Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Levné vaření s využitím dýní, recepty. Surovin tak jednomu na oběd, ale ke stolu jsou dva nebo tři? Jak využít malých dýní, když skončí jejich okrasná funkce? Jedním kuřecím stehnem nakrmíme dva až tři lidi? Vaříme ekonomicky, chutně a vzhledně.

Když je doma nějaká ta dýně, stačí už jenom malé množství dalších surovin, aby se dalo „vyčarovat“ jídlo k malému obědu či k večeři. Jídlo typicky sezonního rázu. Podzimní jídlo, které má švih.

Ušetřit znamená neplýtvat

Už naše „předkyně“ věděly, že v domácnosti se dá ušetřit jedině na jídle. Platí to i v současné době. Vůbec to ovšem neznamená, že by se měly nakupovat výrobky z řady těch nejlevnějších, méně kvalitních. Nýbrž, že je dobré spotřebovat vše, co jsme nakoupili – a udržet přitom standard kvality domácích pokrmů. A proč to neříct – i určitou estetiku uvařených pokrmů.

Esteticky, ale také nutričně, pokrmy na podzim pozvedne dýně. Zejména ty druhy, které jsou po tepelné úpravě pevné na skus a lahodné na patře:

A jsou-li dokonce z „domácího stáda“, lze za pár korun uvařit jídlo chutné, výživově hodnotné a na oko pěkné.

Dýňový špíz s masem

Zejména po podzimních svátcích a dnech volna se to může stát: Ve strachu, „abychom měli co jíst, když budou obchody den dva zavřené“, nakoupíme víc než je nutné. V lednici pak zbude: jedno syrové kuřecí stehno, špalík slaniny, kus dýně… Všeho je „pro jednoho akorát, pro dva málo“. Ale když to dáme dohromady, najedí se nakonec tři, a docela dobře.

Dýňový špíz (pro dvě až tři osoby)

1 syrové kuřecí stehno

150 g libovější slaniny nebo prorostlého uzeného masa

250 g moučnaté dýně (hokaido, máslové, žaludové)

2 středně velké cibule

koření podle vlastní volby

2 lžíce oleje

Jehla lepší, špejle však také dobrá

Vykostím syrové kuře a stáhnu kůži z masa. Není třeba dbát na to, aby vznikl neporušený plát, protože maso z kuřete nakrájím na menší kousky.

  • Na kousky asi tři krát tři centimetry nakrájím také uzené. Nejlepší je, když je uzené prorostlé, ale naopak slanina libovější. V případě „zpracovávání zbytků“ lze použít kousek nějakého „buřta“, šunky, salámu. Maso nebo slanina je sice lepší, ale něco uzeného špíz chuťově pozvedne.
  • Cibule nakrájím po délce na čtvrtiny a rozeberu na lupínky.
  • Kus dýně nakrájím na krátké hranolky.
    S dýní je trochu potíž: Když je taková, jaká být – tedy dobře vyzrálá – je tvrdá při krájení a ještě tvrdší při napichování na špíz. Zejména když se jedná o dřevěnou špejli. Ta kousek dýně neprorazí. Proto je třeba nějak si pomoci a kousek tuhé dýně nejdřív něčím prorazit, aby se dal na špejli navléct, aniž by se zlomila.
Čtěte také:  Preclíky, slané tyčky, krekry: Recepty na tradiční i méně známé slané pečivo

Kost a kůže pro lepší sos

Špízy vložím do pekáče. Přidám i obranou kost a staženou kůži (aby se vytvořila chutnější šťáva), a také volné zbytky příprav, které se třeba už nevešly na špejli. Osolím, posypu nějakým kořením podle momentální volby, zastříknu olejem, lehce podliji vodou. Při 220 °Celsia peču 20 minut pod pokličkou a dalších sedm až deset minut odkryté.

Kdo pozná, že jde o jídlo ze zbytků?

Podávám s vařenými bramborami, které polévám vypečenou šťávou a vším, co v kastrole po pečení zbylo.

Ještě „noblesněji“ pokrm chutná a vyhlíží, když se do trouby ke špízům přidají brambory nakrájené na čtvrtky a upečou se společně (při jedné spotřebě energie). Což je, konec konců, nejšetrnější.

Dýně plněná rýží a mletým masem

Malé dýně si některé ženy pořizují pro všelijaká podzimní aranžmá, zahrádkářům zůstanou po zlikvidování záhonů s dýněmi. Po dušičkách už dýňová výzdoba působí trochu „nepatřičně, anachronicky“.

Nejdůstojnější „proces“ s malými dýněmi učiníme, když je něčím naplníme a upečeme. Na náplň se „fikaně“ využijí domácí zbytky.

  • Třeba trocha zbylé vařené rýže nebo rizota
  • a malé množství mletého masa.

Než dávat takové trošky do mrazáku, je lepší spotřebovat je hned. Třeba jimi naplnit ty malé dýně.

