Hlavní obsah

Festival Alternativa posouvá program a nabídne Intermezzo

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tradiční forma avantgardní hudební přehlídky Alternativa se přesouvá na příští rok, její organizátoři ale oznámili on-line událost Alternativa 2020: Intermezzo.

Článek

Hudební vsuvka mezi 27. a 28. ročníkem nabídne deset převážně českých projektů, které se přihlásí z pražské MeetFactory 13. a 14. listopadu pomocí živého streamu. ČTK o tom za pořadatele informovala Jana Michalcová.

„Dvoudenní bezplatný stream poběží na platformách Facebook, YouTube a na webu festivalu,“ uvedla Michalcová s tím, že na webu festivalu je rovněž k dostání limitovaná edice reklamních předmětů s motivem festivalu v duchu letošního vizuálu. Výtěžek z prodeje poputuje sociálnímu centru Přestupní stanice zabývajícímu se zaměstnáváním osob bez domova a po výkonu trestu.

V pátek 13. listopadu zahrají divákům u obrazovek noiserockeři Nusle Sound System, kteří jsou zástupci undergroundové scény podobně jako barokně-psychedelická čtveřice Tábor, jejíž album Leibe aspiruje v kategorii alternativní hudby na jednu z nejlepších nahrávek tohoto roku. Představí se i experimentální hudebník Tomáš Knoflíček z Gurun Gurun se sólovým setem. Pro další vystoupení se spojí trojice protagonistů avantgardní scény sestávající ze Sweepse 04, houslisty Daniela Meiera a jazzového trombonisty a skladatele Jana Jiruchy. Večer pak uzavře Penumbra Vortex, nový droneový projekt Daniela Kozlíka známého ze slovenského doomového dua Möbius. Drone music je experimentální minimalistický hudební styl vyznačující se trvalým stejným zvukem.

Druhý den Intermezza 14. listopadu otevřou muzikanti Ivan Palacký, Lucie Páchová, Elia Moretti a Milan K. Jakeš, kteří se z větší části potkali například v Pražském improvizačním orchestru. Poté producenti Wim Dehaen z vydavatelství Genot Centre a Střed Světa z Baba Vanga nabídnou posluchačům přehlídku současného zvuku progresivní elektronické scény. Trumpetista Štěpán Hruška doprovodí duo, jehož členové jsou známí například z projektů Depakine Chrono nebo India. Dalším vystupujícím bude slovenská skladatelka 3C 273 a hned po ní Intermezzo uzavře set experimentátora a dýdžeje Snediggena Snurssly, člena brněnského koncertního centra AVA.

Reklama

Související témata:

Doporučované