přepravit v dostatečném počtu. 100 gramů bílého lanýže si u nás koupíte za 10.500 korun.

5. Šafrán

Toto koření je přezdíváno červené zlato nejen kvůli své barvě, ale i díky skutečnosti, že je vzácný a vlastně ještě mnohem dražší, než zlato samotné. Důvod, proč je tak drahý, je ten, že květ šafránu lze na sbírat jen pár týdnů ročně a z květů se využijí a nasuší pouze čnělky, tedy ty malé tyčinky uprostřed. Pěstování a sklizeň tohoto koření vyžaduje hodně tvrdé ruční práce a vyžaduje absurdní množství místa, na jeden kilogram tohoto červeného koření potřebujete zhruba dvě fotbalová hřiště šafránu. Na 1 gram šafránu padne asi 150 květů, což vás vyjde na 300 korun. Běžný sáček koření ze supermarketu má okolo 40 g, takže v případě šafránu by stál 12.000 korun.

4. Cemanská slepice

Kuřátko s názvem Ayam Cemani je celá černá a pochází z Indonésie. Údajně má magické schopnosti. Indonésané tvrdí, že toto černé kuřecí maso má sílu vyléčit různé druhy nemocí a přináší štěstí. Od roku 2010 se chová i v České republice. Malé kuřátko kohoutka vás u nás vyjde zhruba na pětikilo, vrostlé výstavní kusy na porážku se v zahraničí šplhají k 50.000 korun.

3. Tuňák obecný z Japonska

Japonský tuňák často zaujímá první místo v žebříčcích jako nejdražší mořský živočich na světě. Existuje několik důvodů proč. Pouze tento tuňák má ve srovnání s jinými druhy tuňáků intenzivní mramorování a přesnou rovnováhu chutí právě díky vyššímu obsahu tuku. Používá se především na sushi a na ceně se samozřejmě odráží i náklady za transport na dlouhou vzdálenost, který musí být proveden  velmi rychle. Maso z japonského tuňáka se prodává v dražbě a nejdražší rybička stála nového majitele přes 40 milionů korun. Opravdu za jednu rybu.

2. Meloun Yubari King

A opět Japonsko. Tyto melouny typu kantalup se pěstují pouze ve sklenících ve městě Yūbari na ostrově Hokkaidó. V Japonsku je považován za luxusní dárek a díky své mimořádné sladkosti jsou i mimořádně drahé. Yubari King je kříženec dvou dalších kultivarů kantalup a v roce 2008 se v aukci prodal párek dokonale kulatých melounů Yubari King za 600.000 korun. Chtěla by vaše manželka jako dárek raději nové auto, nebo dva melouny?

1. Bílý kaviár Almas z albínského jesetera

Žádný žebříček nejdražších potravin se pochopitelně neobejde bez kaviáru. Vrcholem tohoto TOP 15 jsou jikry ryby zvané vyza velká, neboli říční běluga huso huso, která je považována za největší sladkovodní rybu světa. Což je zavádějící, protože není čistě sladkovodní rybou, značnou část života totiž střídá sladkovodní a mořské prostředí. Kaviár se sklízí z albínského typu tohoto bájného jesetera z Kaspického moře. Chuť je elegantní a jemná, krémová, přesto zvláštním způsobem intenzivní. Tyto ryby se dožívají až 120 let a tento albín se tře až po dosažení 60 až 100 let! Sklidit kvalitní kaviár tohoto druhu se tak podaří jen jednou za 5 až 10 let. Platí se za něj astronomické částky, okolo 600.000 za kilo v nákupu, v restauracích jde pak o nejdražší jídlo vůbec. Přesto je na něj pořadník a žádný bohatý Rus by jej nedal do úst, pokud by byl starší jak 24 hodin.

 

Images by kaleido-dp, bigfoot, takedahrs, Johan Puisais,  Andy M. from Pixabay, Fairmont Singapore, FINE WAGYU, FyG Alcaide Cera S.L., Honey Cube, Mountain Village Restaurant Amakuni Chaya, TSUKUDASUISAN Co., Ltd., Kyodo News

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.