Pečená plněná malá dýně působí na talíři velmi vzhledně. Vsadím se, že i rodina si tentokrát odpustí tichý povzdech: „Zase dýně?“

Plněná dýně: Suroviny (postačující)

Asi 100 až 150 g syrového mletého masa

Přibližně 150 g zbylé rýže (přílohové nebo i dušené s masem či zeleninou)

2 malé dýně (porovnejte s velikostí hrnku 250 ml)

2 malá vejce

1 až 2 polévkové lžíce strouhanky z bílého pečiva (nemusí být)

kořenící ingredience podle vlastní volby

2 polévkové lžíce oleje

Masová náplň podle vlastní chuti

Na dvou lžicích oleje osmažím trochu přisolené mleté maso. Pozor, kdyby se jednalo o mleté maso koupené, mohlo by být už osolené. Je třeba se při nákupu zeptat nebo přečíst na etiketě.

Čtěte také:  Bude doma zájem o dýňový kompot? Přebývají-li dýně, proč to nevyzkoušet?

Maso stále míchám, ale beztak se trochu připeče k pánvi. Proto je asi po sedmi minutách podliji vodou (jen aby bylo zatopené, ne víc). Vodou se odvaří všechny napečené (a chutné) částečky. Když je v mase už jen velmi málo tekutiny(a vypečeného tuku), odstavím a přisypu lžíci nebo dvě lžíce strouhanky. Počkám, až vsákne všechnu tekutinu a maso přisypu do misky se zbytkem rýže. Přidám dvě syrová vejce.

Ještě k té strouhance: Dávám ji proto, aby směs masa a rýže „svázala“. Nádivka sice ztuhne přidanými vejci, ale bude rozsýpavá. Strouhanka učiní nádivku soudržnou. Kdo strouhanku nepřidá (třeba při vaření pro celiaky), nic fatálního se nestane, jen se bude nádivka trochu rozpadat.

Masovou směs ochutím podle momentálního rozpoložení: česnekem, pepřem, majoránkou, kmínem, ostrou paprikou, provensálským kořením, adžikou, petrželkou, pažitkouNe, opravdu ne vším najednou, dohromady. To jsem jen nabídla možnosti.

Dýně svrchu seříznu, ostrou lžicí vyberu jadřinec. Jádra vyhodím. Z takhle malých dýní nemají kuchyňské ani zahrádkářské využití. Jádra jsou malá, většinou prázdná, nedozrálá.

Vnitřek dýní a vrchlíků jsem vysypala suchým granulovaným česnekem (protože jsem zvolila klasickou kombinaci kořenění česnek + majoránka + pepř). Směsi jsem naplnila malé dýně.

Neuspěchat pečení

Naplněné dýně jsem vložila do malého pekáče. Přiklopila jsem je seříznutými vrchlíky a obložila je cibulí a jedním zeleným rajčetem, které snaživě červenalo na okně.

Podlila jsem je vodou a bez přiklopení dala trouby zapnuté na 180 °Celsia (předehřívání není nutné, nemá opodstatnění). Dýně jsem pekla celou hodinu. Po 45 minutách jsem sundala vrchlíky, nádivku a boky dýní přelila vypečenou šťávou, teplotu v troubě zvýšila na 200 °C a dýně ještě čtvrt hodiny prudčeji zapekla.

Čtěte také:  Výborné jablečné řezy z těsta kynutého pod vodou. Vyzkoušený recept od paní hastrmanové

K pečeným plněným dýním se jako příloha hodí bramborová kaše, vařené brambory nebo krajíc chleba. Nebo nic, jen ta rozpečená zelenina.

  • Je to dobré, není to nezdravé, a je to na talíři hezké.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/11/dyne_spiz_plnena_mpl14.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/11/dyne_spiz_plnena_mpl14-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s dýní,co s malou dýní,co se zbytkem rizota,co se zbytkem rýže,dýně hokaido,dýně hokaido recepty,dýně plněná masem a rýží,dýně plněná mletým masem,dýně recepty,dýňový špíz,efektní vaření,ekonmická jídla,ekonomické vaření,hokaido recepty,jak připravit dýni,jak upéct dýni s mletým masem,levná jídla,levné vaření,máslová dýně,máslová dýně použití,máslová dýně recepty,plněná dýně,plněná dýně hokaido,plněná máslová dýně,plněná špagetová dýně,recepty z dýně,recepty z dýně hokaido,recepty z hokaida,recepty z máslové dýně,špíz s dýní a masem,zapečená dýně hokaidoLevné vaření s využitím dýní, recepty. • Surovin tak jednomu na oběd, ale ke stolu jsou dva nebo tři? • Jak využít malých dýní, když skončí jejich okrasná funkce? • Jedním kuřecím stehnem nakrmíme dva až tři lidi? • Vaříme ekonomicky, chutně a vzhledně. • Když je doma nějaká ta...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.